Τουρισμός: Αναπροσαρμογή στόχων και στρατηγικής

Τουρισμός: Αναπροσαρμογή στόχων και στρατηγικής

Με μια πλήρη παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων που δίνει αρκετή τροφή για συζήτηση στην πόλη, ο άνθρωπος που λέγεται πως μεταμόρφωσε τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη κατά την προηγούμενη δεκαετία, όντας στο πλευρό του πρώην Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, μίλησε για το χθες, το τώρα και το κοντινό αύριο του τουρισμού στα Γιάννενα.

Παρ’ ότι ενταγμένη στην ημερήσια διάταξη του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου η συζήτηση με θέμα «Ενημέρωση για τις δράσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό υπό τις σημερινές συνθήκες», δεν έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από την αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου, αφού οι τοποθετηθέντες από την αντιπολίτευση δεν είδαν απτά αποτελέσματα στη μέχρι σήμερα προσπάθεια, αγνοώντας εν πολλοίς την πανδημία. Σχετικοί και άσχετοι με τον τουρισμό θέλησαν να εμφανιστούν ως ειδήμονες και να απαξιώσουν το σύμβουλο του Δημάρχου!

Για επιχείρηση διάσωσης του τουρισμού έκανε λόγο χαρακτηριστικά σε μια από τις τοποθετήσεις του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Η δουλειά για την οποία μίλησε ο Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα τουρισμού Σπύρος Πέγκας διακρίνονταν σε τρεις περιόδους: στην προ κρίσης, στη διάρκεια της κρίσης και στο σχεδιαζόμενο ή δρομολογούμενο. Ο σχεδιασμός ξεκινά από το σημείο μηδέν, είπε χαρακτηριστικά προ του κ. Πέγκα, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Γιώργος Λώλης και προανήγγειλε πως η πρόσφατα συσταθείσα Επιτροπή Τουριστικής Ανασυγκρότησης στόχος είναι να μετεξελιχθεί σε Γραφείο Προσέλκυσης Επισκεπτών και Συνεδρίων.

Ο Σπύρος Πέγκας μίλησε για την πορεία του ως επαγγελματίας και αυτοδιοικητικός στο κρίσιμο κομμάτι της τουριστικής προβολής, συστήνοντας τον εαυτό του.

Η παρουσίαση του κ. Πέγκα διαρθρώθηκε σε τρία κομμάτια: στο τρίμηνο περίπου προ κρίσης, όταν έγινε άνοιγμα κυρίως στην Αλβανία, στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Όλος αυτός ο πρώτος σχεδιασμός ανατράπηκε από την υγειονομική κρίση και στις τρεις χώρες. Άρα, η στρατηγική αναπροσαρμόζεται ξεκινώντας από το μηδέν, με στροφή όπως είπε χαρακτηριστικά, στην ψηφιακή προβολή και στον εσωτερικό τουρισμό.

Η πρώτη ενέργεια από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, ήταν η δημιουργία της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του Τουρισμού που στόχευε στην ανταλλαγή απόψεων με τους ανθρώπους του πεδίου στον τουρισμό. Οργανώθηκαν τα social media του Δήμου και η ιστοσελίδα του τουρισμού, μέχρι πρότινος ανενεργή, δόθηκε έμφαση στην ψηφιακή προβολή και άρχισαν επαφές με αεροπορικές εταιρείες και με την πολιτεία, προκειμένου να εντάξει τα Γιάννενα στην προβολή της χώρας μας. 

Για το επόμενο διάστημα, ο κ. Πέγκας προειδοποίησε πως δε θα είναι εύκολη η επόμενη περίοδος ιδίως για τους αστικούς προορισμούς όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ενέργειες που έχουν προετοιμαστεί αφορούν την παρουσίαση του προορισμού Ιωάννινα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μια αντίστοιχη συμμαχία των πόλεων Βέροια – Νάουσα – Αλεξάνδρεια θα κάνει το αντίστοιχο στην πόλη μας τον Οκτώβριο. Η ψηφιακή προβολή θα αρχίσει να δουλεύει πιο δυναμικά, δημιουργείται γαστρονομική ταυτότητα του προορισμού Ιωαννίνων, ενεργοποιείται ως think tank νέων, ένα γκρουπ αποφοίτων προγράμματος της Αμερικανικής Σχολής, αναζητούνται διεθνή και επετειακά γεγονότα όπως οι εκδηλώσεις για το «2021», επιδιώκεται να φιλοξενηθεί ένα πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας και τέλος, προωθείται η δημιουργία του Γραφείου Προσέλκυσης Επισκεπτών και Συνεδρίων που ενδεχομένως θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προγραμματισμός σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει τα Χριστούγεννα, όπως είπε ο κ. Πέγκας. 

Η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» εμφανίστηκε σε μια σύντομη τοποθέτηση αρκετά επιθετική λέγοντας χαρακτηριστικά πως αντί ημερίδας που ανέμενε… παρακολούθησε το δημοτικό συμβούλιο μια «παρουσίαση της εταιρείας του συμβούλου», θέτοντας σε «αιχμαλωσία» το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς κανένα νόημα.

 

Κριτική Μπέγκα για τη διαδικασία

Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή δεν θεώρησε σωστό να κοινοποιήσει έγκαιρα στην αντιπολίτευση τα παραδοτέα της εργασίας που κατέθεσε ο ειδικός σύμβουλος, ώστε οι παρατάξεις της να γνωρίζουν τα προτεινόμενα και να συνεισφέρουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους καυτηρίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, ζητώντας μάλιστα να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, ώστε να δοθούν τα παραδοτέα από τον συνεργάτη του Δημάρχου κι αφού μελετηθούν επαρκώς να επαναληφθεί η συζήτηση με στόχο το σώμα να καταλήξει σε αποφάσεις που θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια για τουριστική προβολή και ανάπτυξη του τόπου.

Show Buttons
Hide Buttons