Στις δομές εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ ο Χρ. Μαντάς

Στις δομές εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ ο Χρ. Μαντάς

Την Περιφερειακή Διοίκηση του ΟΑΕΔ επισκέφθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον περιφερειακό διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Πανούλα, τον διευθυντή της ΕΠΑΣ κ. Ζάψα, τον δ/ντη του ΙΕΚ κ. Θεοδώρου, τον δ/ντή του ΚΕΚ κ. Κύρκο καθώς και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ.

Η περιφερειακή δ/νση του ΟΑΕΔ, που αφορά στους νομούς της Ηπείρου, όπως επίσης τους νομούς Κέρκυρας και Λευκάδας περιλαμβάνει 7ΚΠΑ, 3 ΕΠΑΣ, 1 ΙΕΚ και 1 ΚΕΚ.Η Υπηρεσία είναι πλήρως στελεχωμένη και όλο το προσωπικό εργάζεται στην κατεύθυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας καθώς και στην μόρφωση και την κατάρτιση. Στο δυναμικό του επίσης διατηρεί 3 βρεφονηπιακούς σταθμούς για εργαζόμενες μητέρες.

Κατά την παραμονή του στον ΟΑΕΔ, ο κ. Μαντάς ενημερώθηκε για την υλοποίηση και απορρόφηση των προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα αυτό της απασχόλησης ανέργων στο Δημόσιο τομέα Υγείας (51 άτομα) και εκείνο της επιχορήγησης επιχειρήσεων που έχουν προσωπικό πάνω από 20 άτομα για πλήρη απασχόληση για ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών (130 άτομα). Επιπλέον ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης των επιχειρήσεων στο οποίο έχει ζητηθεί η ένταξη 42 επιχειρήσεων και λήγει στις 31 του τρέχοντος μήνα καθώς επίσης για το γνωστό κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (περίπου 900 άτομα). Με ορισμένα από αυτά να είναι σε εξέλιξη, από τα παραπάνω προγράμματα ωφελήθηκαν περίπου 1600 άτομα στο νομό μας.

Το επίδομα ανεργίας στο Νομό Ιωαννίνων λαμβάνουν 4000 άτομα, ενώ οι επισήμως καταγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στους 16.700 περίπου. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα υπογράφηκε η επέκταση του ειδικού εποχιακού βοηθήματος σε πολλούς τομείς εργασίας, όπως επίσης έγινε γνωστό ότι από το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκαν στοχευμένα προγράμματα για την ανάσχεση του κύματος εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό των νέων επιστημόνων, αλλά και γενικότερα των νέων ανθρώπων ηλικιών 22 έως 29 ετών που ανέρχονται στους 85.000 ωφελούμενους. Τα προγράμματα αυτά θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τις αρχές του επόμενου  έτους.

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για το πολύχρονο και σημαντικό έργο της ΕΠΑΣ Ιωαννίνων, του ΙΕΚ και του ΚΕΚ, όπου ο ΟΑΕΔ συνεχίζει να συνδέει την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την τεχνογνωσία που παρέχει με την απορρόφηση των αποφοίτων του στον ιδιωτικό τομέα. Σημαντικό πρόβλημα που τέθηκε από τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ, συνεχίζει να παραμένει η μη μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης σε μόνιμες, παρ’ ότι εργάζονται σχεδόν δύο δεκαετίες, έχοντας εκπαιδεύσει χιλιάδες μαθητών αυτά τα χρόνια. Όσο αφορά στο ΚΕΚ Ιωαννίνων που αυτά τα χρόνια έχει υλοποιήσει δεκάδες προγράμματα κατάρτισης σε όλη την περιοχή Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας τέθηκε το ζήτημα της καλύτερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας με τους Δήμους της περιοχής, όπου με εξαίρεση ελάχιστων, δεν έχει βρεθεί έως τώρα κοινός βηματισμός.

Show Buttons
Hide Buttons