Σύνδεσμος εγκατεστημένων ΒΙΠΕ: Ελλιπώς ενημερωμένος ο κ. Φάμελλος

Σύνδεσμος εγκατεστημένων ΒΙΠΕ: Ελλιπώς ενημερωμένος ο κ. Φάμελλος

Μια πιο σαφή τοποθέτηση από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με την επαπειλούμενη εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου, συνολικής ισχύος 10 MW, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, ανέμενε ο Σύνδεσμος των εγκατεστημένων της ΒΙΠΕ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για όλες τις διαστάσεις του ζητήματος, σημειώνει ο Σύνδεσμος διαφορετικά όπως λέει η ανακοίνωση, δε θα αρκούνταν στο να δηλώσει απλώς την αναρμοδιότητά του, ειδικά από τη στιγμή που ισχυρίζεται πως στόχος του είναι η ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή.

Αυτό ισχύει και για εμάς.

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, καθώς και μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν, όπως έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στην απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, και κοινωνικές αντιδράσεις υπάρχουν, που δεν εξαντλούνται στα όρια της ΒΙ.ΠΕ.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.) θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης, με στόχο να πείσει για το ότι η εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου σε μια Βιομηχανική Περιοχή με τα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων, είναι ασύμβατη και επιζήμια.

Ο Σύνδεσμος συνεχίζει «Η αλήθεια είναι πως σε όσες περιπτώσεις είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας, κερδίσαμε συμμάχους. Το αποδεικνύουν οι δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών του Νομού, αλλά και η σαφής αρνητική θέση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, που σημειώνει σε απόφασή του πως δεν πρέπει προχωρήσουν οι διαδικασίες και πως πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος  και η αποφυγή πρόκλησης προβλημάτων στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, αυτό που θεωρεί πλέον επιβεβλημένο η οργάνωση των εγκατεστημένων, είναι να σταματήσει άμεσα κάθε εξέλιξη στη διαδικασία έκδοσης γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας.

Από τη στιγμή που ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος κάνει γνωστό -στην απάντησή του στην από 29/1/2018 ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων Κων/νου Τασούλα- πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, πρέπει να υπάρξει «πάγωμα» των διαδικασιών. Το επιβάλλουν οι συνθήκες και το όλο ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από αρχικό στάδιο, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων θα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης για το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, θα καταθέσει πλαίσιο προτάσεων.

Θέση του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι παραμένει πως οι μονάδες βιοαερίου θα πρέπει να είναι μικρής δυναμικότητας και να λειτουργούν δίπλα από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, που δίνουν την πρώτη ύλη. Λέμε όχι στη δημιουργία μιας μονάδας των 10 MW, που για προφανείς λόγους «έσπασε» σε πέντε των 2 MW.

 

 

Show Buttons
Hide Buttons