Τον Απρίλιο ο Δήμος έδωσε λεφτά στους φοιτητές, σήμερα όφειλε να τα πάρει πίσω…

Τον Απρίλιο ο Δήμος έδωσε λεφτά στους φοιτητές, σήμερα όφειλε να τα πάρει πίσω…

Ψιλό γαζί φαίνεται πως δούλευε η προηγούμενη δημοτική αρχή τους φοιτητές που πήγαιναν και ξαναπήγαιναν στο δημοτικό συμβούλιο επί έναν ολόκληρο χρόνο…

Οι φοιτητές ζητούσαν οικονομική βοήθεια για τη στήριξη της φοιτητικής μέριμνας (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση) και μόλις τον περασμένο Απρίλιο, σε καιρό προεκλογικό, διαβάστε εδώ σχετικά, στις 24 Απριλίου του 2018, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να διαθέσει κονδύλιο 80.000 ευρώ, μοιράζοντας από 40.000 στην επιδότηση της μετακίνησης των φοιτητών και στην ενίσχυση του Πανεπιστήμιου για τη στέγαση των φοιτητών.

Κατά τη σημερινή παρέμβαση των φοιτητών στην οποία ζήτησαν υλοποίηση εκείνης της απόφασης του Απριλίου, αποκαλύφθηκε ότι ούτε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών ενημερώθηκε ποτέ για τη δαπάνη και το κυριότερο, ότι πάσχει νομικά η απόφαση αφού δεν επιτρέπεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε δύο Νομικά Πρόσωπα. 

Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, Σωτήρης Σπυριδάκης που δήλωσε πως δεν ενημερώθηκε ποτέ από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την προφανή νομική αντίφαση. Τυχαίο λογικά δεν είναι και το γεγονός ότι η απόφαση δεν είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια» από τον Απρίλιο ως τα τέλη Αυγούστου αλλά αυτό έγινε μόλις στις 16 Σεπτεμβρίου – κατεβάστε την εδώ

Εμπαιγμό στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χαρακτήρισε ο πρώην Δήμαρχος της πόλης μας Νίκος Γκόντας την απόφαση του περασμένου Απριλίου. Ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», ως δημοτικός σύμβουλος που είχε ψηφίσει τον περασμένο Απρίλιο την επίμαχη απόφαση αλλά και ως καθηγητής του Πανεπιστημίου μας, εξερράγη κατά της προηγούμενη δημοτικής αρχής. «Ο κ. Γιωτίτσας με ανεύθυνο τρόπο είπε ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης ενός ΝΠΔΔ και είπαμε να πάμε σε διαμερίσματα γιατί συμφωνήσαμε, γιατί είχαμε την ενημέρωση επί 5 χρόνια μας έλεγε ότι επιτρέπεται και σήμερα δεν έχω μούτρα να δω τους φοιτητές μου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας απάντηση για τις ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν ακούστηκε ούτε από τον αρμόδιο τότε αντιδήμαρχο, ούτε από τον πρώην Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα. Ο τελευταίος παραδέχτηκε πως ίσως υπάρχει λάθος στη διατύπωση της απόφασης του Απριλίου πως υποστήριξε πως στην ουσία η απόφαση εκείνη θεμέλιωνε τη συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο. 

 

Ομόφωνα κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Ομοφωνία των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου συγκεντρώνει καθώς φάνηκε σήμερα, η στάση της πόλης απέναντι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Εισήγηση από το ΚΕΘΕΑ έκανε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονιών Σάββας Χριστοφορίδης.

Μετά από αρκετή ένταση ως προς τη διαδικασία, οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν αν και είχε προηγηθεί της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου συζήτηση των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου με τον πρόεδρο του σώματος για την έκδοση ψηφίσματος για το εν λόγω θέμα.

Ένταση τέλος, εξακολουθεί να προκαλεί ο τρόπος διαχείρισης των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και το ερώτημα αν χάνεται ή όχι η αυτοτέλεια των συμπραττουσών παρατάξεων και αν έχει το δικαίωμα τοποθέτησης ως επικεφαλής παράταξης ο  Νίκος Γκόντας και ο Άρης Μπαρτζώκας. Ήταν ο λόγος που οδήγησε τον Λάζαρο Νάτση να αποχωρήσει μαζί με τον έτερο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή».

 

Άλλα εκτός ημερησίας

Ο δήμαρχος απαντώντας σε θέματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων ανέφερε:

  • Για την ακύρωση του διαγωνισμού led και την ανοιχτή πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» θα γίνει άμεσα αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ για την επίλυση προβλημάτων. Ήδη επιλύθηκε το ζήτημα που υπήρχε με την καθυστέρηση κατά τις μεσημεριανές ώρες στη μεταφορά των μαθητών Σταυρακίου και Μαρμάρων. Με ένα επιπλέον δρομολόγιο αποφεύγεται πλέον η αναμονή των μαθητών.
  • Εξέφρασε την διαφωνία του με την απόφαση για την μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα Ελλάδος καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι προς όφελος της αυτοδιοίκησης.
  • Ο Δήμος επεξεργάστηκε πρόταση για την υποβολή στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να επεκταθεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
  • Τέλος σχετικά με την ένταση που προκλήθηκε για την σειρά τοποθέτησης των επικεφαλής των παρατάξεων και οδήγησε στην αποχώρηση της παράταξης του Λάζαρου Νάτση, ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν ασάφειες στη νομοθεσία. Ωστόσο εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής είναι πως οι παρατάξεις που μετέχουν στην σύμπραξη διατηρούν την αυτοτέλειά τους. Παρά ταύτα την Δευτέρα θα απευθυνθεί σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση.
Show Buttons
Hide Buttons