Το Δεκέμβριο, η συζήτηση στη Σύγκλητο για το παρόν και το μέλλον των τμημάτων

Το Δεκέμβριο, η συζήτηση στη Σύγκλητο για το παρόν και το μέλλον των τμημάτων

Την επομένη της ανακοίνωσης του «παγώματος» έναρξης λειτουργίας των 37 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, οι τοπικές πρυτανικές αρχές απέφυγαν να τοποθετηθούν δημόσια για την εξέλιξη, με επίσημες δηλώσεις.

Ως γνωστόν, στην απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του αρμόδιου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση Υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη περιλαμβάνονται από το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) με το οποίο θα συνεχίζονταν η λειτουργία τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Ηγουμενίτσα, καθώς και δύο ακόμη τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: αυτό των Μηχανολόγων Μηχανικών (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών) στα Ιωάννινα και των Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (Σχολή Γεωπονίας) στην Άρτα.

(Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας προβλέπονται τα εξής: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (3 ΠΑΡ.2 Ν.4559/18 όπως η διάταξη τροποποιήθηκε ως προς την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την απόφαση της Συγκλήτου, με την περ. Α της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4610/19): ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ, όχι αργότερα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις τριάντα (30) Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. – Με την περ. Β της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4610/19, ορίζεται ότι : “β) Η περ. Α εφαρμόζεται για την έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας και την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022).

 

Αντιδράσεις και εξηγήσεις

Η απόφαση όπως ήταν αναμενόμενο προκαλεί την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βλέπει στον κυβερνητικό χειρισμό, προσπάθεια κατεδάφισης της δημόσιας εκπαίδευσης και εύνοια υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ωστόσο αυτό που επισημαίνουν οι τοπικές πρυτανικές αρχές είναι πως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αφορά αναστολή της έναρξης λειτουργίας των τριών νέων τμημάτων και όχι κατάργησή τους, πράγμα που είναι σημαντικό.

Ούτως ή άλλως, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε πει το τελευταίο διάστημα δυο με τρεις φορές πως το μέλλον των νέων τμημάτων, των τριών του τοπικού ΑΕΙ αλλά και των 37 εν συνόλω που προέκυψαν από τη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ, κατά τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι ταυτόσημο και εξαρτάται πλήρως όχι από τη βούληση εκάστου ιδρύματος αλλά από την επιλογή της νέας κυβέρνησης που θα πρέπει να στηρίξει τα νέα τμήματα με προσωπικό και χρηματοδοτήσεις.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τώρα, πρόκειται σύμφωνα με το σχεδιασμό της Πρυτανικής Αρχής, να εξετάσει συνολικά τη λειτουργία των υφιστάμενων αλλά και των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου, σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Εκεί πρόκειται να τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα ζητήματα, οι ελλείψεις προσωπικού, οι ανάγκες κτλ. σε μια συνεδρίαση η οποία θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του τοπικού Πανεπιστημίου.

Show Buttons
Hide Buttons