Τηλεδιάσκεψη σχετικά με τα προβλήματα των παραγωγών της Άρτας

Τηλεδιάσκεψη σχετικά με τα προβλήματα των παραγωγών της Άρτας

Μετά από πρωτοβουλία, προσωπικές επαφές και παρεμβάσεις, από την Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, αρμόδια για τα τοπικά προϊόντα, κ. Σίμου Αναστασία, και της Δημάρχου Ν. Σκουφά κας. Ροζίνας Βαβέτση, πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, του κ. Χήρα Σωτηρίου, Προϊσταμένου ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ Αθηνών. 

Μέσα σε κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης, έγινε μια επισκόπηση των προβλημάτων που αφορούν κυρίως στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, όπως είναι η στρεμματική αποζημίωση για τα μανταρίνια, λόγω covid-19 και μη διάθεσης της παραγωγής, αλλά και την αποζημίωση λόγω παγετού για τα πορτοκάλια, βάσει των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς. Επίσης, ζητήθηκε να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά το χρόνο πληρωμής, ενώ μία προκαταβολή θεωρούν οι παραγωγοί πως είναι σκόπιμο να δοθεί, αφού τα έξοδα τρέχουν ήδη. Αναλυτικότερα:

·       Επισημάνθηκε ότι πρέπει να επιστραφούν τα τέλη εκτίμησης από τις πρώτες υποβληθείσες δηλώσεις για τον παγετό επειδή δεν υπήρξε αποτίμηση ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, και επειδή υπήρξε μικρό διάστημα μεταξύ των δύο αναγγελιών.

 ·       Ζητήθηκε να συμπεριληφθούν στην αποζημίωση λόγω παγετού και οι παραγωγοί που διαθέτουν στα κτήματα τους ηλεκτροκίνητους ανεμομείκτες, επειδή η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν προστασία κατά του πάγου.

 ·       Τονίστηκε επίσης, και το πρόβλημα που αφορά στο φυτικό κεφάλαιο. Οι παραγωγοί αυτοί είναι λίγοι σε αριθμό και το δίκαιο είναι να μην εξαιρεθούν. Να συμπληρώσουμε ότι στάλθηκε ήδη έγγραφο από τον ΕΛΓΑ Ιωαννίνων για το θέμα αυτό. 

Ο κύριος Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι θα επιστραφούν τα τέλη εκτίμησης στους παραγωγούς που υπέβαλαν δήλωση και δεύτερη φορά. Επίσης ειπώθηκε από τον κύριο Χήρα, ότι την Παρασκευή,  ολοκληρώνεται η διαδικασία των εκτιμήσεων, και τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η αποζημίωση των πληγέντων προϊόντων από τον παγετό.  Τέλος, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για στρεμματική αποζημίωση για τα μανταρίνια (κλιμεντίνες), αφού εμπλέκονται τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και το Υπουργείο Οικονομικών και συνεπικουρικά ο ΕΛΓΑ.

Show Buttons
Hide Buttons