Τι λέει ο «Καλλικράτης» για τη συμμετοχή των Περιφερειών σε Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες;

Τι λέει ο «Καλλικράτης» για τη συμμετοχή των Περιφερειών σε Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες;

Μια διαφορά 242.000 ευρώ χωρίζει την Περιφέρεια Ηπείρου από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία».

Η διαφορά αυτή που άρχισε να χωρίζει τις δύο πλευρές από το 2011 και μετά, προκύπτει από την άρνηση της Περιφέρειας Ηπείρου να καταβάλλει την ετήσια οικονομική εισφορά της προς την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Η ετήσια «συνδρομή» της Περιφέρειας προς τη «Σχεδία» ανέρχεται στα 34.000 ευρώ περίπου. Τελευταία χρονιά που η Περιφέρεια εκπλήρωσε αυτή της την υποχρέωση, ήταν το 2011.

Έκτοτε, σε αλλεπάλληλες έγγραφες και επίσημες οχλήσεις του προέδρου της «Σχεδίας» Στέφανου Τζιμογιάννη προς την Περιφέρεια, με τελευταία εκείνη την επιστολή του προέδρου, το 2015, η απάντηση της Περιφέρειας έκανε ουσιαστικά επίκληση των οικονομικών δυσχερειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δη, των περικομμένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), στους οποίους αναφέρονται οι απαντητικές επιστολές του κ. Αλ. Καχριμάνη.

Τρία χρόνια μετά την τελευταία απαντητική επιστολή, ο πρόεδρος της «Σχεδίας» ενημέρωσε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη σημαντική εκκρεμότητα, καθιστώντας και αυτές υπεύθυνες πολιτικά για την οφειλή.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» έθεσε το θέμα. Ο Περιφερειάρχης προσπάθησε να αποφύγει την απάντηση και ο πρόεδρος του σώματος έκανε το παν για να μη δοθεί έκταση στη συζήτηση, αρνούμενος ουσιαστικά και το λόγο στον πρόεδρο της «Σχεδίας».

Η υπόσχεση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Στ. Παργανά, ήταν πως το θέμα θα συζητηθεί ενδελεχώς στην συζήτηση έγκρισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2019. Τώρα, το κατά πόσο θα χωρέσει ένα τέτοιο ειδικό ζήτημα, σε μια άκρως πολιτική και μακρά συζήτηση όπως είναι αυτή του προϋπολογισμού, είναι ένα θέμα… Αν ωστόσο, ο κ. Παργανάς αθετήσει την υπόσχεσή του, θα είναι υπόλογος.

 

Η απάντηση Καχριμάνη

Ποια ήταν η απάντηση Καχριμάνη τη Δευτέρα; Ότι όπως και για τις δαπάνες για το ΚΕΘΕΑ που παλιότερα «μπλόκαρε» το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Αν όντως όμως, συμβαίνει αυτό, γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου από το 2011 και μετά, εξακολουθεί να συμμετέχει στην πολυμερή προγραμματική σύμβαση της «Σχεδίας» και δεν αποσύρεται; Όπως επίσης, γιατί η Περιφέρεια διατηρεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Σχεδίας» τον εκπρόσωπο που όρισε το 2014, γιατρό Γιάννη Γιαννακάκη;

Να δούμε όμως, τι λέει ο «Καλλικράτης» τον οποίο επικαλέστηκε προχθές ο Αλ. Καχριμάνης για τη συμμετοχή των Περιφερειών σε αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες.

Στο Άρθρο 196 του Νόμου 3852/2010 («Καλλικράτης») αναφέρεται συγκεκριμένα:

  1. Αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες έχουν συσταθεί από νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και νομαρχιακά διαμερίσματα περιέρχονται στις Περιφέρειες. Εφεξής, η σύσταση αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από περιφέρειες ή άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιτρέπεται μόνον, εφόσον τούτο προβλέπεται ρητά…
  2. Δεν επιτρέπεται η επιχορήγηση των αστικών εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκτός εάν προβλέπεται η επιχορήγηση τέτοιων εταιρειών από ειδική νομοθετική διάταξη. Οι ετήσιες εισφορές, τις οποίες οι περιφέρειες υποχρεούνται να καταβάλλουν ως εταίροι, σύμφωνα με το καταστατικό τους, σε αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στις οποίες συμμετέχουν, δεν θεωρούνται επιχορήγηση. Οποιοδήποτε ποσό έχει καταβληθεί ή καταβάλλεται από περιφέρεια, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην καταβολή της ετήσιας εισφοράς προς τις ανωτέρω εταιρίες, δεν συνιστά επιχορήγηση και η καταβολή του είναι νόμιμη.

Αν δεν είναι σε γνώση των νομικών της Περιφέρειας το συγκεκριμένο άρθρο του «Καλλικράτη» είναι καλό να το μάθουν, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση στην οποία θα τεθεί το θέμα της «Σχεδίας» να δώσουν πειστικότερες απαντήσεις.

Διαφορετικά είναι δικαίωμα της Περιφερειακής Αρχής να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το κοινωνικό έργο του πρώην Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών και να αποσύρει τον εκπρόσωπό της στη «Σχεδία».

Σημειώνεται εδώ πως οι οργανισμοί αυτοί χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και από κάποιους από τους συμμετέχοντες φορείς.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Παρασκευής, 19/10/2018)

Show Buttons
Hide Buttons