Στο σκοτάδι… τα led και η πόλη – Το «δις εξαμαρτείν» της Τ. Καλογιάννη

Στο σκοτάδι… τα led και η πόλη – Το «δις εξαμαρτείν» της Τ. Καλογιάννη

Στο… σκοτάδι, χωρίς ακριβέστερα το φως των λαμπτήρων led θα μείνει ο Δήμος Ιωαννιτών για αρκετά χρόνια ακόμα, καθώς με τις ψήφους της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, δεν θα προχωρήσει στην παρούσα φάση η προγραμματική συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου για το μεγάλο έργο του οδοφωτισμού που δρομολογούνταν με τη μέθοδο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης μέσω του μηχανισμού ELENA, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Με ψήφους 23 έναντι 22, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Φίλιππου Ευαγγέλου, καταψήφισαν τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια και έτσι είναι αβέβαιο πλέον το αν και το πώς μπορεί να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών.

Σε μια κίνηση με συμβολισμό, οι τρεις επικεφαλής των συμπραττουσών παρατάξεων της δημοτικής αρχής, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δημάρχου και παρουσία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της δια περιφοράς συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία καταψηφίστηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων που συνθέτουν το σχήμα της δημοτικής αρχής, Μωυσής Ελισάφ, Νίκος Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας επιτέθηκαν στην αντιπολίτευση για τη στάση της και επικέντρωσαν τα πυρά τους στην επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», πνευματικό «τέκνο» της οποίας στα χρόνια που ήταν αντιπεριφερειάρχης, ήταν η προγραμματική σύμβαση την οποία σήμερα απέρριψε!

Επανήλθαν οι αναφορές στις «ανίερες και ετερόκλητες συμμαχίες» που πριν από μερικούς μήνες, δεν επέτρεψαν την ανάθεση σε ιδιώτη της καθαριότητας της πόλης.

Ο Νίκος Γκόντας μίλησε για κωλοτούμπα, ο δε Δήμαρχος δεν έκρυψε την πικρία του και μιλώντας αρκετά συναισθηματικά καταλογίζοντας στην Τατιάνα Καλογιάννη τακτικισμούς που υπηρετούν την εκ νέου υποψηφιότητά της για το Δήμο Ιωαννιτών το 2023!

To μέλλον του έργου είναι εντελώς άγνωστο σήμερα και ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ερωτηθείς δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επόμενες ενέργειες. Έγιναν πάντως αναφορές τόσο από το Δήμαρχο όσο και από τον Άρη Μπαρτζώκα στη δυνατότητα του δημοψηφίσματος που θα μπορούσε θεωρητικά να διευκολύνει πολιτικά τη δημοτική αρχή. 

 

Τι είπαν οι τρεις επικεφαλής

«Για δεύτερη φορά η πόλη μας πέφτει θύμα της ανίερης συμμαχίας ετερόκλητων παρατάξεων που αδιαφορεί για τα συμφέροντα των πολιτών και θέλει να πλήξει τη δημοτική αρχή. Οι μάσκες έπεσαν» τόνισε ο κ. Ελισάφ σημειώνοντας πως σε αυτή την ανίερη συμμαχία συνευρίσκονται θιασώτες της κρατικοποιημένης λειτουργίας των θεσμών με τους δήθεν υπέρμαχους της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων…

Σημείωσε: «Σήμερα γινόμαστε θεατές παράδοξων γεγονότων: Η παράταξη του κ. Μπέγκα, η οποία επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε να αντικαταστήσει ούτε ένα λαμπτήρα, καταψηφίζει την προγραμματική σύμβαση για την αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου, από το κέντρο της πόλης μέχρι το τελευταίο χωριό. Η κ. Καλογιάννη, που ως αντιπεριφερειάρχης δήλωνε περήφανη για το πρόγραμμα ELENA και προέτρεπε τους Δήμους της Ηπείρου να συμμετάσχουν σε αυτό, σήμερα καταψηφίζει. Επί της ουσίας καταψηφίζει το δικό της σχέδιο, την δική της δουλειά. Οι υπόλοιπες παρατάξεις ταυτίστηκαν πιστεύοντας ότι πλήττουν πολιτικά την δημοτική αρχή. Τι κατάφεραν; Να στερήσουν την δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου, να κρατήσουν την πόλη όμηρο της προσωπικής τους πικρίας και των φιλοδοξιών τους. Ότι επικαλέστηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν απλά προφάσεις».

