Το κρασί ελπίζει… η ΖΟΙΝΟΣ στα χέρια των παραγωγών

Το κρασί ελπίζει… η ΖΟΙΝΟΣ στα χέρια των παραγωγών

Δε θα μπορούσε να μείνει έξω από το σύνολο της κρίσης και ο οινοποιητικός κλάδος και μάλιστα όταν είναι δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι της απορρόφησης των μεταποιητικών προϊόντων επλήγη λόγω του lockdown στον τουρισμό και την εστίαση.

Το προϊόν λοιπόν βγαίνει εκτός αγοράς και τα αποθέματα αυξάνονται. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνει τους τελευταίους μήνες και η συνεταιριστική οινοποιία Ηπείρου ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ.

Η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες ενεργοποίησε μια σειρά από μέτρα και στην αποτελεσματικότητα δύο εξ αυτών, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΖΟΙΝΟΣ, Βαγγέλης Αργύρης.

Το πρώτο μέτρο με την ονομασία «Πράσινος τρύγος» που είναι η διαδικασία αφαίρεσης τσαμπιών από το αμπέλι όταν αυτά είναι ακόμη άγουρα, ενεργοποίησε μέτρο της ΕΕ. Ωστόσο η δράση αυτή, για μια μικρή αμπελουργική ζώνη όπως αυτή των Ιωαννίνων, δεν έχει καμιά αξία, καθώς οι τιμές στην περιοχή είναι ψηλές και γιατί τα σταφύλια της Ντεμπίνας, το Βλάχικο και το Μπεκιάρι δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το δεύτερο αντίθετα μέτρο, της απορρόφησης αποθεμάτων σε ύψος 25 εκατ. ευρώ, θα δώσει ανάσα στα αποθέματα για την απόσταξη της κρίσης, όπως είπε ο κ. Αργύρης. Εξήρε την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου αλλά τόνισε πως απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μη βγουν στα χαρτιά μόνο οι ποσότητες του κρασιού, επιδοτηθούν οι παραγωγοί αλλά το προϊόν επιστρέψει στην αγορά για να πουληθεί από τους επιτήδειους. Θέλει αυτοσυγκράτηση και να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, σημείωσε ο κ. Αργύρης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΖΟΙΝΟΣ ο τουρισμός κάνει τα πρώτα δειλά βήματα το τελευταίο 20ήμερο και παρατηρείται μια κάποια κινητικότητα. Απολογιστικά για το διάστημα της καραντίνας, ο κ. Αργύρης τόνισε πως η ΖΟΙΝΟΣ δεν βρέθηκε σε δεινή θέση, τη βοήθησε αρκετά το κομμάτι των πωλήσεων της λιανικής και επιπλέον γιατί δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας, κατέφυγε ωστόσο στη χρήση δανειοδοτήσεων για να έχει καλύτερη ρευστότητα για την αγορά σταφυλιών.

 

Στους παραγωγούς το 20% των μετοχών

Τέλος, ο κ. Αργύρης ανακοίνωσε πως με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΖΟΙΝΟΣ, πρόκειται να δοθεί ένα 20% του μετοχικού της κεφαλαίου στους παραγωγούς – μέλη του συνεταιρισμού. Γίνεται έτσι η προσπάθεια ώστε νέοι παραγωγοί να ενταχθούν στη διοίκηση και στη δυναμική της ΖΟΙΝΟΣ, να γίνει μια μεγάλη ανώνυμη συνεταιριστική εταιρεία και κάποια στιγμή να προσεγγίσει τα προτυπα ενός πρωτοβάθμιου κλαδικού συνεταιρισμού στα όρια της «ΠΙΝΔΟΣ». Οι πρώτες μετοχές θα δοθούν σε παλιούς εισκομιστές και ακολούθως σε συμβολική τιμή για τους υπόλοιπους.

Show Buttons
Hide Buttons