Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Κάτω από την πίεση των αγώνων μας η «13η σύνταξη»

Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Κάτω από την πίεση των αγώνων μας η «13η σύνταξη»

Κάτω από την πίεση των αγώνων των συνταξιούχων (160 κινητοποιήσεις το 2018 πανελλαδικά!), εκτιμά το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόδοση 800 εκατομμυρίων ευρώ σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο ποσό αντιστοιχεί στα 317 ευρώ και σίγουρα δεν πρόκειται για «13η σύνταξη», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. «Είναι από τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, πολύ πάνω και από τις απαιτήσεις των δανειστών, από τις περικοπές και την άγρια φορολογία, οι κόποι και το αίμα μας και θέλουν με περίσσιο θράσος να τους πούμε και ευχαριστώ. Είναι σε πλήρη ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου, νόμος – λαιμητόμος που, στα χνάρια των προηγούμενων, θεσμοθέτησε την οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, πετσόκοψε τις νέες συντάξεις και κατάργησε το ΕΚΑΣ κόβοντας το ποσό των 900 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση για τους χαμηλοσυνταξιούχους» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Οι δεσμεύσεις τους για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια τους: οι δαπάνες για τις συντάξεις θα μειωθούν από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016 στο 13,4% το 2020 και οι συντάξεις θα βρίσκονται συνεχώς στη μέγγενη των περικοπών. Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ), ενώ «οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (που προκύπτουν πάλι από τη δουλειά των εργαζομένων) θα αντιπροσωπεύουν όλες τις εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά».

«Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν βελτιώνουν τη θέση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αλλά μόνο «χρυσώνουν το χάπι» της πολιτικής που εντείνει την επίθεση στο Ασφαλιστικό, με μικρότερο εισόδημα για τους συνταξιούχους, επιπλέον επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Show Buttons
Hide Buttons