Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας: Μια κλασική «διαπραγμάτευση» ΣΥΡΙΖΑ

Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας: Μια κλασική «διαπραγμάτευση» ΣΥΡΙΖΑ

Ομολογώ πως ακούγοντας το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, συγκλονίστηκα γιατί δεν περίμενα από τον Αλέξη Τσίπρα κάτι τόσο αριστερό… Δεν περίμενα εξίσου όμως, και από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να συμφωνήσει με κάτι τόσο ετεροβαρώς υπέρ του κοσμικού κράτους… όταν δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, για τον καθορισμό του μαθήματος των θρησκευτικών από την πολιτεία και τρώει αμάσητους τους Υπουργούς Παιδείας…

Όταν όμως, διάβασα τα 15 σημεία της… ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, γέλασα το παραδέχομαι με τη διαπραγματευτική… δεινότητα του Πρωθυπουργού μας… τη διάσημη μη ικανότητα για την οποία κοροϊδευτικά τον βράβευσαν στο παρελθόν.

Ποια είναι τα σημεία της συμφωνίας;

 1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
 2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
 3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
 4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
 5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
 6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
 7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
 9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
 10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
 11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
 12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
 13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
 14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
 15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

 

Πραγματικά «αριστερό» θα ήταν το κράτος να απαλλαγεί από τη μισθοδοσία των 10.000 κληρικών. Αυτό δε συμβαίνει, γιατί το κράτος υπό μορφή επιδότησης στο σύνολο και όχι μισθού σε καθέναν από αυτούς τους δημόσιους λειτουργούς, θα συνεχίσει να τους πληρώνει.

Πραγματικά «αριστερό» θα ήταν το κράτος να έχει καθοριστικό λόγο στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά ούτε αυτό συμβαίνει γιατί η πλειοψηφία στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο δεν ανήκει στο κράτος αλλά ούτε στην Εκκλησία. Το καθοριστικό πέμπτο μέλος θα συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών.

Η… «ιστορικότητα» της συμφωνίας ενδεχομένως έγκειται μόνο στη σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας που θεωρητικά θα μπορούσε να λύσει διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων αμφισβητούμενων περιουσιών.

Ούτε «ιστορική» δεν είναι η συμφωνία, ούτε αριστερό δεν είναι το αποτέλεσμά της. Είναι αντίθετα μια κλασική περίπτωση διαπραγματευτικού «ναυαγίου» του ΣΥΡΙΖΑ που ο Πρωθυπουργός και οι «σύντροφοί» του ενόψει εκλογών, θα μας παρουσιάζουν ως μέγα επίτευγμα. 

Show Buttons
Hide Buttons