Τι συμβαίνει στο Πάπιγκο; Αναφορά για παράνομες παρεμβάσεις στο Εθνικό Πάρκο

Τι συμβαίνει στο Πάπιγκο; Αναφορά για παράνομες παρεμβάσεις στο Εθνικό Πάρκο

«Κάτι συμβαίνει στο Πάπιγκο» υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» επικαλούμενη καταγγελία και αναφορά για εργασίες διαμόρφωσης εδάφους και κατασκευής δρόμου εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στα όρια του Παπίγκου. Συνδέει δε την καταγγελία με τις υφυπουργικές επισκέψεις και ανακοινώσεις του περασμένου Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, παρεμβαίνει μετά από καταγγελία (20-04-2021) και αίτηση (21-05-2021) της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και καλεί τις αρμόδιες αρχές «να προβούν σε νόμιμες ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», σύμφωνα με το υπ’ αρίθμ. 598/ 24-05-2021 έγγραφο «Εργασίες διαμόρφωσης εδάφους και κατασκευής δρόμου εντός του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου».

Πρόκειται για επίσημη τοποθέτηση του Φορέα, την οποία η διοίκηση οφείλει να διερευνήσει και να πράξει τα δέοντα, τονίζει η παράταξη του Γιώργου Ζάψα. Η αναφορά (του Φορέα) δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Σε κάθε περίπτωση (βελτίωση υφισταμένου ή νέα διάνοιξη) η δραστηριότητα εντοπίζεται εκτός των ορίων του οικισμού και εντός των ορίων της Ζώνης Ι του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (Περιοχή Προστασίας της Φύσης), και αποτελεί μη επιτρεπόμενη δραστηριότητα σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ 23069/2005 «Απαγορεύεται κάθε διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση υφιστάμενων οδών και κάθε νέα διάνοιξη»… Επιπρόσθετα, η επέμβαση βρίσκεται και εντός περιοχών προστασίας του οικολογικού ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000…».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι εμπλεκόμενοι φαίνεται να είναι πολλοί: δυο δήμοι, η περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ένα ή περισσότερα  Υπουργεία, ο νεοσύστατος ΟΦΥΠΕΚΑ, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις κ.α. Να τηρηθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο προστασίας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, χωρίς εκπτώσεις και εφόσον έγιναν παραβιάσεις κανόνων να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που αναλογούν. Οι αποδέκτες των καταγγελιών και της αναφοράς του Φορέα Διαχείρισης Εθν. Πάρκου Β. Πίνδου να πάρουν θέση. Επείγει να ενημερωθεί η κοινωνία με δημόσιο λόγο. Οι διορθώσεις – επεκτάσεις παραδοσιακών οικισμών, οι συντηρήσεις – βελτιώσεις αγροτικών ή δασικών δρόμων, όπως και άλλες υποδομές γίνονται εντός του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας του εθνικού πάρκου, που στην περίπτωση του Ζαγορίου είναι περιοριστικό, πολύ συγκεκριμένο και δεν τροποποιείται ούτε ανατρέπεται με μια & δυο υπουργικές επισκέψεις. Τα εθνικά πάρκα αποτελούν σημαντικότατο οικολογικό απόθεμα και περιβαλλοντικό πόρο για τη βιολογία της διατήρησης, την ανάσχεση απώλειας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γι αυτό και δεν προσφέρονται προς οικοπεδοποίηση».

Show Buttons
Hide Buttons