Τα «σπιτάκια» της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και οι πικρές αλήθειες για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες μας

Τα «σπιτάκια» της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και οι πικρές αλήθειες για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες μας

Γίνεται ανακύκλωση με «σπιτάκια»; Προφανώς και δε γίνεται αλλά το έλλειμμα προετοιμασίας του Δήμου Ιωαννιτών για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που θα κατευθύνεται στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων του Ελευθεροχωρίου, δε μπορεί να χρεώνεται στη σημερινή δημοτική αρχή…

Η επιμονή του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να… φουσκώνει τα στήθη του από περηφάνια κάθε φορά που μιλάει για το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, πέρα από γραφική καταντά και αστεία πλέον, όταν ο πρώην Δήμαρχος μιλάει για συγκεκριμένες περιπτώσεις απολογισμού ανύπαρκτου πολιτικού έργου… Όπως στην περίπτωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, όπου η κατεξοχήν και καθοριστική πράξη για να τρέξουν τα πράγματα στον τομέα της ανακύκλωσης, είναι η «Κατασκευή Πράσινου Σημείου στο Δήμο Ιωαννιτών», έργο που στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η αντιδήμαρχος Ν. Τύρου Ούζα εισηγήθηκε να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»…

Η υλοποίηση των έργων του εγκεκριμένου εδώ και χρόνια από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, έχει να επιδείξει ελάχιστη πρόοδο.

Ωστόσο, ο πρώην Δήμαρχος για πολλοστή φορά στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στο «ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων»… που είχε εκπονήσει η δική του δημοτική αρχή, σχολιάζοντας απαξιωτικά την προμήθεια 9 ακόμα οικίσκων της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης από το Δήμο, μετά τη σχετική απόφαση της εταιρείας «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», με την οποία αυξάνεται σε 15 ο συνολικός αριθμός αυτών των οικίσκων στο Δήμο μας. Σωστά ωστόσο παρατήρησε ο πρώην Δήμαρχος πως «είναι περισσότερο παιδευτικό παρά ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης» το συγκεκριμένο σύστημα που και ο ίδιος ανέπτυξε ως προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.

Η σχετική κουβέντα ξεκίνησε από την ενημέρωση προς το δημοτικό συμβούλιο που έκανε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας, αναφερόμενος στην απόφαση της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» και στις ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών προ ημερών, στις οποίες ήταν και ο ίδιος παρών, στην Αθήνα. Συνολικά πλέον ο Δήμος διαθέτει 15 «σπιτάκια» τεσσάρων ρευμάτων ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό) και θα παράγεται ανακυκλώσιμο υλικό καθαρότητας 100%, όπως είπε. Οι «οικίσκοι» θα τοποθετηθούν σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και οι ακριβείς θέσεις θα καθοριστούν πιθανόν μέσα στο Δεκέμβρη.

 

Η αλήθεια για την ανακύκλωση

Η αλήθεια για την ανακύκλωση στο Δήμο Ιωαννιτών δεν πιστοποιείται μόνο από τη μικρή πρόοδο των έργων αλλά και από το ποσοστό της ανακύκλωσης στο Δήμο μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, η ανακύκλωση στο Δήμο Ιωαννιτών βρίσκεται στο 10% όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι 18%… Απέχουμε εννοείται… μίλια από το στόχο του 2020 που είναι για τη χώρα να φτάσει κοντά στο 50%!

Και όπως παρατήρησε απαντώντας στον πρώην Δήμαρχο ο Μωυσής Ελισάφ, «δε μπορείτε να μιλάτε για ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης, γιατί στην ανακύκλωση δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε…». Κι αυτή είναι η μόνη αλήθεια…

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, από το Υπουργείο Εσωτερικών θα αρχίσει το επόμενο διάστημα πανελλαδικά ενημέρωση για την ανακύκλωση και όλο το πρόγραμμα θα παρακολουθείται από το ΕΜΠ. Μάλιστα, για τους Δήμους που θα προχωρήσουν σε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, θα προβλέπονται μπόνους όσον αφορά τα τέλη που θα πληρώνουν για το εργοστάσιο επεξεργασίας.

 

 

Show Buttons
Hide Buttons