Τα… «οράματα» της κυβέρνησης για το Ζαγόρι και η δική μας πραγματικότητα

Τα… «οράματα» της κυβέρνησης για το Ζαγόρι και η δική μας πραγματικότητα

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού που ήλθε με το… μπλοκάκι της στην Ήπειρο, για να προτεραιοποιήσει ανάγκες και να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης εν εξελίξει έργων του χαρτοφυλακίου της, «τρέχει» με συνέπεια την προσπάθεια ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο των τοπίων της UNESCO και ως τον Οκτώβριο αναμένεται να είναι έτοιμος προς υποβολή ο σχετικός φάκελος.

Η όλη πρωτοβουλία, ξεχασμένη από το μακρινό 2013, όταν την υιοθέτησε πολιτικά, μετά από προτάσεις τοπικών συλλόγων του Ζαγορίου, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, συνάντησε τη θερμή στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, στην πλατεία της Βίτσας Ζαγορίου, ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης.

Πόσο σημαντικό όμως, είναι να μπει το σήμα της UNESCO στις ταμπέλες και τους διεθνείς τουριστικούς οδηγούς του Ζαγορίου μελλοντικά. Προφανώς πολύ σημαντικό, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

**********************************************************

Κατ’ αρχάς, να θυμίσουμε πως το Γεωπάρκο Βίκου Αώου στα διοικητικά όρια Ζαγορίου και Κόνιτσας, είχε για ένα διάστημα την ταμπέλα της UNESCO αλλά ποτέ κανείς – πλην των ανθρώπων που πέτυχαν την διεθνή αναγνώριση του Γεωπάρκου – δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα, οι δύο Δήμοι δυσανασχετούσαν όταν τους ζητούνταν η ελάχιστη οικονομική συνδρομή και η Περιφέρεια Ηπείρου δεν ενέταξε ποτέ το Γεωπάρκο στο σχέδιο της τουριστικής προβολής.

Ψάχνουμε λοιπόν σήμερα – επειδή η κυβέρνηση το έθεσε ως στόχο – το σήμα της UNESCO για τα Ζαγοροχώρια, για την ίδια ουσιαστικά περιοχή αλλά για μια διαφορετική κατηγορία πολιτιστικού ή φυσικού πλούτου, όταν κατά τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν ελάχιστες ενημερωτικές δράσεις για να εξηγηθεί στους κατοίκους της περιοχής, η σημασία του να βρίσκονται και να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό, δίπλα σε ένα Γεωπάρκο. Ας θεωρήσουμε καλοπροαίρετα, ότι για την περίπτωση των Ζαγοροχωρίων τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

**********************************************************

Ποιοι θα έλθουν να δουν τα Ζαγοροχώρια, επειδή απέκτησαν τη «βούλα» της UNESCO;

Αυτές οι διακρίσεις ενδιαφέρουν πρωτίστως ψαγμένους ξένους ως επί το πλείστον τουρίστες. Τα Γιάννενα και ο ορεινός όγκος κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων πλημμύρισαν από κόσμο ντόπιο και οι ξένοι επισκέπτες ήταν ελάχιστοι έως καθόλου. Άρα, ποιους θα αφορά μια επιτυχημένη διεκδίκηση του σήματος της UNESCO; Προφανώς, αυτούς που μέχρι σήμερα, δεν έχουν κερδίσει το Ζαγόρι και τα Γιάννενα, αυτούς ωστόσο που θέλει η περιοχή για να επιμηκύνει τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν ή για να φτάσει ο προορισμός να γίνει 356 ημερών.

Αυτούς τους τουρίστες τους ψάχνει η Ήπειρος στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και ακόμα, δεν τους έχει κερδίσει στο βαθμό που θα θέλαμε.

Συνεπώς, η προσπάθεια ένταξης των Ζαγοροχωρίων στους καταλόγους της UNESCO θα έπρεπε να έρχονταν σήμερα συμπληρωματικά στο σχέδιο προσέλκυσης τουριστών από τις αγορές του εξωτερικού, το οποίο, αν υπάρχει, δεν αποδίδει ως τώρα τα πρέποντα – παρά τις 69 τόσες εκθέσεις στις οποίες σχεδιάζει να λάβει μέρος και φέτος η Περιφέρεια Ηπείρου…

Διαφορετικά η διεκδίκηση που ξεκινά η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποδειχθεί ένα γράμμα κενό, στο μέλλον.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons