Συμπαραστάτης του Πολίτη: Παραλίες για όλους

Συμπαραστάτης του Πολίτη: Παραλίες για όλους

Προειδοποίηση προς τους αρμόδιους για τον έλεγχο της χρήσης του αιγιαλού φορείς απευθύνει ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου Απόστολος Οικονόμου.

Εν όψει του θέρους και των διάφορων προβλημάτων που δημιουργούνται την περίοδο αυτή, σε σχέση με την σωστή χρήση των παραλιών, ο κ. Οικονόμου απευθύνεται με επιστολή τους προς το Δήμο Ηγουμενίτσας, το Δήμο Πάργας, το Δήμο Πρέβεζας, την Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας, την Αστυνομική Δ/νση Πρεβέζης, την Κτηματική Υπηρεσία Πρεβέζης και την Κτηματική Υπηρεσία Θεσπρωτίας και υπενθυμίζει πως σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, «όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους».

Ως εκ τούτου:

  • Οι παραθαλάσσιοι δήμοι της χώρας που είναι αρμόδιοι για τη μίσθωση των παραλιών, είναι και υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη του συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, που πρέπει να προστατεύεται ως υπέρτερο όλων αγαθό.
  • Οποιαδήποτε περίφραξη της παραλίας απαγορεύεται, όπως επίσης απαγορεύεται και η καθολική μίσθωσή της για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται οι μισθωτές.
  • Οι Δήμοι και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, καθώς και οι κατά τόπους Κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι υπεύθυνοι για την σωστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία του δημόσιου αυτού αγαθού, προς όφελος πρώτιστα του συνόλου των πολιτών.
Show Buttons
Hide Buttons