Του… επέστρεψαν τη συναίνεση για την πράξη εφαρμογής στο Αγρόκτημα Σταυρακίου

Του… επέστρεψαν τη συναίνεση για την πράξη εφαρμογής στο Αγρόκτημα Σταυρακίου

Μία εντελώς διαφορετική διάσταση από εκείνη που παρουσίασαν με ανακοινώσεις τους την Πέμπτη, δύο παρατάξεις, η «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα_2023» έδωσε για την υπόθεση της πράξης εφαρμογής στην περιοχή Δροσιά – Ζευγάρια – Τσιφλικόπουλο – Πεντέλη, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε σημερινές του δηλώσεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Διαβάστε ακόμα

Αγρόκτημα Σταυρακίου: Λάθος, ευθύνη ή απλός λαϊκισμός…

 

Οι παρατάξεις των Μπέγκα και Καλογιάννη κατηγόρησαν την Πέμπτη το Δήμαρχο πως από άγνοια ή και σκοπιμότητα θέλησε να βάλει σε ταλαιπωρία περίπου 1000 δημότες που έχουν ιδιοκτησίες στο λεγόμενο Αγρόκτημα Σταυρακίου, το οποίο διανεμήθηκε κατά το μακρινό 1929, ψάχνοντας ποιοι κατέχουν νόμιμους και ποιοί όχι τίτλους ιδιοκτησίας.

Το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε με απόλυτη ομοφωνία στην απόρριψη της λύσης των δικαστικών μέτρων κατά των περίπου 1000 ιδιοκτητών των 400 οικοπέδων, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας θα ήταν αμφίβολα αλλά και γιατί θα έπαιρνε δεκαετίες αυτή η υπόθεση. Από την πλευρά του νόμου ωστόσο, για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου, αυτή θα ήταν η δέουσα διαδικασία αλλά επειδή επρόκειτο για απόφαση που δε μπορούσε να βαρύνει στους ώμους της δημοτικής αρχής, η τελευταία ζύμωσε το θέμα μετά την Οικονομική Επιτροπή και προκάλεσε επαφές με τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου με τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχείρησης να βρεθεί η καλύτερη λύση που κατά το δυνατόν, να καλύπτει και το δημοτικό συμβούλιο για την απόφασή του από ενδεχόμενη κατηγορία για παράβαση καθήκοντος.

Αυτή είναι σε λίγες γραμμές η ιστορία για την οποία οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης θέλησαν να ενώσουν για μια ακόμα φορά τα πυρά τους κατά της δημοτικής αρχής, είναι δε χαρακτηριστικό πως ο κ. Ελισάφ μνημόνευσε σήμερα το Λάζαρο Νάτση επειδή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο μόνος που αναγνώρισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκε να συναινέσει το δημοτικό συμβούλιο και προκάλεσε μάλιστα τη δημοτική αρχή να συνεχίσει να επιδιώκει τη συναίνεση στο δημοτικό συμβούλιο! Την ίδια ώρα οι άλλες δύο παρατάξεις κατηγορούν το Δήμαρχο πως μετέβαλε την άποψή του…  «Σε αυτή εδώ την αίθουσα έγιναν δύο συνεδριάσεις και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, η κ. Τσίλη που καταγγέλλει σήμερα, ζήτησε να γραφτεί έτσι το κείμενο, όλη η νομική υπηρεσία του Δήμου ήταν εκεί και ο Συνήγορος του Δημότη συμφώνησαν. Ο κ. Νάτσης προς τιμήν του είπε «μη μεμψιμοιρείτε, μακάρι να έχει και συνέχεια και να βγάζουμε συναινετικές αποφάσεις»… και την επόμενη μέρα σε κατακεραυνώνουν γιατί εφήρμοσες τη νομιμότητα… Τι θέλετε εγώ να σας πω;»…

Ο Δήμαρχος τόνισε πως δεν μετέβαλε καμία άποψη. Χαρακτήρισε τη στάση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης ως την «απόλυτη υποκρισία» και εξήγησε το σύντομο ιστορικό της υπόθεσης. «Eδώ είναι η απόλυτη υποκρισία, γιατί δε μπορούν να ζητάνε συναίνεση – συζήτηση και όταν αυτή επιδιώκεται, εξασφαλίζεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και για δημαγωγία να καταγγέλλεται η δημοτική αρχή ότι έπραξε το καθήκον της» τόνισε. Έπρεπε να προχωρήσει η πράξης εφαρμογής Δροσιάς – Πεντέλης – Τσιφλικόπουλου, η επικαιροποίηση έδειξε αποκλίσεις μεταξύ της υφιστάμενης κατάστασης και ό,τι αποτυπωνόταν στα χαρτιά. «Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις που έπρεπε να σύρεις της μισή πόλη στα δικαστήρια για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και με απρόβλεπτες συνέπειες» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Για να λυθεί η αντίφαση ζητήθηκε η άποψη της νομικής υπηρεσίας. Αυτή κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που έδινε τη δυνατότητα εάν το δημοτικό συμβούλιο με την απόλυτη συναίνεση συμφωνούσε, να ξεπεράσει το πρόβλημα. Εκλήθησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων δύο φορές, συνεδρίασε το όργανο και οι εκπρόσωποί τους συμμετείχαν στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που υποβλήθηκε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

«Τι είπανε εκ των υστέρων; Ότι εγώ ταλαιπώρησα τους δημότες γιατί ζήτησα την επικαιροποίηση της κατάστασης και βλέπεις ότι η κατάσταση δε συμφωνεί με τα στοιχεία που υπάρχουν. Έπρεπε να πω ψέματα ότι συμφωνούν άρα ζητήθηκε η απόφαση του κορυφαίου οργάνου και συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και την επόμενη μέρα την καταγγέλλουν…» κατέληξε.

Το νέο αυτό επεισόδιο, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις δυνατότητες συναίνεσης που μπορεί να επιτευχθούν στο δημοτικό συμβούλιο με την παρούσα σύνθεση. Ο Δήμαρχος σήκωσε τους ώμους του και παραδέχτηκε πως προβληματίζεται αλλά απάντηση δεν έχει στο ερώτημα «τι θα γίνει από δω και πέρα…».

Show Buttons
Hide Buttons