Τι είπε και τι δεν είπε ο Δημήτρης Δημητρίου;

Τι είπε και τι δεν είπε ο Δημήτρης Δημητρίου;

Ο Δημήτρης Δημητρίου, υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον», παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας, το όνομα της περιφερειακής του παράταξης και τις βασικές αρχές της προγραμματικής του πρότασης.

40 ημέρες περίπου, από την απόφαση των τεσσάρων Νομαρχιακών Επιτροπών του ΚΙΝΑΛ, για τη στήριξη στον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, και έξι μήνες και μία εβδομάδα, πριν τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, ο Δημήτρης Δημητρίου παρουσίασε όνομα συνδυασμού, λογότυπο, και μάλλον… αναμενόμενες γενικές αρχές, πολιτικο-ιδεολογικού περιεχομένου.

 

Τι είπε ο Δημήτρης Δημητρίου; Είπε για:

  • Την ερμηνεία του συμπαθητικού και καλαίσθητου λογότυπου (η Ήπειρος μέσα σε τέσσερις κύκλους, είναι το αντίστοιχο, ανεπιτήδευτο λογότυπο, της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου», της παράταξης του Αλ. Καχριμάνη – εδώ).
  • Το μωβ χρώμα των επτά από τα οκτώ συνολικά, φύλλων του δέντρου στο μέσο του λογότυπου, συμβολίζει το νέο και το καινοτόμο. Δεν το ερμήνευσε, για τι ακριβώς νέο και καινοτόμο θα μιλήσει…
  • Την… «Ήπειρο όλων» και το «όλον Ήπειρος» που σημαίνει το πρώτο, ότι η Ήπειρος ανήκει σε όλους τους Ηπειρώτες και όχι μόνο στους εκλεκτούς ενός κυρίαρχου συστήματος, και το δεύτερο υποδηλώνει την έννοια της περιφερειακότητας, για την οποία μιλά επίμονα, τελευταία, ένας ανθυποψήφιος του κ. Δημητρίου… (ωστόσο, βρίσκω σε πρώτη όψη, μια γραμματική παραδοξότητα στην έκφραση που είναι και το ευφυές όνομα της παράταξης: «Ήπειρος Όλον» για να υπάρχει η νοητική σύνδεση με το ομόηχο «όλων», άρα και «Ήπειρος Όλων», όπου το «όλον» είναι το ουσιαστικό που σημαίνει σύνολο, ολότητα και όχι το επίθετο όλος-η-ον).
  • Τις προγραμματικές θέσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική οικονομία, πεδίο στο οποίο ο κ. Δημητρίου έχει πλεονέκτημα, ως προερχόμενος από τον επιμελητηριακό κόσμο. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του αλλά σημεία της ομιλίας του, είχαν αναφορά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Τις γυναίκες και τους νέους. Οι δύο ή τρεις αναφορές στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών, ήταν ένα ιδιαίτερο στοιχείο που κράτησα από αυτήν την παρουσίαση συνδυασμού.

 

Τι δεν είπε ο Δημήτρης Δημητρίου; Δεν είπε για:

  • Τη στήριξή του από έναν κομματικό φορέα. Δεν είπε ούτε μία φορά το όνομα «Κίνημα Αλλαγής» και ίσως με το πολύ κίτρινο και το ελάχιστο πρασινάκι στο λογότυπο, ο κ. Δημητρίου δείχνει πως θέλει να απεξαρτηθεί, από τον φορέα από τον οποίο ζήτησε κι εκείνος του παρείχε, τη στήριξη. Γι’ αυτό μίλησε για την προσπάθεια, δημιουργίας ενός πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου. Ο κόσμος στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Φρόντζου «Πολιτείας» ωστόσο, μόνο πολυσυλλεκτικός δεν ήταν, τόσο που να μου ψελλίσει κάποια στιγμή, ένας συνάδελφος: «αυτό το ΠΑΣΟΚ, δεν πεθαίνει με τίποτα…» (παρεμπιπτόντως, όταν άκουσα για πρώτη φορά το «Ήπειρος Όλον», το μυαλό μου πήγε στο «όλον ΠΑΣΟΚ»…).
  • Για την διοίκηση της Περιφέρειας που θέλει να ανατρέψει… Ήταν ελάχιστη η ενασχόληση του κ. Δημητρίου με την απερχόμενη Περιφερειακή αρχή. Μπορεί να χρησιμοποίησε λέξεις όπως «έχει σκουριάσει…» ή να είπε πως η Ήπειρος χρειάζεται ένα «ηλεκτροσόκ», δεν ανάλωσε ωστόσο, σημαντικό κομμάτι των λεγομένων του, στην αρνητική εικόνα της Ηπείρου, αλλά αντίθετα προτίμησε την θετική περιγραφή των δικών του λόγων. Στην πρώτη δημόσια και ενώπιον κόσμου, ομιλία του, ίσως αυτό γίνεται ανεκτό από τους αντιπάλους του κ. Καχριμάνη, αν η στάση αυτή όμως, του κ. Δημητρίου δεν αλλάξει το επόμενο διάστημα, ο επικεφαλής της «Ήπειρος Όλον» θα θυμίζει τη Φώφη Γεννηματά που προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες πως σε καμία περίπτωση, δεν θα συγκυβερνήσει με το Μητσοτάκη…

 

Δύο υποψήφιοι Περιφερειάρχες έχουν δώσει ως σήμερα, σαφή δείγματα του προγραμματικού τους λόγου και των πολιτικών τους προθέσεων (απομένει να το κάνει ο τρίτος υποψήφιος που θα διεκδικήσει να περάσει στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών). Ο Ηπειρώτης ψηφοφόρος που θέλει αλλαγή της «κατάστασης» στην πιο φτωχή Περιφέρεια της χώρας, προσδοκά από τους υποψήφιους των εκλογών του Μαΐου, να οριοθετηθούν με σαφήνεια έναντι του – ενός – αντιπάλου: όποιος δεν το κάνει, θα χάσει… Οι «ισαποστάκηδες» και τα κόμματα δεν νομίζω ότι έχουν θέση σε αυτή τη «μάχη».

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons