Συνεχίζονται τα ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΚ ΟΑΕΔ: Έπονται οι Δήμοι Φιλιατών και Δωδώνης

Συνεχίζονται τα ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΚ ΟΑΕΔ: Έπονται οι Δήμοι Φιλιατών και Δωδώνης

Το ένα από τα δύο προγράμματα κατάρτισης που τέθηκαν σε λειτουργία με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους Κόνιτσας και Σουλίου, πριν από μερικές εβδομάδες, κρίνονται με μερική επιτυχία.

Ο νέος τύπος ολοκληρωμένων προγραμμάτων κατάρτισης που διατρέχει όλη την αλυσίδα της παραγωγής, μεταποίησης και πώλησης αγροτικών προϊόντων και όχι μόνο, είναι μια πρωτοποριακή παρέμβαση από τα ΚΕΚ του ΟΑΕΔ και το ΚΕΚ των Ιωαννίνων είναι «πιλότος» σε αυτά τα επιμορφωτικά προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Το ενδιαφέρον στρέφεται προς το παρόν στα αρωματικά φυτά και την οργανωμένη καλλιέργειά τους και στο Δήμο Κόνιτσας από τους 25 ανθρώπους που ξεκίνησαν το πρόγραμμα, οι 20 το παρακολουθούν ανελλιπώς και είναι κατά βάση νέα παιδιά, με κάτω από τα 40 έτη μέσος όρος ηλικίας. Αντίθετα ο Δήμος Σουλίου δεν έχει την ίδια επιτυχία και ψάχνει τα πατήματά του και να βρει κόσμο συγκεκριμένα.

Αυτά τόνισε σε δηλώσεις του πριν την υπογραφή δύο νέων προγραμματικών συμβάσεων, με τους Δήμους Φιλιατών και Δωδώνης, ο Αργύρης Κύρκος, Διευθυντής του ΚΕΚ Ιωαννίνων. Παρόντες οι Δήμαρχοι Σπύρος Παππάς και Χρήστος Ντακαλέτσης.

Τα επόμενα δύο σεμινάρια για ολοκληρωμένα προγράμματα ξεκινάνε σύντομα και τα προγράμματα αυτά όπως και τα δύο προηγούμενα, έχουν να κάνουν με το νέο παραγωγό από το χωράφι μέχρι το ηλεκτρονικό εμπόριο. Έχουν να κάνουν συγκεκριμένα με την καλλιέργεια, την επεξεργασία – τυποποίηση, το μάρκετινγ και μέχρι το ηλεκτρονικό εμπόριο. Είναι διάρκειας 295 ωρών και προβλέπεται για τους καταρτιζόμενους μετά το πέρας του σεμιναρίου, για τους μη έχοντες στρεμματικές εκτάσεις να καλλιεργήσουν, να τους τις παραχωρήσει ο Δήμος, να τους παραχωρήσει κτίριο για απόσταξη και τυποποίηση όσων τελειώσουν και ένα μικρό περίπτερο για την πώληση των προϊόντων τους, μέσα στο κέντρο του Δήμου τους.

Το ενδιαφέρον προς το παρόν στρέφεται στα αρωματικά φυτά και το 2020, θα τρέξουν τα υπόλοιπα προγράμματα στη μελισσοκομία, τις ελιές και τα εσπεριδοειδή.

Ο ΟΑΕΔ τέλος, συνεχίζοντας την προσπάθεια, αρχίζει μια συνεργασία και με τη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων της Πρέβεζας για τη διάσωση σε ορμητικά νερά, σε επίπεδο 1 και 2, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κύρκος.

Show Buttons
Hide Buttons