Το «Κοινό των Ηπειρωτών» και το… κοινό σημείο Ζάψα και ΣΥΡΙΖΑ (φωτο)

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» και το… κοινό σημείο Ζάψα και ΣΥΡΙΖΑ (φωτο)

Παιδεία, υγεία, υποδομές, πολιτισμός, αθλητισμός, αγροτική παραγωγή και μεταποίηση, απορρίμματα, ορυκτός πλούτος ήταν σε τίτλους τα κεφάλαια στα οποία ξεδίπλωσε τους προγραμματικούς του στόχους ο Γιώργος Ζάψας.

Επικεφαλής πλέον… της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών: Αλληλεγγύη – Δημιουργία – Προοπτική». Αυτό θα είναι το όνομα της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου και αν κάτι αναμένονταν να ακουστεί κατά την βραδινή εκδήλωση στο ξενοδοχείο Du Lac ήταν το όνομα μιας ακόμα παράταξης που φιλοδοξεί να περάσει στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, τον ερχόμενο Μάιο.

Στο κοινό του Γιώργου Ζάψα, ήταν δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Όλγα Γεροβασίλη και Μερόπη Τζούφη.

Από την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Ζάψας προχώρησε στην ομιλία του, στη σύντομη περιγραφή του χλωμού, τουλάχιστον, παρόντος της Ηπείρου… αφού εκθείασε προκαταβολικά τον «Κλεισθένη». Ο «Κλεισθένης» μην ξεχνάμε, είναι αυτός που έφερε κοντά το Γιώργο Ζάψα, υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το 2014, με το ΣΥΡΙΖΑ, για να προκύψει ο πολιτικός «γάμος» των δύο. «Τα στοιχεία, δείχνουν ανεργία περίπου 24.4% (Ιούνιος 2018, Ήπειρος/Δυτ. Μακεδονία), με σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά ανάμεσα στους νέους μας. Οι καταγραφόμενες απώλειες λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό νέων επιστημόνων, των οποίων τις σπουδές χρηματοδότησαν οι συμπολίτες μας, αν και με μειούμενους ρυθμούς, συνεχίζονται» σημείωσε.

Βασικές αρχές

Κάποιοι από τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας παράταξης, οι οποίες μπλέκοντας ανάμεσα στις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους και αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι οι εξής:

  • Ο προσανατολισμός της εφαρμοσμένης έρευνας των Ερευνητικών υποδομών της Ηπείρου προς ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στους κλάδους της παραδοσιακής μας πρωτογενούς παραγωγής
  • Εξορθολογισμός και ενίσχυση σε κτιριακές υποδομές (αποσυμφόρηση σχολικών μονάδων, ανοικοδόμηση νέων κτιρίων), και στελέχωση Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων με το απαραίτητο διδακτικό, αλλά και προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων, που στην περίοδο της αχρείαστης λιτότητας κυριολεκτικά αποδεκατίστηκε.
  • Αναπτυξιακή πορεία για τον θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με άμεσες ενέργειες για επαρκή στελέχωση προς αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων (ανάπτυξη / στελέχωση με Ιατρικό, Νοσηλευτικό και προσωπικό άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων, όλων των προγραμματισθέντων ΤΟΜΥ). Πρόταση για διχοτόμηση της 6ης ΥΠΕ.
  • Μελέτες για την ανάπτυξη Σιδηροδρομικού δικτύου, που θα συνδέει την Ήπειρο με μέσα σταθερής τροχιάς θα πρέπει να δρομολογηθούν σύντομα και όσο το επιτρέψουν οι συνεχώς βελτιούμενες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας.
  • Σύσταση δικτύου για τα Μουσεία της Ηπείρου, η δημιουργία αρχείου μουσικής και παραδοσιακών μουσικών οργάνων και πρόταση για ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραδοσιακών Τεχνών, με σκοπό να δημιουργηθεί μια καινούργια γενιά καλλιτεχνών που θα έχουν μελετήσει την παράδοση μας
  • Στήριξη της Αμπελουργίας και των προϊόντων της, σε συσχέτιση με την αυξανόμενη χρήση σχολαζουσών γαιών (στόχος η επέκταση κι αύξηση της αμπελουργικής ζώνης σε Γραμμενοχώρια και Κόνιτσα)

 

Για τα πετρέλαια

Το ζήτημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο θα αποτελέσει ειδικό κεφάλαιο στο πρόγραμμα του «Κοινού των Ηπειρωτών» και θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση, ολοκληρωμένα, τους επόμενους μήνες!

«Το βασικό μας κριτήριο» σημείωσε ο κ. Ζάψας, για ένα θέμα που καίει, αναμφίβολα, είναι και θα παραμείνει Η ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, κι όπως συχνά συμβαίνει, θα πρέπει με νηφαλιότητα και επιστημονική προσέγγιση να εξετασθούν τα υπέρ και τα κατά, ενώ η απόφαση θα στηριχθεί στην βούληση των Ηπειρωτών και μόνο!«.

«Η δική μας Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» διαθέτει και την πολιτική βούληση και την ιδεολογία, για να έχει το ευήκοο αφτί προς τα οικολογικά και άλλα πολιτικά κινήματα και συλλογικότητες» πρόσθεσε.

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Ζάψα. 

Show Buttons
Hide Buttons