Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην «πρόοδο και τη συντήρηση» έθεσε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές – αν και το ίδιο σύνθημα «παίζει» η κυβερνώσα παράταξη και για τις επόμενες εθνικές εκλογές – ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του, για τον «Κλεισθένη 1» και την απλή αναλογική.

Πέρα από τα πανηγυρικά για τη δήθεν μεγάλη «τομή» της αλλαγής του εκλογικού συστήματος… ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και πρόσθεσε: «Αυτό θα είναι και το διακύβευμα στις τοπικές κοινωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στο νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Πώς ερμηνεύεται η αναφορά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ; Αφορά προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες; Και ποια η εφαρμογή αυτών των αναφορών, στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών;

Εδώ θρυλείται πως έχει αρχίσει η αναζήτηση των πιθανών σεναρίων αλλά δεν έχει γίνει καμία σοβαρή κουβέντα μέχρι σήμερα. Πλειοψηφική πάντως, μεταξύ των μελών της παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» φαίνεται να είναι η επιθυμία να κατέλθει αυτόνομος συνδυασμός στις εκλογές του Δήμου Ιωαννιτών, αν και ένας Δήμος σαν τον δικό μας, θα εμπλακεί σίγουρα στις πολιτικές επιδιώξεις του κόμματος κεντρικά, λόγω της βαρύνουσας σημασίας που παίζουν σε κάθε εκλογική διαδικασία, μεγάλοι Δήμοι και ασφαλώς, οι Περιφέρειες.

Ένα γεγονός που δεν αποκλείεται να επηρεάσει την πορεία των πραγμάτων, λέγεται ότι είναι η στάση που τήρησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης, η δημοτική αρχή και ο Θωμάς Μπέγκας σε σχέση με τον «Κλεισθένη 1» – δες εδώ. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ανέμενε από το Δήμαρχο μια πιο ουδέτερη στάση σε σχέση με τη σκληρή γραμμή της ΚΕΔΕ και άνθρωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ξαφνιάστηκαν από την σχεδόν ταύτιση της δημοτικής αρχής με την εισήγηση της ΚΕΔΕ κατά του «Κλεισθένη 1».

Η αλήθεια είναι βέβαια, πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζει τα δεδομένα κάθε φορά, στις προσωρινές ανάγκες του και ως κυβερνών κόμμα δεν παίρνει τοις μετρητοίς στάσεις και συμπεριφορές, όπως έκανε ως αντιπολίτευση – τότε η «τοξικότητα» της συνεργασίας κάποιων με… «μνημονιακές δυνάμεις» απέτρεψε την κάθοδο συμμαχικών ψηφοδελτίων σε Δήμους και στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου θα δημιουργούνταν καλές εκλογικές προϋποθέσεις. Σήμερα, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για γενικεύσεις, απ’ ό,τι φαίνεται…

(Με πληροφορίες από το www.aftodioikisi.gr)

Show Buttons
Hide Buttons