Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώπιον των δρόμων της Αρετής και της Κακίας…

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώπιον των δρόμων της Αρετής και της Κακίας…

Το «Βήμα της Κυριακής» φιλοξενεί μια συνέντευξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα και στη μια σελίδα της εφημερίδας, περιγράφεται το λεγόμενο «πρότυπο της Κρήτης»: ένα πανεπιστήμιο που ξεχωρίζει στις υψηλές θέσεις στις περισσότερες διεθνείς επιστημονικές κατατάξεις, ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο, το ΙΤΕ που διαπρέπει με το έργο του διεθνώς και ένα ΤΕΙ με διακριτό ρόλο.

Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το ΤΕΙ της Κρήτης κρατούνται μακριά από το σαρωτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης που εκτελεί με πρόθυμες διοικήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά την επικράτεια, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σήμερα, προκαλώντας αλλαγές με αναστρέψιμες και βλάβες μη ιάσιμες, με πανεπιστημιοποιήσεις ΤΕΙ και συγχωνεύσεις ιδρωμάτων χωρίς σχέδιο.

Δύο απαντήσεις του Πρύτανη Κρήτης θα αντιγράψω από τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Λέει συγκεκριμένα ο κ. Ζώρας: «Αλλαγές γίνονται στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου, γιατί αλλάζουν δραματικά και η τεχνολογία και η οικονομία. Τα πανεπιστήμια διαμορφώνουν στρατηγικές για το νέο και εν πολλοίς άγνωστο τοπίο, με διεθνοποίηση των σπουδών και των ερευνητικών δραστηριοτήτων τους, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους καλύτερους καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο»… Και πιο κάτω, σχολιάζοντας την πρόσφατη στρατηγική των ενοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, λέει ο Πρύτανης: «Η μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια με συνοπτικές διαδικασίες, η ασφυκτική επιβολή της γραφειοκρατίας, τα θεσμικά εμπόδια και τα πολιτικά ανταλλάγματα δεν είναι σε καμία περίπτωση ο δρόμος του μέλλοντος. Δεν φαίνεται να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, εκτός αν εννοούμε τον πολιτικό σχεδιασμό με ορίζοντα τις εκλογές…».

Το σαφώς καλύτερο με βάση κριτήρια αντικειμενικά, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο της Κρήτης, αρνείται να συμπράξει με τη λογική των συνενώσεων, γιατί απορρίπτει τη λογική ότι η διεύρυνση ή το μεγάλωμα είναι εξέλιξη, επιχείρημα των υπερασπιστών του Υπουργείου Παιδείας, στα Γιάννενα. Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης έχει σήμερα ένα τμήμα παραπάνω από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – 16 έναντι 15…

Δε γνωρίζω τι πολιτικές πεποιθήσεις πρεσβεύει ο κ. Ζώρας, ούτε με ενδιαφέρει. Συμφωνώ απολύτως ωστόσο, στην εκτίμηση ότι ο σχεδιασμός του Κ. Γαβρόγλου για το νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο, εξυπηρετεί έναν πολιτικό σχεδιασμό με ορίζοντα τις εκλογές: το κυβερνητικό αφήγημα θα λέει στην Ήπειρο «κάναμε το πτυχίο των ΤΕΙ πανεπιστημιακό δίπλωμα, φτιάξαμε Πανεπιστήμιο σε Άρτα και Πρέβεζα»…

Οι εκλογές για τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την ερχόμενη Τετάρτη, θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον του τοπικού ΑΕΙ, γιατί η επόμενη Πρυτανική αρχή θα κληθεί να διαχειριστεί το καταστροφικό σχέδιο Γαβρόγλου, από το Σεπτέμβρη και μετά.

Ένας υποψήφιος Πρύτανης, ο Γιώργος Θυφρονίτης δηλώνει χωρίς περιστροφές – εδώ – πως θα παλέψει για να το ανατρέψει. Ένας ακόμα υποψήφιος Πρύτανης, ο Γιάννης Γεωργίου – εδώ – δηλώνει πολύ επιφυλακτικός με το σχέδιο και εκφράζει τον προβληματισμό του, για τα περιθώρια αντίδρασης απέναντι σε τετελεσμένα γεγονότα. Ο τρίτος υποψήφιος Πρύτανης, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης που έχει βάλει την… «υπογραφή» του κάτω από το σχέδιο απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – εδώ η ανακοίνωση της υποψηφιότητας – συγκρούεται με τον εαυτό του προεκλογικά και είναι δύσκολο να πείσει τους συναδέλφους του για την ειλικρίνεια των λεγομένων του, όταν μάλιστα περνιέται και για… «άνθρωπος του Υπουργού»… Το ίδιο ισχύει και για τον έναν εκ των εννέα υποψήφιων αντιπρυτάνεων, τον καθηγητή Σπύρο Γεωργάτο.

Η σύνθεση ωστόσο αυτού του εκλεκτορικού σώματος που έρχεται αντιμέτωπο με την κάλπη την ερχόμενη Τετάρτη, έχει αποδείξει διαχρονικά πως δεν επηρεάζεται από τα πραγματικά προβλήματα του τοπικού ΑΕΙ αλλά συνήθως άγεται και φέρεται από προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις. Έτσι, το εκλογικό αποτέλεσμα που σε διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι μεθαύριο δεδομένο, είναι αμφίρροπο…

Show Buttons
Hide Buttons