Ο Νίκος Γκόντας από την άλλη τόνισε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται με τις ανίερες και ετερόκλητες συμμαχίες και τις ιδεοληπτικές εμμονές από μια μικροπαραταξιακή λογική μιας μικρόψυχης αντιπολίτευσης. Εξέφρασε την απορία στρεφόμενος στην Τατιάνα Καλογιάννη, πως γίνεται άνθρωποι που είχαν διεκδικήσει τη μητρότητα του προγράμματος ELENA να καταψηφίζουν χωρίς να εξηγούν το γιατί και να μεταστρέφουν την άποψη κατ’ αυτό τον τρόπο. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη γιατί η πόλη θα παραμείνει στο σκοτάδι αυτής της πολιτικής διελκυστίνδας που είναι αδιανόητο για την πόλη μας» τόνισε ο πρώην Δήμαρχος και κάλεσε τους 23 καταψηφίσαντες δημοτικούς συμβούλους να απολογηθούν στους Γιαννιώτες.

Τέλος, ο Άρης Μπαρτζώκας τόνισε πως οι εκπρόσωποι της παράταξής του που είδαν τη μελέτη, κατέληξαν ότι πρόκειται για απόλυτα συμφέρουσα επιλογή και ανέπτυξε τις γενικές γραμμές του προγράμματος: θα αλλάξουμε 17.000 λάμπες, από τα 100 ευρώ που θα κερδίζει ο Δήμος από την εξοικονόμηση τα 37,5 θα πηγαίνουν στη ΔΕΗ και από τα άλλα 62,5 τα μισά στον ανάδοχο και τα μισά υπέρ των πολιτών, για 12 χρόνια και  σε 1,5 χρόνο από τώρα, το έργο θα ολοκληρώνονταν, χωρίς κόστη για τη μελέτη. «Που είναι το λάθος της δημοτικής αρχής;» αναρωτήθηκε και τόνισε πως «αυτό είναι καταψήφιση των συμφερόντων του Δήμου είναι κατά της πόλης και κατά των δημοτών, και όπως έκαναν μια επίδειξη πλειοψηφίας στην αρχή της θητείας έτσι το ίδιο και σήμερα»…

 

Δεν έγινε λάθος…

Ερωτηθείς για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής και για το αν υπήρξαν παραλείψεις που δίνουν τη λαβή στην αντιπολίτευση για να καταψηφίζει σήμερα, ο κ. Ελισάφ είπε κατ’ αρχάς πως το plan b είναι στο τραπέζι αλλά απαιτεί συγκεκριμένη μελέτη όλων των παραμέτρων για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.

«Τις τελευταίες ημέρες, σε όλες τις παρατάξεις και χρόνος δόθηκε και στοιχεία δόθηκαν και δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης υπήρχε. Δεν ήθελαν τίποτα από όλα αυτά. Το όχι ήταν προαποφασισμένο» είπε χαρακτηριστικά.

«Έγιναν όλα όσα έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή για να εξασφαλίσει τη συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου, ήδη ειλημμένη απόφαση του σώματος υλοποιούσαμε» σημείωσε μεταξύ άλλων και ανέφερε πως αν προχωρούσε η πρόταση και ο διαγωνισμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής, σήμερα με τη συγκυρία της μείωσης των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη, τα πράγματα θα ήταν οδυνηρά για το έργο. Στα χρονοδιαγράμματα ήταν σε γενικές γραμμές συνεπής η δημοτική αρχή, όπως υποστήριξε και τόνισε πως δεν είναι ωραία η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου δια περιφοράς αλλά ο κορωνοϊός και τα ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα δεν επιτρέπουν να συζητήσουν 60 άνθρωποι. 

«Χάθηκε προς το παρόν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, συνειδητά και για δεύτερη φορά. Το ποιος επιχαίρει για το ότι η πόλη δεν είναι καθαρή ενώ υπήρχε διέξοδος, το ξέρουμε. Και πάλι η ανίερη συμμαχία της συντηρητικής ΝΔ και του επαναστατικού κινήματος οδήγησε στα ίδια. Αν αυτό είναι πολιτική με αρχές οκ, αλλά δεν είναι. Το θέμα δεν είναι να μειωθεί το κύρος της δημοτικής αρχής αλλά να υπηρετήσεις το συμφέρον του δημότη, γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, για να υπηρετήσουμε τον πολίτη» τόνισε. 

Show Buttons
Hide Buttons