Το αληθινό πρόσωπο μιας «δεξιάς» κυβέρνησης

Το αληθινό πρόσωπο μιας «δεξιάς» κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε προς ψήφιση στη βουλή έναν πτωχευτικό κώδικα, αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις τράπεζες και τα funds που αναζητούν μερίδιο από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στη χώρα μας.

Το εν λόγω νομοθέτημα είναι η ακριβής έκφραση μιας νεοφιλελεύθερου κοπής πολιτικής, αντίστοιχη της οποίας είτε λόγω της πανδημίας, είτε γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έχει πάντα στο νου του τις εκλογές εξουδετέρωσης της απλής αναλογικής και δεν επιθυμεί να γίνει πολύ δυσάρεστος στον κεντρώο χώρο, δεν εισηγήθηκε από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Οι φωνές της αντιπολίτευσης και κυρίως των συλλογικών φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμα και των δικηγόρων, μιλούν για ένα Πτωχευτικό Κώδικα που ούτε δεύτερη ευκαιρία προβλέπει για τις επιχειρήσεις που θα πτωχεύσουν, ούτε τη λαϊκή κατοικία των ανθρώπων που έχουν μπει στον κυκλώνα μιας νέας, απίστευτα οδυνηρής κρίσης, σώζει, με αποτέλεσμα ακόμα και άνθρωποι που δεν ανήκουν στην αντιπολίτευση, όπως για παράδειγμα η Μαρία Νάκα, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων να δηλώνει προχθές πως «Πέτυχαν μετά από δέκα χρόνια το σκοπό τους, δηλαδή να μην προστατεύεται η εργατική κατοικία και ουσιαστικά ξεπουλιούνται όλα»… (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). 

Δεν είμαι εδώ, ως μη ειδικός, για να τεκμηριώσω οικονομοτεχνικά τις στρεβλώσεις που εισάγει ο νέος πτωχευτικός κώδικας (ακούστε αν έχετε την υπομονή, δύο κατατοπιστικές συνεντεύξεις, του Μ. Κατρίνη και του Γ. Καββαθά στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση). Πολιτικά κάποιες επισημάνσεις επιχειρεί το παρόν σημείωμα…

α) Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει με την τρόικα – την ξεχάσατε; Χα, κι όμως είναι ακόμα εδώ… – στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στη μορφή του πτωχευτικού κώδικα και να έχει αποσπάσει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα εύσημα των κατά ΣΥΡΙΖΑ «θεσμών», γι’ αυτό το κείμενο που εισηγείται προς ψήφιση. 

β) Η ανάγκη να «πρασινίσουν» οι «κόκκινοι» ισολογισμοί των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι κατανοήσιμη, παρά τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ των ιδεοληψιών και των πολιτικών «ονειρώξεων» απλά δεν άγγιξε το θέμα επί πέντε χρόνια, αλλά επέτρεψε να εκπνεύσει η ισχύς του νόμου Κατσέλη (ή νόμου ΠΑΣΟΚ, όπως προτιμάτε…) και έφτασε ο Ευ. Τσακαλώτος να επιχειρηματολογεί για την αξία των πλειστηριασμών… Σήμερα, ξαναθυμάται το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και προσωπικά δε μου κάνει καμιά απολύτως εντύπωση… αλλά αμφιβάλω ότι μπορεί να πείσει κάποιον πέρα από τους οπαδούς του Τσίπρα – του Τσίπρα, προσέξτε, όχι του ΣΥΡΙΖΑ…

γ) Μετά από δέκα χρόνια κρίσης όμως, και έχοντας μπει σε μια νέα δίνη οικονομικής συρρίκνωσης λόγω της πανδημίας, με ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους ή να μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, με την καταναλωτική κίνηση να περιορίζεται δραματικά και με το λουκέτο να επιστρέφει ως φάσμα στη λειτουργία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η καλύτερη στιγμή για ένα πτωχευτικό κώδικα που δεν προσφέρει στοιχειώδη προστασία στη μεσαία τάξη; Η επίκληση των «μπαταχτσήδων» που δεν πιάστηκαν εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, δεν είναι αρκετή για την αναγκαιότητα ενός τόσο σκληρού νομοθετήματος που θα πάρει στο λαιμό του, δικαίους και αδίκους. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών προ ημερών, είπε πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ανέρχονται στο 25%. Γι’ αυτό το 25% μπορεί να καταδικάσει το 75% των συνεπών με τις υποχρεώσεις τους πολιτών;   

Ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης με τις αναφορές Σταϊκούρα στον Παπανδρέου που μας έβαλε δήθεν στα μνημόνια… είναι απλά η ομολογία της κακής νομοθέτησης και τίποτε άλλο. Αν δέκα χρόνια μετά, η ΝΔ αλήθεια δεν κατάλαβε ακόμα τι προκάλεσε τα μνημόνια, έχοντας ψηφίσει προϋπολογισμούς που παραδέχονται τα θηριώδη ελλείμματα της «γαλάζιας ανεμελιάς» του 2004-2009, ζήτω που καήκαμε. Η αλήθεια είναι ότι ο «λαϊκοδεξιός» και λαϊκιστής όταν πρόκειται για την εκλογική του περιφέρεια – βλέπε δομές προσφύγων στις Θερμοπύλες – κ. Σταϊκούρας ασφαλώς και γνωρίζει τι μας έφερε τα Μνημόνια αλλά δεν επιθυμεί να συζητηθεί επί της ουσίας ο πτωχευτικός του κώδικας…

δ) Το παιχνίδι του κ. Σταϊκούρα δέχτηκε πρόθυμα να παίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ακατανόητη πρόταση μομφής που κατέθεσε σε βάρος του. Επί τρεις ημέρες από το βήμα της βουλής ο καθένας θα λέει τον πόνο του, από κάθε παράταξη και επί παντός του επιστητού, και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει τον πτωχευτικό κώδικα με τις ελαχιστότατες παραχωρήσεις, υπέρ των πολλών. Δεν είναι αυτό αντιπολίτευση αλλά επικοινωνιακά κόλπα για να καταλαγιάσουν οι φωνές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει αν θα ψηφιστεί ένας κακός νόμος, ίσα – ίσα θα έχει ένα αληθινό επιχείρημα αύριο για να καταγγέλλει το Μητσοτάκη ως ακραίο νεοφιλελεύθερο. 

Όσο τα πράγματα δυσκολεύουν εξαιτίας της κρίσης και όσο το προφίλ της… πετυχημένης κυβέρνησης θα αρχίσει να θολώνει, η ανάγκη ύπαρξης μιας σοβαρής αντιπολιτευτικής φωνής είναι πιο αναγκαία από ποτέ και είναι επίσης ξεκάθαρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική του Συμμαχία… δεν έχουν τη διάθεση να κάνουν τη σοβαρή αντιπολίτευση.

Παναγιώτης Μπούρχας 

Show Buttons
Hide Buttons