Τα Γιάννενα πρέπει να γίνουν μητρόπολη της κωπηλασίας!

Τα Γιάννενα πρέπει να γίνουν μητρόπολη της κωπηλασίας!

Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Κωπηλασίας για αθλητών κάτω των 23 ετών έριξαν αυλαία την περασμένη Κυριακή.

Τα Γιάννενα μπήκαν ξανά στο χάρτη της παγκόσμιας κωπηλασίας, έπειτα από 21 ολόκληρα χρόνια! Το 1992 είχαν φιλοξενηθεί στην Παμβώτιδα οι Μεσογειακοί Αγώνες και το 1998 ήταν η τελευταία διεθνής διοργάνωση που έλαβε χώρα στα νερά της Λίμνης των Ιωαννίνων. Έκτοτε, το φυσικό πλεονέκτημα των ήρεμων νερών της Παμβώτιδας για την φιλοξενία αγώνων κωπηλασίας, απαξιώνονταν χρόνο με το χρόνο, ώσπου η διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων αποφάσισε να αναστρέψει αυτή την φορά των πραγμάτων και να διεκδικήσει κάτι, για την πόλη και για την οικονομία της.

Πριν από δύο περίπου χρόνια (Μάιος του 2017), και επί ημερών προεδρίας του Χρήστου Αλεξίου, ξεκίνησε με την ανάθεση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας (FISA) του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Νέων 2019 στα Γιάννενα, η προεργασία για τη μεγάλη διοργάνωση. Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο και στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία, βοηθούντος και του καιρού, με το ΝΟΙ να έχει στο τιμόνι του πια, μια γυναίκα, τη Μάρθα Παλαιοπάνου.

Σε μια αξιέπαινη συνεργασία απόλυτης σύμπνοιας, η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου που ανέλαβε τις υποδομές και του Δήμου Ιωαννιτών που προσέφερε το προσωπικό του εργοταξίου, και ασφαλώς των χορηγών των αγώνων, των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της περιοχής, όλα πήγαν άψογα.

Τώρα που σβήνουν τα φώτα όμως, δεν πρέπει να αφεθεί αυτή η ευκαιρία για τον αθλητισμό και την κωπηλασία, να χαθεί για τα Γιάννενα, όπως ακριβώς συνέβη κατά τη δεκαετία του ’90.

 

Η πρόταση για αθλητικό κέντρο

Η πρόεδρος του ΝΟΙ Μάρθα Παλαιοπάνου έχει ήδη ανοίξει τη συζήτηση έναντι των τοπικών φορέων, με την πρόταση να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κέντρο για την κωπηλασία. Οι βασικές υποδομές υπάρχουν: ο πύργος, η κερκίδα, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ο ΝΟΙ για τις βάρκες των αθλητών του, εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΠΕΑΚΙ). Υπάρχει επομένως ο βασικός κορμός των υποδομών για το υπό συζήτηση αθλητικό κέντρο, ενταγμένος μάλιστα στο σύνολο των αθλητικών υποδομών της Λιμνοπούλας.

Χρειάζονται όμως, να γίνουν ακόμα πολλά: κατ’ αρχάς, το ξενοδοχείο του ΚΕΚΩΠ θα πρέπει να επιστραφεί στην αθλητική του χρήση για τη φιλοξενία αθλητών, καθώς το υπνωτήριο αστέγων με τον τρόπο που λειτούργησε ως σήμερα από τον ΟΚΠΑΠΑ δεν φαίνεται ότι αντιμετωπίζει μια σοβαρή κοινωνική ανάγκη ή έστω, θα μπορούσε να αλλάξει χώρο για να απελευθερώσει μια σημαντική κτιριακή εγκατάσταση. Οι χώροι όπου φυλάσσονται οι βάρκες θα πρέπει να παραχωρηθούν στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία και τέλος, το βασικότερο, θα πρέπει να υπάρξει φύλαξη γιατί αν γίνει το αθλητικό κέντρο θα αγοραστούν πανάκριβα όργανα και κάθε φορά που θα προπονούνται ομάδες στη Λίμνη, θα πρέπει να είναι ασφαλής ο ακριβός εξοπλισμός τους.

«Δεν είναι ένα κόστος απαγορευτικό, δε μιλάμε για ένα δεύτερο κλειστό γυμναστήριο, ας πούμε», λέει για την πρότασή της η κ. Παλαιοπάνου και είναι κρίσιμο να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ο ΝΟΙ και οι τοπικές αρχές ώστε να μελετήσουν την πρόταση και να δρομολογήσουν το έργο, εφόσον υπάρχει συμφωνία.

Το επίδικο σύμφωνα με την κ. Παλαιοπάνου, δεν είναι να φιλοξενούν τα Γιάννενα μόνο μεγάλες διοργανώσεις που κρατούν μία ή δύο μέρες αλλά να μπορεί η Παμβώτιδα να φιλοξενεί εθνικές ομάδες για προπόνηση, όπως συμβαίνει με τον Καναδά, τα δύο τελευταία χρόνια. Η προπόνηση ομάδων θα κρατάει ζωντανό το αγωνιστικό πρόσωπο της Λίμνης για πολλές ημέρες το χρόνο και επιπλέον, θα είναι και ένα σημαντικό έσοδο για την τοπική οικονομία.

Όσο είναι νωπό ακόμα το αποτέλεσμα της επιτυχημένης διοργάνωσης, είναι σημαντικό οι τοπικοί φορείς να αντιληφθούν την αξία της πρότασης του ΝΟΙ και να την αξιολογήσουν.

Show Buttons
Hide Buttons