ΤΕΠΙΧ, ΕΠΑΝΕΚ, ΕΦΕΠΑΕ… Χρήματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

ΤΕΠΙΧ, ΕΠΑΝΕΚ, ΕΦΕΠΑΕ… Χρήματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Μια αναλυτική παρουσίαση της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  με αντικείμενο την Διαχείριση Κρατικών Ενισχύσεων που εδρεύει στην Πάτρα αλλά καλύπτει τις τέσσερις όμορες διοικητικές Περιφέρειες της χώρας, πραγματοποίησε με τηλεδιάσκεψη η διοίκηση της εταιρείας το πρωί της Πέμπτης.

H Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, μέλος του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα -ΕΠΑΝΕΚ), γίνεται η πρώτη εταιρία στο χώρο που αποκτά πιστοποίηση για την εφαρμογή του προτύπου ISO37001:2017 που αφορά την καταπολέμηση της δωροδοκίας και της αδιαφάνειας και το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή για τη σημερινή παρουσίαση και συνέντευξη τύπου.

Η Διαχειριστική εγκαινίασε έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους επενδυτές, αλλά και τους ενδιαφερόμενους, αφού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημέρωση σε 16 νομούς μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου ο καθένας από τους συμμετέχοντες είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και να υποβάλει σχετικές ερωτήσεις. Η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο του φορέα και του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα και τη Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Μάγδα Πετροπούλου, ενώ έλαβαν μέρος οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων που μετέχουν στο εταιρικό σχήμα του φορέα.

Στη σημερινή παρουσίαση επισημάνθηκε ότι η Διαχειριστική στο πλαίσιο του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα, προχώρησε σταδιακά στην λήψη και εφαρμογή σειράς μέτρων, με μοναδική προτεραιότητα την προστασία της υγείας των συνεργατών της και των επενδυτών, και ταυτόχρονα έθεσε στόχο την εύρυθμη λειτουργία της και την δυνατότητα εξυπηρέτησης του επενδυτικού κοινού.

Ενδεικτικά, το τελευταίο τετράμηνο, σε μια περίοδο που δοκιμάστηκε η οικονομική ζωή της χώρας, ο φορέας προχώρησε σε εκταμιεύσεις ποσών προς τους δικαιούχους που υπερβαίνει τα 7.000.000,00€ μηνιαίως.

 

Οι προτάσεις

Στις χρηματοδοτήσεις του ΕΦΕΠΑΕ μετέχουν και επιχειρήσεις από την Ήπειρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Πετροπούλου, οι ενταγμένες προτάσεις είναι 1.503 από την Ήπειρο με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 194 εκατ. ευρώ και δημόσια δαπάνη 103 εκατ. ευρώ, σε ένα σύνολο 5.890 επενδυτικών προτάσεων και συνολικού επιχορηγούμενου ποσού της τάξης των 830 εκατ. ευρώ.

Από τα 103 εκατ. ευρώ της συνολικής δημόσιας δαπάνης στις επενδύσεις της Ηπείρου έχουν καταβληθεί ως τώρα τα 25 εκατ. ευρώ, γεγονός που η κ. Πετροπούλου απέδωσε στις καθυστερήσεις υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

Ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο για την Ήπειρο είναι πως η Περιφέρεια Ηπείρου επιλέγει να διαχειριστεί μόνη της τα χρήματα του ΠΕΠ για την επιχειρηματικότητα, την ώρα που τρεις Περιφέρειες έχουν αναθέσει το κομμάτι αυτό στον ΕΦΕΠΑΕ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη, σε στάδιο επεξεργασίας είναι η πρόταση που έχει γίνει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», χωρίς να αναφερθούν περισσότερα.

Σε ερώτησή μας πάντως προς τη διευθύντρια και τον πρόεδρο της Διαχειριστικής, γιατί η συνεργασία με την Ήπειρο είναι σε χαμηλό επίπεδο μέχρι σήμερα, ο κ. Μαρλαφέκας αναγνώρισε τη βούληση της Περιφέρειας να διαχειρίζεται μόνη της τα χρήματα για την επιχειρηματικότητα.

ΤΕΠΙΧ στην Ήπειρο

Θέσαμε όμως, στον πρόεδρο και τα όσα είχε αναφέρει με δηλώσεις του στις 19 Ιουνίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου (εδώ), απαντώντας στην πρόταση Ριζόπουλου για τη δημιουργία ενός ταμείου εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας. Ο κ. Καχριμάνης τότε απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα να δημιουργήσει με τους πόρους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου ένα «τραπεζικό ταμείο» για τις επιχειρήσεις και είχε αναφέρει τα εξής: «Εμείς πρωτοποριακά από το ΕΣΠΑ Ηπείρου έχουμε κάνει το ΤΕΠΙΧ, είναι το ταμείο των επιχειρήσεων που δώσαμε προίκα 10 εκατ. το δώσαμε στο Κέντρο το ΕΠΑΝΕΚ να το διαχειρίζεται, δεν είμαστε εμείς τράπεζα ούτε εμείς μπορούμε να πούμε ποιος θα πάρει και ποιος όχι, και το ΕΠΑΝΕΚ σε όσους μπαίνουν στα προγράμματα του ΕΦΕΠΑΕ και χρειάζονται ένα δάνειο, μπορούν να πάρουν το μισό ποσό χωρίς τόκο και το μισό από μια εμπορική τράπεζα και στο σύνολο του δανείου με το μισό επιτόκιο από ότι σε μια εμπορική τράπεζα. Αυτό ισχύει ότι παίρνεις τα λεφτά για δύο χρόνια και τα επαναφέρεις. Αυτό είναι το ΤΕΠΙΧ και είναι από το ΕΣΠΑ Ηπείρου…». 

Εφόσον η Διαχειριστική είναι ο φορέας του ΕΦΕΠΑΕ στη Δυτική Ελλάδα, θέσαμε το παραπάνω σενάριο στον κ. Μαρλαφέκα και τη διευθύντρια της Διαχειριστικής αλλά από τα όσα απάντησαν φάνηκε είτε να μην γνωρίζουν το θέμα, είτε απλά δεν υπάρχει…

Ενισχυτικά πάντως, σε όσα είπε ο Περιφερειάρχης τότε, ήλθε προχθές ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων που δήλωσε πως συγκεντρώθηκαν χρήματα από το ΕΣΠΑ όλων των Περιφερειών με την Ήπειρο να δίνει τα λιγότερα χρήματα, γιατί υλοποιεί δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα. Μίλησε για ένα ταμείο ρευστότητας που θα πάει στις επιχειρήσεις παρακάμπτοντας το τραπεζικό σύστημα, για χρηματοδοτήσεις ρευστότητας ατομικών και άλλων επιχειρήσεων, μέχρι ποσού 25.000 ευρώ (εδώ το βίντεο). 

Show Buttons
Hide Buttons