Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων: Ο Δήμος και η Περιφέρεια φταίνε για τη Βογιάνου

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων: Ο Δήμος και η Περιφέρεια φταίνε για τη Βογιάνου

«Την αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση εκτέλεσης του μεγάλου δακτυλίου φέρουν ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου, διότι εάν εξαρχής είχε τηρηθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ολόκληρου του οδικού άξονα Κενάν Μεσαρέ-Βογιάνου-Γεννηματά δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα». Αυτό σημειώνει σε σημερινή του ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα της ακύρωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του μεγάλου δακτυλίου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, παρεμβαίνοντας στη δημόσια αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, αναφορικά με το θέμα.

«Αναφορικά με το ανακύψαν τις τελευταίες ημέρες θέμα της ακύρωσης της υπ΄ αριθμ. 30073/2018 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά το έργο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλη Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου-κόμβος Βογιάνου» του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» ο Σύλλογος σημειώνει τα εξής:

  1. Καλεί τη Δημοτική Αρχή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σταματήσουν να κατηγορούν τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων που προσέφυγε μαζί με τον εκπρόσωπο της επιτροπής κατοίκων του αστικού οδικού άξονα Κενάν Μεσαρέ-Βογιάνου-Γεννηματά στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας την ακύρωση της ως άνω ΑΕΠΟ.
  2. Η απόφαση του Υπουργού δικαίωσε τον Σύλλογο και έκρινε ότι παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία λόγω μη ολοκληρωμένης αξιολόγησης των επιπτώσεων του ενιαίου έργου συνεπεία της κατάτμησής του σε επιμέρους έργα, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 141726/28832/02.08.2016 έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι παρανομίες και παρατυπίες της διοίκησης  για το συγκεκριμένο ζήτημα.
  3. Καλεί Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου «να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να παρακάμπτουν τις εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των πάσης φύσεως έργων ή να συντάσσουν πρόχειρες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».
  4. Καλεί τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα την διαδικασία έκδοσης Ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Επομένως, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος αποδέχεται πως ήταν προσφεύγων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί ομάδα κατοίκων της Κιάφας – δε γίνεται λόγος ωστόσο για το ποιος υπέγραψε την προσφυγή (ο απελθών τότε πρόεδρος Απ. Κοκορδάτος στο όνομα του Συλλόγου, ως νόμιμος εκπρόσωπός του, είναι η αλήθεια). Με την ανακοίνωσή του ο ΣΠΠΙ μιλά για δικαίωση, επομένως απορρίπτει τα περί πολιτικών παρεμβάσεων που υποστηρίζει ο Δήμος Ιωαννιτών τις τελευταίες μέρες. 

Με νέο δελτίο τύπου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, «προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων» διευκρινίζει ότι: «ο Σύλλογος μας  ήδη από το 2011 συμπαρίσταται στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής Κενάν Μεσαρέ -Βογιάνου. Το ίδιο έκανε και προ 3 μηνών συμμετέχοντας στη σύνταξη της επίμαχης προσφυγής με θέμα την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. 30073/2018 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά το έργο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλη Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου-κόμβος Βογιάνου». Διευκρινίζεται ότι κατά την ημερομηνία κατάθεσης της ως άνω προσφυγής αυτή δεν έφερε την υπογραφή του απερχόμενου προέδρου Απόστολου Κοκορδάτου, δεδομένου ότι κατατέθηκε, κατά  την μεταβατική περίοδο μεταξύ των αρχαιρεσιών του Συλλόγου και της συγκρότησης σε σώμα του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. Η κατάθεση της προσφυγής εγκρίθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της 18ης Απριλίου 2018″.

Show Buttons
Hide Buttons