Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης…

Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης…

Απαντήσεις στην κριτική για την Πολιτική Προστασία και την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων που άσκησε με συνέντευξη τύπου την Τρίτη, η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» και ο επικεφαλής της Σπύρος Ριζόπουλος, έδωσε για τα δύο θέματα την Τετάρτη το πρωί, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου υποστήριξε πως οι διαφοροποιήσεις στη χρηματοδότηση των Περιφερειών οφείλονται στο γεγονός ότι δύο Περιφέρειες (Αττική και Νότιο Αιγαίο) έχουν «υποβιβαστεί» από την κατηγορία των «αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ άνω του 100% του μέσου Ευρωπαϊκού όρου), στην κατηγορία των προς «μετάβαση» περιφερειών (με ΑΕΠ 75-100%) και άλλων έξι (Ιόνια Νησιά, Δυτ. Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) από την κατηγορία των προς «μετάβαση» στην κατηγορία των «λιγότερων αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.). Αυτό εκ των πραγμάτων αυξάνει το ποσοστό τους ως προς το ύψος της χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς στο προηγούμενο είχαν λάβει μικρότερα ποσά σε σχέση προς τις υπόλοιπες της τρίτης κατηγορίας, στην οποία ανήκει η Ήπειρος. Η Περιφέρεια Ηπείρου, πρόκειται να λάβει το ποσό των 403.288.795, εκ των οποίων 299.031.603 είναι από το ΕΤΠΑ και τα 104.257.192 από το ΕΚΤ, που συνολικά είναι αυξημένο κατά 23,8% σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δύο συσκέψεις που έγιναν και με τη δική του συμμετοχή, μία στην ΕΝΠΕ και μία με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης για τον καθορισμό του ύψους των χρηματοδοτήσεων, ανάλογα με τη διόρθωση της κατηγορίας και του ΑΕΠ, απαντώντας στην αιχμή Ριζόπουλου που η Ήπειρος είναι απούσα από τις διαπραγματεύσεις.

Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός της μεγάλης αύξησης που προβλέπεται στο σκέλος του Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), καθώς όπως είπε, «δεν ξέρω πόσα θα μας βάλουν από Ευρωπαϊκής πλευράς να αντιμετωπίσουμε όλες οι Περιφέρειες». Ανέφερε ακόμη ότι μια από τις βασικές προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος ανέργων με υψηλά προσόντα με τριετή διάρκεια. «Στόχος μας είναι να μη στείλουμε τους νέους στο εξωτερικό, αλλά να τους εντάξουμε στα γρανάζια της Ελληνικής οικονομίας και στην παραγωγική διαδικασία», υπογράμμισε.

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι η Περιφέρεια θα δεχθεί όλες τις προτάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη για δύο εβδομάδες και μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης θα έχει επικοινωνία με τις περιφερειακές παρατάξεις και τους Δήμους, ενώ τη δική της πρόταση θα καταθέσει στο τέλος και η Περιφερειακή Αρχή.

Τέλος έκανε δύο επισημάνσεις: αφενός, ότι παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα συμβεί στην επόμενη περίοδο με τις υπερδεσμεύσεις που γίνονται σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφετέρου, ότι το νέο πρόγραμμα αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για έργα υποδομών.

 

Το Ιωάννινα-Κακκαβιά

Σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο συζητήθηκαν οι προοπτικές ένταξης έργων υποδομών στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σήμερα.

Από το Γ.Γ. τονίστηκε ότι τόσο ο Ε-65, όσο και η οδική σύνδεση Ιόνιας Οδού (Ιωάννινα) με Κακαβιά, προτάθηκαν από την Κυβέρνηση και έχουν θετική εισήγηση από την Α΄ Επιτροπή της Ε.Ε., με την οριστική απόφαση να αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου.

«Μέχρι τότε εμείς πρέπει να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη και ειδικά για το τμήμα από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά», τόνισε ο Περιφερειάρχης ο οποίος πρόσθεσε ότι από την ενημέρωση που του έγινε, με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να υποβληθεί άλλο έργο υποδομών προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από την Ε.Ε.

Διευκρινήσεις για το τι πρόκειται να γίνει με την «επικαιροποίηση» της μελέτης – για επικαιροποιημένη μελέτη είχε μιλήσει και προ καιρού και η φωτογραφία είναι από εκείνη τη συνέντευξη… – (να γίνει τετράιχνος ο δρόμος ας πούμε;) δεν έδωσε πάντως… Είναι γνωστό άλλωστε, ότι ένας δρόμος που το έργο του είναι νόμος του κράτους, δεν είναι μια μελέτη που επικαιροποιεί σε ένα μήνα… μια Περιφέρεια ή ένας Δήμος.

Show Buttons
Hide Buttons