«Συναγερμός» για το προσφυγικό, στο δημοτικό συμβούλιο

«Συναγερμός» για το προσφυγικό, στο δημοτικό συμβούλιο

Τα προβλήματα που θα προκύψουν από την επικείμενη «έξωση» των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από προσφυγικούς καταυλισμούς και διαμερίσματα (ΕΣΤΙΑ) της περιοχής μας, επεσήμαναν εκπρόσωποι των προσφύγων που έκαναν παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης των Ιωαννίνων, το οποίο συνεδρίασε δια ζώσης, έπειτα από μερικούς μήνες.

Ο Κώστας Καλαμπαλίκης παρουσίασε το πρόβλημα που έχει σε γενικές γραμμές ως εξής (γράψαμε πρώτοι εδώ και περίπου 20 μέρες): από το Νοέμβριο του 2019 οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας μένουν εκτός των προγραμμάτων «ΕΣΤΙΑ» που παρέχουν στέγη, ένα επίδομα και ψυχοκοινωνική στήριξη. Περίπου 400 άνθρωποι στα Γιάννενα και προφανώς χιλιάδες πανελλαδικά, θα βρεθούν στο δρόμο. Ο εκπρόσωπος των προσφύγων έθεσε το ερώτημα για το τι πρόκειται να κάνει η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ μίλησε για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που θα απασχολήσει την πόλη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αναφέρθηκε σε 300 και πλέον άτομα ο Δήμαρχος που σήμερα διαμένουν στον Κατσικά και σε διαμερίσματα εντός της πόλεως. Παράλληλα με την έξωση, κινείται η διαδικασία απόδοσης εγγράφων και πολιτογράφησης, η οποία ανατρέπεται από τα ταξιδιωτικά έγγραφα που δίνονται ή δεν δίνονται από τις υπηρεσίες που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο είναι ότι η ελεύθερη διακίνηση των προσφύγων σε συνθήκες κορωνοϊού δεν υλοποιείται εντός των ορίων της ΕΕ αλλά και παγκόσμια.

Ο κ. Ελισάφ ανέφερε πως η παρέμβαση του Δήμου Ιωαννιτών ήταν άμεση – «είναι αδιανόητο να τρέχουν τέτοιες ρυθμίσεις» ανέφερε – αναβλήθηκε για κάποιους μήνες η υλοποίηση των αποφάσεων έξωσης αλλά σύντομα αυτός ο κόσμος δε θα μπορεί να αγοράσει φαγητό και να έχει στέγη. «Το πρόβλημα θα είναι οξύτατο, θα το βρούμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Ελισάφ, αναφέροντας πως η ένταξη στο πρόγραμμα «Ήλιος» είναι πολύ δύσκολη λόγω των προϋποθέσεων που θέτει – ο πρόσφυγας βγάζει ΑΦΜ, νοικιάζει μόνος του σπίτι, ο ΔΟΜ πληρώνει το ενοίκιο και ένα εφάπαξ ποσό που προϋποθέτει όμως, ο πρόσφυγας να είναι αποφασισμένος να μείνει στη χώρα. 

Δύο έγγραφα απέστειλε ως τώρα στο Υπουργείο Μετανάστευσης ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά όπως είπε, υπάρχει ακόμα σιγή ιχθύος από το Υπουργείο.Η διαχείριση δεν θα είναι καθόλου εύκολη και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις και από τη δική τους πλευρά και εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, ανέφερε.

Η αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν μάλλον αμήχανη. Ο Θωμάς Μπέγκας για την «Ενότητα Πολιτών» κάλεσε τη δημοτική αρχή να εξαντλήσει τη δυνατότητα άσκησης πίεσης στην πολιτεία ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τουλάχιστον αυτά τα συγκεκριμένα που τρέχουν με ρυθμούς χελώνας, όπως είπε. Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη υποστήριξε σωστά πως είναι θέμα κεντρικής διοίκησης το πρόβλημα, εναλλακτικά δε πρότεινε με λίγη δόση ειρωνείας… (υπόθεση δωρεάς του ιδρύματος του Τζ. Σόρος, εδώ) η δημοτική αρχή να αυξήσει τα… αιτήματα χορηγιών προς ενδιαφερόμενους δωρητές…

Ο Λάζαρος Νάτσης από την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» προειδοποιήσε πως κινδυνεύουμε από ένα δύσκολο κλίμα πανελλαδικά με προβλήματα για τους πρόσφυγες που ορισμένες δυνάμεις είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν… Σε σωστή κατεύθυνση κινείται ο Δήμαρχος, τόνισε ο κ. Νάτσης ωστόσο είπε πως πρέπει να ενταθεί η πίεση προς την πολιτεία.

Η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη κάλεσε το Δήμο να διεκδικήσει άμεσα την συνολική επίλυση του προβλήματος, και έβαλε τα πολιτικά προτάγματα της διαχείρισης του προσφυγικού συνολικά. Τέλος, ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας ανέγνωσε μια σε πρώτο επίπεδο δημοσιογραφική ανάλυση του Δημάρχου για το θέμα ενώ σε δεύτερο επίπεδο απαιτείται ουσιαστική απάντηση.

Στο κλείσιμο της συζήτησης ο Μωυσής Ελισάφ τόνισε πως επιζητείται συνεργασία με το γγ, τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Μετανάστευσης γιατί το θέμα αφορά όλους τους Δήμους της χώρας.

Show Buttons
Hide Buttons