Το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι περιφερειακές εκλογές και το παρελθόν *Του Μ. Βαβάτσικου

Το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι περιφερειακές εκλογές και το παρελθόν *Του Μ. Βαβάτσικου

Για να τελειώνουμε…

Ήταν 2010 όταν ο Παπανδρέου ως πρωθυπουργός απ’ το βήμα της Βουλής, καλούσε την αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος της και να συμβάλει στη προσπάθεια της χώρας που ξεκινούσε τότε για να βγει απ’ την κρίση. Ένα κάλεσμα διαφορετικό και καθαρά ιδεολογικό. Διαφορετικό, γιατί για πρώτη φορά βλέπαμε αυτοδύναμο Πρωθυπουργό, εκλεγμένο με 44%, να προσπαθεί να βρει συναινέσεις. Ιδεολογικό, γιατί το κάλεσμά του ήταν απέναντι στον χώρο της αριστεράς και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης, ώστε να δώσει λύση ο χώρος στο πρόβλημα με προοδευτικό τρόπο και να μπορέσει να αντισταθεί στη νεοφιλελεύθερη επέλαση, την οποία είδαμε όλοι τα επόμενα χρόνια.

Τη διαδικασία εκείνη, την περιγράφει το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Λ. Κύρκος στην βιογραφία του. Ένα βιβλίο όπου φαίνεται ξεκάθαρα η δυσαρέσκειά του για το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα.

Η στάση τους, την επομένη του μνημονίου, γνωστή… Αυταπάτες όπως οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί, πλατείες παρέα με ακροδεξιά στοιχεία και κρεμάλες για τους πολιτικούς της εποχής. Έσπασε όλα τα κοντέρ η προοδευτικότητά τους εκείνη την εποχή. Μία εποχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ενστερνίστηκε πλήρως το αφήγημα του Α. Σαμαρά των «Ζαππείων». Του ανθρώπου που θεωρούσε τον εαυτό του αρχιτέκτονα του αντιμνημονίου.

Το αποτέλεσμα 8 χρόνια μετά; Η χώρα έζησε μία επέλαση φιλελευθερισμού, την οποία τελειοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις τράπεζες να χαρίζονται σε ιδιώτες και τα δημόσια ακίνητα να μπαίνουν ενέχυρο στα δάνεια για 99 χρόνια.

Και ας έρθουμε στο 2014. Όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διαφαινόταν πλέον πως θα αναλάβει την εξουσία. Έναν ΣΥΡΙΖΑ όπου τοποθετεί την κ. Γεροβασίλη υποψήφια Περιφερειάρχη στην Ήπειρο. Την κ. Γεροβασίλη, από την οποία η παράταξη τότε του κ. Βαγγέλη Αργύρη, ζητούσε επίμονα την συνένωση δυνάμεων, χωρίς να τεθούν ζητήματα επικεφαλής, με την ίδια μπροστά, με στόχο τη δημιουργία ενός «μετώπου» απέναντι στον κ. Αλ. Καχριμάνη. Και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Να λασπολογεί και να αδιαφορεί απέναντι στα προβλήματα του τόπου, κοιτάζοντας αποκλειστικά και μόνο το κομματικό συμφέρον.

Σήμερα, μετά την απόφαση του «ΚΙΝΗΜΑτος Αλλαγής» για την Περιφέρεια Ηπείρου και την στήριξή του στον κ. Δημήτρη Δημητρίου, πολλοί είναι αυτοί που χρεώνουν σε μας πως μπλοκάρουμε τη προσπάθεια, απέναντι στον Καχριμάνη, με την παράταξη που στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ. Την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, για να μην κρυβόμαστε.

Για το μέλλον και το τι θα γίνει, δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Για το μέχρι σήμερα όμως, μπορείτε εύκολα να απαντήσετε: α) 8 χρόνια συναίνεσης χαμένα για τη χώρα, όταν στις άλλες χώρες η πολιτική συναίνεση και μόνο, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να βγουν απ’ τα μνημόνια και β) άλλη μία 4ετία στον κ. Καχριμάνη δώρο (;), γιατί για κάποιους ήμασταν «γερμανοτσολιάδες», χαρίζοντας το αντι-Καχριμάνης, σήμερα, στον κ. Ριζόπουλο και στη «δεξιά».

Χρωστάτε μία εξήγηση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυτή, είναι εγωιστικό να αποδίδετε ευθύνες σε άλλους.

Καλό αγώνα εύχομαι, με την ελπίδα κάποια στιγμή να έρθετε στον δρόμο της αυτοκριτικής και του προοδευτισμού, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε πραγματικά τη δημιουργία ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου. Μέχρι τώρα όμως, οι πολιτικές σας ανήκουν στο «δεξιό» χώρο και είστε κύριοι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού: Πλειστηριασμοί, για 99 χρόνια δήμευση δημόσιας περιουσίας, ξένα funds σε τράπεζες, κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλα πολλά που ούτε ο Σαμαράς δεν μπόρεσε να φανταστεί πως θα περνούσαν κάποτε…

*Ο Μάριος Βαβάτσικος είναι αναπληρωτής γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ

Show Buttons
Hide Buttons