Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός; Μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός; Μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Τους άξονες του προγράμματος κυρίως του οικονομικού που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, παρουσίασε στο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Εμφανής η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να τονώσει την ψυχολογία της ελληνικής κοινωνίας, στο τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης για την πανδημία, μπροστά σε καλοκαίρι που πρέπει να γίνει επίλογος της κρίσης και πρόλογος της αναγέννησης, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση ενέχει τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερη η κρίση στη χώρα μας, όχι γιατί πλήττει τον τουρισμό αλλά γιατί ανέκοψε την τροχιά ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει.

Να ξαναπιάσουμε το νήμα της προόδου, ζήτησε ο Πρωθυπουργός και από το στάδιο της πρόταξης της υγείας περνάμε στην τόνωση της οικονομίας, ώστε το 2021 η χώρα να βαδίσει προς το αισιόδοξο μέλλον.

Ένα πρόγραμμα 24 δισ. ευρώ με τρεις πυλώνες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός με άξονες:

  • τη στήριξη της εργασίας
  • τη μείωση φόρων
  • την τόνωση της επιχειρηματικότητας

Το πρόγραμμα «συν-εργασία» που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης μεριμνά για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, οι απολύσεις άλλωστε ήταν λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως τώρα.

Το ευνοϊκό καθεστώς για επιχειρήσεις που θα συνεχιστεί και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα συνδυάζεται με την επιδότηση της πραγματικής απασχόλησης, όπως συμφωνήθηκε με τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης: επιχειρήσεις που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται ως τα τέλη Οκτωβρίου θα μπορούν να προσαρμόζουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους που όμως θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό μέσα από το πρόγραμμα «συν-εργασία».

Παρατείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας, θα υπάρξει μείωση του κόστους εργασίας, ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού των επιχειρήσεων, θωρακίζεται η απασχόληση και προστατεύονται οι αποδοχές.

«Στο δίλημμα επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας επιλέγω το δεύτερο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το δεύτερο πλάνο αναφέρει την ανακούφιση επιχειρήσεων από τη φορολογία με πρώτη μείωση από το 24% στο 13% σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και με περισσότερα προγράμματα στήριξης κοινωνικού τουρισμού.

Θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια θερινού σινεμά, και ειδικές πρόνοιες για τους ανθρώπους της τέχνης.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις παρατείνεται η μείωση του ενοικίου κατά 40%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται γενναία αλλά το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί σύντομα και τα μέτρα αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα, είναι μέτρα γέφυρα από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης…

Άλλος άξονας θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων το Μάιο, η δεύτερη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής με κριτήρια επιπλέον για όσους έμειναν εκτός με ποσό 1 δισ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας κατά 80% δανείων που θα εγγυάται το δημόσιο.

Για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ό,τι πετύχουμε φέτος θα είναι κέρδος και βασικός στόχος είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, η προάσπιση της απασχόλησης που είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας» κατέληξε ο Πρωθυπουργός ζητώντας να επιδείξουμε όλοι αλληλεγγύη και προσήλωση.

 

 

Show Buttons
Hide Buttons