Το Ζαγόρι και η Unesco: Μια ξεχασμένη από το 2014, υπόθεση

Το Ζαγόρι και η Unesco: Μια ξεχασμένη από το 2014, υπόθεση

Την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco, «ξεπαγώνει» η κυβέρνηση της ΝΔ και η σχετική πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα, την Τρίτη.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναλαμβάνεται από εκεί ακριβώς που αφέθηκε το 2014. Όταν την ιδέα «έτρεξε» ως Υπουργός Πολιτισμού τότε ο Κώστας Τασούλας, μαζί με την τότε γενική γραμματέα του Υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, νυν Υπουργό Πολιτισμού…

Μεσολάβησαν οι εκλογές του 2015 και η αλλαγή της ηγεσίας στο Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε στον «πάγο» τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιφύλαξη της νέας ηγεσίας του Υπ. Πολιτισμού είχε να κάνει με την ανάμειξη στο όλο project ενός ιδιωτικού φορέα, όπως το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Είτε ήταν αυτός ο λόγος είτε όχι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε ενδιαφέρον για το όλο θέμα.

 

Στο… 2014

Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Δεκέμβριο του 2014, ο κ. Τασούλας είχε ανακοινώσει την απόφασή του να οριστικοποιήσει την πρότασή για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco». Η σύσκεψη είχε γίνει με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Ζαγορίου, Βασίλη Σπύρου, και εκπροσώπων τοπικών φορέων, καθώς και της προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σοφίας Στάικου. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς αναλάμβανε να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τη στοιχειοθέτηση της μελέτης και να συνδράμει στην επιστημονική της αρτιότητα, όπως σημείωνε ο τότε Υπουργός.

Κάθε υποψηφιότητα Πολιτιστικού Τοπίου για τον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco πρέπει να ανταποκρίνεται στις εξής προϋποθέσεις:

  • Τεκμηρίωση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας και διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του εν λόγω πολιτιστικού αγαθού.
  • Κατάρτιση συγκριτικής ανάλυσης του αγαθού σε σχέση με παρόμοια αγαθά, εγγεγραμμένα ή μη στον Κατάλογο.
  • Σαφής οριοθέτηση του Πολιτιστικού Τοπίου και της ζώνης προστασίας του.
  • Κατάρτιση γραπτού διαχειριστικού σχεδίου, καθώς και εγγυήσεων γα την αποτελεσματική εφαρμογή του.
  • Καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά το αγαθό.
  • Λήψη μέτρων για την προστασία του μνημείου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Όταν ένα Πολιτιστικό Τοπίο εγγραφεί στον κατάλογο, το κράτος – μέλος οφείλει να διατηρήσει την εξέχουσα οικουμενική αξία του. Να μεριμνά για τη συντήρηση, την ανάδειξη, την προβολή και εν γένει τη διαχείριση του αγαθού κατά τρόπο που να διασφαλίζεται διαχρονικά η αυθεντικότητα και η ακεραιότητά του.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Βίτσα και θα υποστηρίξει το αίτημα για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco. Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό υπολογίζεται τον Φεβρουάριο 2021, να κατατεθεί στην Unesco ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό.

Show Buttons
Hide Buttons