«Συμμαχία Ηπειρωτών»: Απολογισμός πεπραγμένων χωρίς τήρηση των διαδικασιών

«Συμμαχία Ηπειρωτών»: Απολογισμός πεπραγμένων χωρίς τήρηση των διαδικασιών

Την ακύρωση της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής, υποδεικνύει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης.

Η περιφερειακή αρχή, δηλαδή ο Περιφερειάρχης, απολογήθηκε πάλι δια των αντιπεριφερειάρχών, χωρικών και θεματικών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη και συνεχίζει: «Εδώ και τέσσερα χρόνια επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο στην αίθουσα του περιφερειακού Συμβουλίου, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Επισημάναμε στον Πρόεδρο του περιφ. Συμβουλίου το «ανορθόδοξο» της διαδικασίας που επιλέγει και πως αυτή η διαδικασία πάσχει και δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα, αν δεν είναι στα όρια της νομιμότητας».

Ο νόμος 3852/10 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης – πρόγραμμα Καλλικράτης» όπως αναφέρει ο κ. Ζάψας, είναι σαφής στο σχετικό άρθρο 185 «Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής»:

  1. Κάθε χρόνο σε ειδική συνεδρίαση του περιφ. Συμβουλίου γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη διοίκηση της περιφέρειας.
  2. Η ειδική (και) δημόσια αυτή συνεδρίαση του περιφ. Συμβουλίου γίνεται μέχρι 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Η δική μας έγινε στις 30/03!
  3. Σε αυτή καλούνται τα μέλη της επιτροπής περιφερειακής διαβούλευσης, οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Οι τελευταίοι δεν παραβρέθηκαν γιατί από πουθενά δεν προκύπτει να έχουν προσκληθεί!
  4. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφ. Συμβουλίου μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων από της περιφερειακής αρχής από τον περιφερειάρχη τοποθετούνται οι μετέχοντες. Στη δική μας συνεδρίαση προηγήθηκε ο απολογισμός οκτώ εκ των 10 αντιπεριφερειαρχών, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ακολούθησε η ομιλία του κου περιφερειάρχη, επί παντός, σε ένα εξαντλημένο ακροατήριο μετά 2 ½ ώρες διαδικασία. Δηλαδή, δεν απολογήθηκε ο Περιφερειάρχης. Πρόκειται για κάκιστη εφαρμογή του νόμου και ελεγχόμενη ερμηνεία του!
  5. Η περιφέρεια μεριμνά για τη μετάδοση της συνεδρίασης από τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο, καθώς και για τη χρήση κάθε άλλου μέσου ενημέρωσης των πολιτών. Δεν υπήρξε καμία μέριμνα ενημέρωσης των πολιτών! Η ενημέρωση αφέθηκε στα χέρια των τοπικών και περιφερειακών καναλιών και μέσων ενημέρωσης, τα οποία για τους δικούς τους λόγους – με εξαίρεση εκείνα τα ιδιωτικά και δημοτικά μέσα ενημέρωσης που υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα – υμνούν τον Περιφερειάρχη και κόβουν τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ή τους αφιέρωσαν 30 δευτερόλεπτα δημοσιότητας. Για τους περιφερειακούς Συμβούλους δεν γίνεται συζήτηση, τους εξαφάνισαν. Αυτή ήταν η μέριμνα της περιφέρειας.

«Τα συμπεράσματα δικά σας των αρχών και του ελεγκτή νομιμότητας» καταλήγει ο κ. Ζάψας.

Show Buttons
Hide Buttons