Τι κάνει και τι δεν κάνει ένας Περιφερειάρχης…

Τι κάνει και τι δεν κάνει ένας Περιφερειάρχης…

Ο χειρισμός της πολιτείας για τα συνοριακά περάσματα της ελληνοαλβανικής μεθορίου, αποτελεί ως τώρα μνημείο μιας ακατανόητης προχειρότητας ή αλλιώς μιας ανεξήγητης αναποφασιστικότητας σε κάτι τόσο απλό: τελωνειακοί και αστυνομικοί ζητούν εδώ και δύο εβδομάδες την εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ για να κάνει ελέγχους στους διερχόμενους, όπως συμβαίνει στο τελωνείο του Προμαχώνα και του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως αποκαλύψαμε την Τετάρτη, με αποκλειστικό δημοσίευμα μας (εδώ) και με πιο επίσημο τρόπο μας επιβεβαίωσαν εχθές, τελωνειακοί και αστυνομικοί με τις δηλώσεις τους και τα αριθμητικά δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα, κατά την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των διερχόμενων από τα τέσσερα τελωνεία της Ηπείρου ήταν υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των διερχόμενων τόσο από το τελωνείο του «Ελ. Βενιζέλος», όσο και από το χερσαίο τελωνείο του Προμαχώνα, καίτοι υποτίθεται πως τα τελωνεία της Ηπείρου είναι κλειστά και παραμένουν κλειστά και μετά την 1η Ιουλίου, τα δε άλλα δύο τελωνεία είναι ανοιχτά!

Προφανώς και στην Αθήνα, είναι απρόθυμοι να καταλάβουν το πρόβλημα για το οποίο κραυγάζουν εδώ και μέρες οι εργαζόμενοι στα τελωνεία της Ηπείρου, καταγγέλλοντας ένα πρόβλημα που δεν είναι ασφαλώς συντεχνιακό αλλά άπτεται της δημόσιας υγείας των εργαζομένων, των κατοίκων της Ηπείρου ως ο πρώτος υποδοχέας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

 

Όσο και αν δε θέλουν όμως, τελωνειακοί και αστυνομικοί να… αγγίξουν την Περιφέρεια Ηπείρου, οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής είναι προφανείς όσο δεν αποφασίζει να πιέσει την πολιτεία να πράξει το αυτονόητο και με την αναβλητικότητά της αλλά και με τις χθεσινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη, πολλαπλασιάζει τα ερωτηματικά για τους λόγους της μη επίλυσης του προβλήματος.

  • Ο Περιφερειάρχης επικαλείται τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη για το άνοιγμα και κλείσιμο των συνόρων, όταν είχε την περασμένη Πέμπτη 25 Ιουνίου, συνάντηση στο γραφείο του με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ και άρα είχε την ευκαιρία να απαιτήσει για την εντολή εγκατάστασης κλιμακίου του ΕΟΔΥ, τουλάχιστον στην Κακαβιά. Το πιο περίεργο δε είναι πως την ίδια ημέρα, μετά από συνάντηση των τελωνειακών και των αστυνομικών με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε τη δέσμευση του Δ. Μαυρογιώργου και του Περιφερειάρχη για την τοποθέτηση κλιμάκιου του ΕΟΔΥ στην Κακάβια (εδώ το δελτίο τύπου).

Να γίνει εδώ σαφές ωστόσο πως τα χερσαία σύνορα, είναι αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ και όχι της Πολιτικής Προστασίας, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή από τα Γιάννενα ρητώς, ο Υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς (εδώ οι δηλώσεις). Άρα, δε νομιμοποιείται να επικαλείται τον Υφυπουργό ο Περιφερειάρχης.

  • Ο Περιφερειάρχης ερωτηθείς την Πέμπτη αναφορικά με τις καταγγελίες των αστυνομικών και των τελωνειακών για τις αφιξοαναχωρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, είπε πως πρώτη φορά ακούει τέτοιους αριθμούς! Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων την περασμένη Πέμπτη, τι ακριβώς άκουσε από τους αστυνομικούς και τους τελωνειακούς, αν όχι γι’ αυτή την κατάσταση;
  • Ο Περιφερειάρχης είπε την Πέμπτη, πως αν περνάνε από τα σύνορα, όσοι λένε οι καταγγέλλοντες… κακώς περνάνε… και συμπλήρωσε πως «αυτή τη στιγμή όσοι έρχονται, σίγουρα δεν έρχονται νορμάλ» (sic). Απορώ γιατί μέχρι αυτή την ώρα, η ΕΑΥΝΙ και η 7η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων δεν έχει καταγγείλει τον Περιφερειάρχη που αμφισβητεί τη δουλειά τους και τους κατηγορεί ουσιαστικά πως δεν ελέγχουν σωστά τους διερχόμενους και πως αφήνουν να περνάνε άνθρωποι τα σύνορα παράνομα;;
  • Ο Περιφερειάρχης είπε τέλος, κάτι που δε συνηθίζει να λέει… Στην ερώτηση του συναδέλφου για τους αριθμούς των διερχόμενων από τα τελωνεία της Ηπείρου, είπε πως «θα το διαβιβάσει καταλλήλως…»… Ένας Περιφερειάρχης δε διαβιβάζει «αρμοδίως ή καταλλήλως» θέματα που είναι επείγουσας προτεραιότητας. Ένας Περιφερειάρχης δεν είναι ειδικός γραμματέας τριτο-τέταρτου Υπουργείου ή εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Ήπειρο, για να… «διαβιβάζει καταλλήλως» αιτήματα συνδικαλιστικών φορέων…

Απαιτεί και επιβάλλει να διαφυλαχτεί άμεσα η δημόσια υγεία.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons