Τα «αγκάθια» για τη λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης-Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα

Τα «αγκάθια» για τη λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης-Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα

Ελάχιστες έως ανύπαρκτες είναι οι πιθανότητες να λειτουργήσει κάποτε το Τμήμα Μετάφρασης – Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, σύμφωνα ακαδημαϊκούς κύκλους στη Θεσπρωτία. Ακόμα κι αν ξεπεραστεί το χωροταξικό πρόβλημα, καθώς το μοναδικό παρόμοιο τμήμα στη χώρα βρίσκεται στην Κέρκυρα, υπάρχουν πολλά αγκάθια που καθιστούν τη λειτουργία του σχεδόν αδύνατη.

Στο Νομοσχέδιο ορίζεται ως  χρόνος έναρξης λειτουργίας «όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021», και μάλιστα κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης της Συγκλήτου, «ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού» (άρθ. 3 παρ. 2).

Στο μεταξύ έως 31.10.2018  «Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων εντάσσονται σε ένα εκ των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» (άρθ. 4, παρ. 2, εδ. ηη), δηλαδή στις 31.10.2018 στο Τμήμα ΔΕΝ θα υπηρετεί κανένα μέλος ΔΕΠ!

Ως προς την υλικοτεχνική υποδομή (π.χ. οι μοναδικές καμπίνες διερμηνείας στην Ήπειρο που με τόσο κόπο αποκτήθηκαν) θα αποδοθούν σε άλλα τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συνεπώς, δημιουργούνται ήδη ερωτηματικά για το πως θα συναινέσει κάποτε η Σύγκλητος στη λειτουργία ενός Τμήματος στην Ηγουμενίτσα όταν δε θα συντρέχει καμία των οριζομένων προϋποθέσεων προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Οι ίδιοι κύκλοι αναρωτιούνται: μετά την παύση της λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, για πιο λόγο θα πρέπει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να δημιουργήσει ένα τμήμα στην Ηγουμενίτσα, όταν γνωρίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (που ουδέποτε θέλησε να γίνει… Ηπείρου) ήταν πάντοτε αντίθετο με τη διασπορά των τμημάτων του στους πέντε ανέμους;

Το γεγονός ότι «αναγκάστηκε» να δεχθεί Τμήματα στην Άρτα και την Πρέβεζα, είναι γνωστό ότι έγινε για λόγους πολιτικής δυναμικής των εκεί βουλευτών – υπουργών της κυβέρνησης.

Για την Ηγουμενίτσα η εξέλιξη αυτή είναι ατυχής. Πέραν των λοιπών ακαδημαϊκών και πολιτισμικών ωφελειών για την πόλη της Ηγουμενίτσας, οι 400 ενεργοί φοιτητές καταθέτουν μηνιαίως πάνω από 200.000 ευρώ στην τοπική οικονομία. Η απώλεια αυτών των εσόδων (αντίστοιχο του τζίρου 20 και πλέον καταστημάτων) δεν θα σημάνει μόνο λουκέτα σε επιχειρήσεις αλλά και το μαρασμό της πόλης, καθώς θα της στερήσει 400 νέα παιδιά που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της.

Και ίσως να ήρθε η ώρα της δυναμικής αντίδρασης από τους φορείς του τόπου.

Η απάντηση από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι τα διετή προγράμματα σπουδών που προβλέπονται να λειτουργήσουν και στην Ηγουμενίτσα, θα γίνουν ανάρπαστα.

Μέχρι να γίνει, αν γίνει όμως αυτό, υπάρχει πολύς καιρός μπροστά μας.

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσπρωτική» στο φύλλο της Παρασκευής, 29/6/2018)

 

Show Buttons
Hide Buttons