Στο τέλος της θητείας, ένα μεγάλο έργο από τη ΔΕΥΑΙ

Στο τέλος της θητείας, ένα μεγάλο έργο από τη ΔΕΥΑΙ

Τη σύμβαση για την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ, μέρος του μεγάλου επενδυτικού πλάνου της δημοτικής επιχείρησης, υπέγραψαν το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και απερχόμενος Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας με τον ανάδοχο του έργου.

Πρόκειται για το ένα κομμάτι προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ του μεγάλου επενδυτικού πλάνου των αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ωρίμασε με πολύ κόπο η απερχόμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα και το οποίο πρώτο θα αρχίσει να υλοποιείται στο εξής.

Παρόντος και του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΙ Μάκη Χρυσοστόμου, πέραν των εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο έργο για τον τόπο, «ένα μεγάλο έργο υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος του Δήμου, καθώς πολλές περιοχές ουσιαστικά συνδέονται για πρώτη φορά με το σύστημα αποχέτευσης για να δημιουργήσουμε ποιότητα ζωής και περιβαλλοντική προστασία για τον τόπο για τη Λίμνη Παμβώτιδα αλλά και για τον ποταμό Καλαμά που είναι ο φυσικός αποδέκτης των δικτύων».

«Είμαστε πανευτυχείς γιατί προσφέρουμε στον τόπο αυτό το μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ και γιατί πέρα από την περιβαλλοντική προστασία, αυτά τα έργα δημιουργούν θέσεις εργασίας και μακάρι να εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο και στην επόμενη δημοτική περίοδο» είπε ο κ. Μπέγκας εκφράζοντας τις ευχαριστίες του τόσο προς τον αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ όσο και στον υπηρεσιακό μηχανισμό.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μπέγκας, τα δίκτυα αποχέτευσης είναι μέρος του πιο μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που εκπόνησε η δημοτική αρχή ως ΔΕΥΑΙ μαζί με το μεγάλο έργο επέκτασης και αναβάθμισης του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού που όπως είπε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα πάει λίγο παραπίσω. Όμως, πρόσθεσε, «το ποτάμι δε γυρίζει πίσω»…  και η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ολοκληρώσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα θα έχει τέλος. Για μια ακόμα φορά τέλος, αναφέρθηκε στις περιπέτειες του έργου που είχε προενταχθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, μειώθηκε ο προϋπολογισμός του και τελικώς εντάχθηκε χωρίς μέχρι σήμερα να αρχίσει να κατασκευάζεται, στο τρέχον ΕΣΠΑ. 

 

Το έργο

Το έργο αφορά την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Κ. Νεοχωρόπουλο και Σεισμόπληκτα (οικισμοί εντός λεκάνης του ρέματος Λαγκάτσι που καταλήγει στην λίμνη Παμβώτιδα). Τα ακάθαρτα θα μεταφέρονται στην υφιστάμενη ΕΕΛ Ιωαννίνων, η οποία θα επεκταθεί κατάλληλα για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών. Με τα προβλεπόμενα συμβατικώς έργα μεταφοράς, καλύπτεται επίσης ο οικισμός της Πεδινής.

Στους ως άνω οικισμούς, προβλέπονται νέα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων ενώ τα υφιστάμενα έργα των δικτύων ακαθάρτων ενσωματώνονται στα νέα έργα.

Σε σχέση με τα έργα μεταφοράς, προβλέπεται η κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς που ξεκινά από την περιοχή του Κάτω Νεοχωρόπουλου με κατεύθυνση προς Καρδαμίτσια, ο οποίος θα συλλέγει τα λύματα από τους οικισμούς Κάτω Νεοχωρόπουλο, Σεισμόπληκτα, Τσιφλικόπουλο, Καρδαμίτσια και Νέα Ζωή,και θα καταλήγει σε νέο συμπληρωματικό Γ.Α.Α. στην έξοδο της πόλης των Ιωαννίνων και τελικώς στην υφιστάμενη ΕΕΛ Ιωαννίνων. Τέλος, τα λύματα του οικισμού της Πεντέλης – Δροσιάς θα οδηγούνται στο υφιστάμενο δίκτυο της Πόλης των Ιωαννίνων, εκτός από μία μικρή περιοχή που θα καταλήγει στο προτεινόμενο δίκτυο του οικισμού των Καρδαμιτσίων, με αγωγό διερχόμενο από τον οικισμό της Άμμου Μαρμάρων.

Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 6 αντλιοστάσια ακαθάρτων.

Το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 55,5Km και των καταθλιπτικών αγωγών 6,57Km.

Τέλος, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή 3.750 ιδιωτικών συνδέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό έργο της ΔΕΥΑΙ περιλαμβάνει:

  1. i) την επέκταση του βιολογικού καθαρισμούκατασκευάζοντας μια νέα μονάδα  προεπεξεργασίας, νέα μονάδα πρωτοβάθμιας καθίζησης, νέα μονάδα βιολογικής βαθμίδας, (σύγχρονης τεχνολογίας – μεμβράνες MRB),επέκταση των έργων τελικής επεξεργασίας και διάθεσης , (μεταερισμός, UV, αποχλωρίωση κλπ.) καθώς και έργων επεξεργασίας της ιλύος (νέα μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης)
  2. ii) την αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης μονάδας βιολογικού καθαρισμού 

iii) την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στα Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Άμμος Μαρμάρων. 

Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 6 αντλιοστάσια ακαθάρτων.

Το συνολικό μήκος των εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 55,5 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 6,57 Km. 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons