Τι λέει για τις ΤΟΜΥ ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων; (βίντεο)

Τι λέει για τις ΤΟΜΥ ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων; (βίντεο)

Θνησιγενές, με βίο που δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον ένα χρόνο… χαρακτηρίζει το εγχείρημα των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Ο ΙΣΙ όπως και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εκπροσωπεί τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς όπως επίσης, τους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και τους γιατρούς που εργάζονται ήδη ή που πρόκειται να εργαστούν στο υπό σύσταση σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), επομένως, δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού σε βάρος των πρώτων που θεωρητικά θίγονται από τη λειτουργία του συστήματος πρόληψης.

Αγωνία των γιατρών ήταν διαχρονικά να λειτουργήσει ένα καλό σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής κάλυψης που έχει να γίνει από τη δεκαετία του ’80 και τη δημιουργία των Κέντρων Υγείας, επί αείμνηστου Γεννηματά.

Μπορεί ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός να μίλησε για μεταρρύθμιση αντίστοιχη εκείνης του Γεννηματά, μιλώντας για το δικό του δημιούργημα, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Κώστας Κάτσενος ωστόσο, σε συνέντευξή του στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Δευτέρας, όχι απλά διαφώνησε με αυτή την εκτίμηση αλλά παρομοίασε τη νέα απόπειρα στησίματος ενός συστήματος ΠΦΥ με το άλλαγμα ονόματος των ποδοσφαιρικών ΠΑΕ που επιδιώκουν να γλιτώσουν από τα χρέη τους… Ήταν το ΙΚΑ παλιά, μετά έγινε ΕΟΠΥΥ, μετά ΠΕΔΥ και τώρα ΤΟΜΥ… Αν εξαιρέσουμε το πρώτο που με πολλά προβλήματα λειτούργησε για πάρα πολλά χρόνια, οι επόμενες δύο απόπειρες έμειναν στις προθέσεις, οι δε ΤΟΜΥ, όπως προέβλεψε ο Κώστας Κάτσενος δε θα βγάλουν χρόνο.

Τα προβλήματα ξεκινούν από τον ελλιπή σχεδιασμό:

  • Οι γιατροί δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις των θέσεων (οι ΤΟΜΥ των Ιωαννίνων, ενδεικτικά, εμφανίζουν ελλείψεις στις θέσεις των γιατρών)
  • Χρηματοδότηση δεν υπάρχει επαρκής για τη λειτουργική στήριξη των μονάδων
  • Το σχέδιο δεν είναι μακρόπνοο αλλά στηρίζεται στα «πήλινα» πόδια του ΕΣΠΑ

Τα παραπάνω συνηγορούν πως μόνο η μνημονιακή υποχρέωση που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση έναντι των δανειστών για να στήσει ένα νέο σύστημα ΠΦΥ, δεν αρκεί για να το κάνει βιώσιμο αυτό το σύστημα. Οι πολίτες δε γνωρίζουν ακόμα τις ΤΟΜΥ και γρήγορα, λέει ο κ. Κάτσενος, θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτές, όταν αντιληφθούν ότι δεν εξυπηρετούνται.

Για τα Γιάννενα, υπενθύμισε πως προβλέπονταν 6 ΤΟΜΥ. Σήμερα λειτουργούν οι 4 στα χαρτιά αλλά σε δύο κτίρια και όχι σε 4, όπως θα έπρεπε (αντίστοιχα σε οδός Φιλικής Εταιρείας, οδός Ναπ. Ζέρβα, Ανατολή – οδός Ιωαννίνων και Κουραμπά).

Ο Υπουργός δεν είπε τίποτα συγκεκριμένα για την πλήρη λειτουργία αυτού του σχεδιαζόμενου εδώ και τρία χρόνια συστήματος.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν καταγγελίες στον Ιατρικό Σύλλογο πως με «εντέλλεσθαι» καλούνται από την 6η ΥΠΕ να πάνε σε ΤΟΜΥ όπου λείπουν γιατροί, να καλύψουν τα κενά τους, γιατροί από Κέντρα Υγείας! Να υποθέσουμε πως μπορεί να ισχύσει το ίδιο και για νοσοκομειακούς γιατρούς σύντομα;

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τετάρτης, 6/6/2018)

Show Buttons
Hide Buttons