Τα ξεσπάσματα των αιρετών…

Τα ξεσπάσματα των αιρετών…

Από την ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου που έπαιξε πανελλαδικά, σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών, ως την… ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε πολλές περιοχές της χώρας, είναι πολύ μικρή η απόσταση και για λεπτομέρειες στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να αποφεύγεται η έκρηξη.

Το κλίμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου είναι από την αρχή αυτής της θητείας – ή σωστότερα από την προεκλογική κιόλας περίοδο του 2019 – τεταμένο. Δύο χρόνια μετά τις εκλογές, η ένταση αυτή δεν έχει μειωθεί καθόλου, αντίθετα ψάχνει βαλβίδες εκτόνωσης και μικρές αφορμές για να ξεσπάσει. Κι έπειτα, αρχίζει ξανά να συσσωρεύεται…

Η κατακραυγή της δημοσιοποίησης του πρόσφατου επεισοδίου, που είχε ως πρωταγωνιστές τον Περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας και τον επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες «Ηπείρου», θα μπορούσε θεωρητικά να συνετίσει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο, ως το τέλος της θητείας. Ωστόσο, η απαξιωτική πολλές φορές συμπεριφορά του Περιφερειάρχη, έναντι των περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης, είναι μια συνηθισμένη εικόνα, οικεία σε όσους παρακολουθούσαν ανέκαθεν τις συνεδριάσεις, και πριν αρχίσουν να προβάλλονται live streaming μέσω του Youtube – το τελευταίο είναι επιτυχία που αποδίδεται στην αντιπολίτευση. Μια ατάκα του Περιφερειάρχη άλλωστε – το… «άντε γεια» – ήταν αυτή που πυροδότησε την ένταση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Απριλίου, οδηγώντας στις παραιτήσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η ιδιοσυγκρασία του Περιφερειάρχη από τη μια, παρά την άνεση του 57%… των εκλογών του 2019, δεν του επιτρέπει να αντιμετωπίζει με χαλαρότητα την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει με τις επιλογές και τις αποφάσεις του – δικαίωμά της άλλωστε της αντιπολίτευσης, είναι να στηρίζει την καλύτερη κατ’ αυτήν επιλογή και στο τέλος κρίνεται και η αντιπολίτευση, όπως και η διοίκηση.

Από την άλλη, δημοτικές αρχές που δε διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά τους συμβούλια, θεωρητικά θα δικαιολογούνταν περισσότερο να διακατέχονται από άγχος και να ξεσπούν σε εντάσεις μέσα στα συλλογικά όργανα, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, προέβλεψε ο… νομοθέτης… Οι… διαβόητες τροπολογίες Θεοδωρικάκου σχημάτισαν τις δοτές πλειοψηφίες στην Οικονομική Επιτροπή και μέχρι σήμερα, μεταφέρονται αρμοδιότητες από το δημοτικό συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή (!) για να μπορεί να ξεπερνιέται κάθε φορά, το θεσμικό «εμπόδιο» του δημοτικού συμβουλίου.

Άρα, γιατί τόση ένταση στα δημοτικά συμβούλια Ιωαννίνων, Πρέβεζας κοκ;

Στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, το περασμένο καλοκαίρι κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια δύο δημοτικοί σύμβουλοι, της δημοτικής αρχής και της μείζονας αντιπολίτευσης. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ίδιου σώματος, από τα μικρόφωνα κάποιου υπολογιστή ακούστηκε ένα «δε γ@@ιεσαι»… που απευθύνονταν σε ένα μελετητή, όταν εκείνος παρουσίαζε τη μελέτη του για την συγκρότηση του Αναπτυξιακού Οργανισμού Ιωαννίνων-Βορείων Τζουμέρκων… Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας επίσης, η ένταση κρύβονταν πίσω από κάθε λέξη των μελών του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων και για λίγο κάθε φορά, δεν ξεσπά καυγάς με βρισιές και απειλές, αντίστοιχος εκείνου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

Δείγματα των καιρών;

Η ένταση που έχει συσσωρεύσει σε όλους μας η πανδημία και τα παρεπόμενα προβλήματά της;

Ή μήπως έκπτωση στο ήθος των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Ο καιρός θα δείξει…

Παναγιώτης Μπούρχας

(Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Δημοκρατική Φωνή»)

Show Buttons
Hide Buttons