Το καλό του να είσαι μειονεκτικός…

Το καλό του να είσαι μειονεκτικός…

Μειονεκτικές περιοχές και όχι περιοχές με μειονεκτήματα ή με φυσικά μειονεκτήματα, θέλουν οι φορείς της Ηπείρου, να εξακολουθήσουν να ονομάζονται μια σειρά από περιοχές στην ευρύτερη περιοχή, περιοχές κατά βάση με αγροτικά χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες μέρες, μεθοδεύεται μια αντίδραση που ενώνει τους φορείς της περιοχής, από τους Δήμους μέχρι την Περιφέρεια και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο των Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων 21 πρώην Κοινοτήτων που αποχαρακτηρίζονται. Ακολούθησε το πρωί της Τρίτης, η συνάντηση για το ίδιο θέμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του προέδρου του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων και τέλος, το μεσημέρι της Τρίτης, συνεδρίασε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου.

Μια μελέτη, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, αλλάζει τα κριτήρια βάσει των οποίων ορίζονται οι μειονεκτικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΠΕΔ, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, μπορεί και να σημαίνει λιγότερους πόρους στους χαρακτηριζόμενους ως μειονεκτικούς Δήμους της χώρας, με το κονδύλιο ενδεικτικά να είναι μέχρι πρότινος περί τα 200 εκατ. ευρώ και τώρα να πέφτει στα 30 εκατ. Τα δήθεν μειονεκτήματα είναι «προπέτασμα καπνού«, σύμφωνα με τον κ. Πλιάκο. Το διακύβευμα όπως είπε, είναι άλλο… «Όλα γίνονται για το πάπλωμα«, τόνισε, εννοώντας τα λιγότερα χρήματα που θα κατευθυνθούν στις μειονεκτικές περιοχές.

 

Ο πρόεδρος του ΓΑΣ στον Καχριμάνη

Ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. «Εάν ισχύσουν αυτά τα κριτήρια που έχει βάλει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, θα είναι βαρύ το πλήγμα για το Νόμο μας, για τους κατοίκους στο σύνολό τους και όχι μόνο για τους αγρότες αλλά για την ίδια κοινωνία που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές, εάν σταματήσουν να χαρακτηρίζονται μειονεκτικές» σημείωσε. Για τους παραγωγούς υπάρχει το θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων που κινδυνεύουν να κοπούν.

Όπως υποστήριξε αυτός, αλλάζει ο τρόπος που στο παρελθόν και κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους (ΚΠΣ, ΕΣΠΑ) χαρακτηρίζονταν από την ΕΕ ένας τόπος ως ορεινός ή ημιορεινός. Σήμερα, η ΕΕ ζητά καινούργια στοιχεία και οφείλουν να τα αποστείλουν όλες οι χώρες. «Ο Νομός Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνει ως έχει, γιατί είχε όλα τα κριτήρια για να είναι ορεινός ή ημιορεινός. Δεν άλλαξε τίποτα, προς το καλύτερο τίποτα δεν πήγε αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε η κατάσταση» είπε. Μάλιστα, υποστήριξε πως τρέχουν προθεσμίες που πρέπει να πιαστούν γιατί ήδη αργήσαμε.

Κάπως αντίστοιχα, περιέγραψε την κατάσταση και ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος. Κάνοντας την εισήγηση προς την ΠΕΔ να πάρει μια απόφαση με την οποία θα ζητά να γίνει γνωστή η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και σε ένα διάλογο από την αρχή, να επανακαθοριστούν τα κριτήρια, γιατί όπως υποστήριξε, «στις δύσκολες εποχές που περνάμε, αν συμβεί κι αυτό, δε θα μείνει κανείς να φυλάει Θερμοπύλες στις περιοχές αυτές…».

Στη συνάντηση που είχε προ ημερών, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Μπαλτογιάννης στάθηκε ανάμεσα στα άλλα, και σε ένα θέμα που αφορά περιοχές του Λεκανοπεδίου, οι οποίες αρδεύονταν παλιά από τον πρώην ΤΟΕΒ Ανατολής. Με απόφαση της τότε Νομαρχίας, σταμάτησε η παροχή νερού, αφού δεν προχώρησε στην εξυγίανση του αρδευτικού δικτύου και είναι αυτό το ένα κριτήριο για να αλλάξει ο χαρακτήρας των περιοχών όπως το Νεοχωρόπουλο, η Πεδινή, ο Κατσικάς κτλ. Τα κριτήρια των περιοχών Natura είναι ένα άλλο στοιχείο που αλλάζει τα δεδομένα.

 

Φταίνε οι υπηρεσίες

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην αλλαγή των όρων για περιοχές που πλημμυρίζονται ή περιοχές με μεγάλο υψόμετρο που προστατεύεται το Κιρκινέζι. «Όταν έγινε η Λίμνη δεξαμενή για την αλλαγή άρδευσης, έγινε για περιβαλλοντικούς λόγους και δεν έγινε για να βοηθηθούν οι αγρότες, όπως το ίδιο ισχύει και στην περιοχή της Λαψίστας» ανέφερε.

Και σε άλλα μέρη της Ηπείρου ισχύει το ίδιο, για παράδειγμα στην περιοχή του Καλαμά, στα όρια της Θεσπρωτίας (Βρυσέλλα).

«Εδώ βλέπουμε τη δυσλειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και την αδυναμία συνεργασίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης» υποστήριξε.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος χαρακτήρισε μείζον το θέμα που έχει προκύψει στην Ήπειρο. Τόνισε πως: «Οφείλουμε να θέσουμε το θέμα, να πάρουμε απόφαση ως ΠΕΔ και να την στείλουμε την απόφαση στον Υπουργό, ώστε να ληφθεί υπόψη και να μην αποχαρακτηριστούν περιοχές. Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου«.

Η απόφαση της ΠΕΔ κινείται στην κατεύθυνση να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη ώστε να γίνουν γνωστά τα κριτήρια που χρησιμοποίησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ακολούθως, να γίνει μια κανονική δημόσια διαβούλευση, με ενημέρωση όσον οφείλουν να ξέρουν και να τοποθετηθούν.

Show Buttons
Hide Buttons