Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ: Χωρίς τον έλεγχο των υπηρεσιών του Δήμου η μελέτη για τα led

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ: Χωρίς τον έλεγχο των υπηρεσιών του Δήμου η μελέτη για τα led

Την υπηρεσιακή πλευρά του θέματος του έργου αντικατάστασης του οδοφωτισμού… καλύπτει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, την επομένη της έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης από την Οικονομική Επιτροπή. 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ υποστηρίζει οι εργαζόμενοι του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας αυτό το μεγαλύτερο έργο, εφόσον η Δημοτική Αρχή προχωρούσε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε ολόκληρη η εξοικονόμηση ενέργειας να μετατρέπεται σε μείωση της δαπάνης ηλεκτροφωτισμού και τελικά στους λογαριασμούς που πληρώνει ο λαός.  

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων τονίζει τα εξής:

Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και δημοτική αρχή βρήκαν μελέτες, κάλεσαν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκαναν νομοθετικές ρυθμίσεις, ξανακάλεσαν συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής και τελικά ψήφισαν χθες  ένα έργο που:

  • ενώ θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια ο Δήμος θα το πληρώνει για 12
  • ενώ στοιχίζει 8,6 εκ.€ ο Δήμος θα το πληρώσει 19,2 εκ
  • ενώ γίνεται σε συνεργασία με την περιφέρεια που έχει δήθεν την τεχνογνωσία, οι μελέτες  γίνονται  από ιδιωτικό μελετητικό γραφείο
  • οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας δεν μεταφράζεται σε μείωση της δαπάνης για το Δήμο αλλά σε μεγαλύτερο κέρδος για τον εργολάβο. 

Επιπλέον η δωρεάν αποτύπωση του δικτύου –για την οποία επαίρεται η Δημοτική Αρχή- δεν έχει ελεγχθεί από καμία υπηρεσία, ενώ υπάρχει εμπειρία από το έργο της Ηγουμενίτσας όπου στην αποτύπωση του δημοτικού δικτύου οδοφωτισμού προσμετρήθηκαν φωτιστικά σώματα ξενοδοχείων και βενζινάδικων για να «φουσκώσει» η αρχική δαπάνη ώστε να αυξηθεί η εξοικονόμηση που θα πηγαίνει στην τσέπη του εργολάβου.

Ο φωτομετρικός έλεγχος των ευρημάτων, η κοστολόγηση του έργου και η εξοικονόμηση ενέργειας μετά την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων (με τα οποία υπολογίστηκε και το ετήσιο χαράτσι στον εργολάβο), ομοίως δεν έχει ελεγχθεί από καμία υπηρεσία. Φυσικά μπορεί ο ιδιώτης μελετητής να έχει κάνει σωστά τη μελέτη. Η Δημοτική Αρχή όμως μέσω της Οικονομικής Επιτροπής επιλέγει να μην το ελέγξει, προφανώς για τους δικούς της λόγους.

Η υποχρεωτική έκπτωση 50% στον διαγωνισμό, που ακούγαμε από την περιφέρεια και τους αντιδημάρχους στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετατράπηκε σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 50%, φυσικά χωρίς αντίστοιχη μείωση του κόστους για το Δήμο…

Η δημοτική αρχή διαφημίζει ότι ο Δήμος απαλλάσσεται από το κόστος για τη συντήρηση του δικτύου το οποίο υπολογίζεται σε 133.000€/χρόνο αλλά ο δήμος αυτή τη στιγμή πληρώνει 70.000€ για τους 5 εργαζόμενους που παλεύουν να συντηρήσουν όλο το δίκτυο και μαζί με το δίκτυο έχουν την ευθύνη και για τις βλάβες στα δημοτικά κτίρια, στα σχολεία κλπ.

 

Show Buttons
Hide Buttons