Τα προβλήματα της «Μέριμνας» και οι νέες δομές ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Τα προβλήματα της «Μέριμνας» και οι νέες δομές ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Πριν από μερικούς μήνες, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών εγκαινίαζε, παραμονές εκλογών… ένα ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρίες, στην περιοχή των Καρδαμιτσίων. Η συγκεκριμένη δομή, όπως ανακοίνωσε προ ημερών, ο νέος πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου, φέτος και σταδιακά, αναμένεται να αρχίσει να ομαλοποιείται ως προς τη λειτουργία του (αποκαταστάθηκε βασικά το πρόβλημα της μετακίνησης των ωφελουμένων).

Το απόγευμα της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ενός ακόμα ΚΔΑΠ ατόμων με αναπηρία, σε χώρο που παραχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πρώην «Παλλάδιο», από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων/ Παράρτημα Ιωαννίνων.

Στον χώρο του συγκεκριμένου ΚΔΑΠ θα μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 25 άτομα με ένα ημερήσιο πρόγραμμα, που στοχεύει στην κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία και στη δημιουργική απασχόλησή τους.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας στον τομέα αυτό, με συμμετοχή της είτε στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ, είτε στην προμήθεια αυτοκινήτων για ΑμεΑ στην Άρτα, είτε στη «ΜΕΡΙΜΝΑ», καθώς επίσης και σε αυτή τη νέα δομή. «Θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε όλους αυτούς τους συντοπίτες μας και να λαμβάνουμε μέριμνα για να δώσουμε βοήθεια ώστε να μπορούν κάποιοι από αυτούς να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Γιατί δυστυχώς δεν τους έχει βοηθήσει κανένας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εύκολης πρόσβασης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Τα προβλήματα της «Μέριμνας»

Οι παραπάνω δομές είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Όπως αμφότερες είναι και ανταγωνιστικές προς την αντίστοιχη, πολύ παλιότερη χρονολογικά, δομή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μέριμνα».

Η τελευταία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως γνωστόν το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων της «Μέριμνας» που προκάλεσαν από το καλοκαίρι και μετά τις γνωστές αντιδράσεις.

Τα προβλήματα της «Μέριμνας» οφείλονται βασικά στην απώλεια εσόδων λόγω μείωσης των voucher, από το μικρότερο αριθμό ωφελούμενων που φέτος απευθύνθηκαν στη «Μέριμνα», γιατί πιθανά επέλεξαν κάποια άλλη δομή. Όπως είχε αναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο της 29ης Οκτωβρίου, ο νέος πρόεδρος της «Μέριμνας» Γιάννης Τσίμαρης 35 voucher λιγότερα φέτος, ισοδυναμούν με απώλεια εσόδων κατά 280.000 ευρώ. Ο Δήμαρχος στην ίδια συνεδρίαση, έστρεψε τα βέλη του και τις αιχμές του κατά της προηγούμενης διοίκησης της «Μέριμνας» και περιέγραψε μια κατάσταση σχεδόν… απαξίωσης της εταιρείας.

Είναι εύλογο το ερώτημα αν οι δύο φορείς που μετέχουν στη μετοχική σύνθεση και στη διοίκηση της «Μέριμνας», ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου, αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περί τα 80 άτομα, από τις δύο ανταγωνιστικές δομές.

Προφανώς οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία δεν καλύπτονται και είναι απαραίτητες νέες δομές, νέα σχήματα για να βγουν περισσότεροι άνθρωποι από τα σπίτια τους, αλλά οι τοπικοί φορείς δεν είναι ουσιαστικό να σχεδιάζουν ολιστικά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις υπάρχουσες δομές στη διοίκηση των οποίων ενίοτε μετέχουν, προκειμένου να μην τους προκαλέσουν προβλήματα;

 

Show Buttons
Hide Buttons