Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια χαμένη ευκαιρία για τη ΝΔ

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια χαμένη ευκαιρία για τη ΝΔ

Διάβασα στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» πως ο Γιάννης Μπουτάρης, κατάφερε με τη δημοτική του αρχή, κατά τα 8 χρόνια που διετέλεσε Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, να αυξήσει την τουριστική κίνηση προς την πόλη του, ξεκινώντας από τις 250.000 διανυκτερεύσεις ετησίως και φτάνοντας σήμερα στα 3 και πλέον εκατομμύρια επισκεπτών(!).

Θυμήθηκα πως ο Μπουτάρης μετείχε κατά την πρώτη θητεία του «Καλλικράτη», σε μια ανεξάρτητη «κίνηση» αυτοδιοικητικών αρχόντων, μέλος της οποίας ήταν και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, μαζί ακόμα, με τους Καμίνη, Δημαρά (Πάτρα) και Σκοτινιώτη (Βόλος). Φίλιος, Δημαράς και Σκοτινιώτης δεν επανεξελέγησαν το 2014, Μπουτάρης και Καμίνης στηρίχθηκαν από πολιτικές δυνάμεις που τους στέρησαν το δικαίωμα να προσδιορίζονται ως ανεξάρτητοι και για το Δήμαρχο Αθηναίων, η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Μπουτάρης όμως, συνέχισε και το 2014, με μια ομάδα συνεργατών που δεν ταυτίζονταν με ένα κόμμα και έτσι, κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ιδέα της ανεξάρτητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρέσβευε η «κίνηση των 5».

Την ιδέα αυτή θα μπορούσε να εκφράζει σήμερα στο Δήμο Ιωαννιτών ο Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος παρ’ ότι Αριστερός και τοποθετημένος πολιτικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς, «φλέρταρε»… με την πιο προωθημένη φαντασία στα πολιτικά πράγματα της πόλης και δη, με την πιθανότητα να στηριχθεί στις επερχόμενες εκλογές, από ένα κόμμα, ο πρόεδρος του οποίου διακηρύττει την πλήρη αυτονομία της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και καιρό, έχει απογοητεύσει Έλληνες, στο μυαλό των οποίων οι διαχωριστικές γραμμές «Δεξιά – Αριστερά», «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» κτλ., δεν έχουν καμιά αξία στην κατεστραμμένη Ελλάδα του 2018, αναιρώντας πολλά από τα νεωτερικά για τον εγχώριο πολιτικό λόγο, στοιχεία, για τα οποία πήγαν και τον ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του 2016, πολλοί νέοι ή σαραντάρηδες. Και στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών όμως, διαψεύδει τα δικά του λεγόμενα και έρχεται να εφαρμόσει όρους παλαιοκομματικούς με στηρίξεις, «χρίσματα» και παρασκηνιακά «παιχνίδια» που είχαν διαγραφεί το 2010 και 2014, για τις παραδοσιακά ισχυρές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο Δήμο Ιωαννιτών, το Μάιο του 2019, υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο να έχουν κομματικούς υποψήφιους, μόνο η ΝΔ, το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Ο Μωυσής Ελισάφ θα μπορούσε να εκφράσει εκλεγόμενος με τη στήριξη ενός μεγάλου κόμματος – και θα το κάνει ελπίζω, ούτως ή άλλως – μια πρόταση για μια πόλη κοσμοπολίτικη, μητροπολιτικό κέντρο με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά, με το βλέμμα στραμμένο στα Δυτική Βαλκάνια. Αρκεί κι αυτός να μην υποκύψει στις μικροπολιτικές διευθετήσεις και τις… μοιρασιές εξουσίας μεταξύ των προσώπων που τον περιβάλλουν, πολλά εκ των οποίων ανήκουν στο φθαρμένο πολιτικό προσωπικό της περιοχής. Είναι στο χέρι του καθηγητή να αναδείξει νέους ανθρώπους και να τους αναθέσει ρόλους, την επόμενη μέρα, είτε εκλεγούν είτε όχι. Να κάνει δηλαδή ως Δήμαρχος, ό,τι υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το περίφημο «μητρώο στελεχών» του…

Η παράταξη της δημοτικής αρχής… «γέρασε» μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία. Ο πυρήνας της παράταξης που διοίκησε το Δήμο, κατά τις τελευταίες δύο τετραετίες, παραμένει ο ίδιος και οι δύο επικεφαλής της, αποδείχτηκε πως δε διέθεταν το όραμα να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας της πόλης. Ο Μωυσής Ελισάφ είναι μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, με τον κοσμοπολιτισμό του Μπουτάρη. Το ερώτημα είναι αν έχει τη βούληση, τη διάθεση και τη δύναμη να αφήσει ανεξίτηλο το όνομά του στην ιστορία των Ιωαννίνων.

Η δε ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει τον δικό της… «Μπουτάρη», στα Γιάννενα…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons