Το παρασκήνιο, οι εντάσεις, το σαρδάμ, η πρωτιά και τα παράδοξα ενός Περιφερειακού Συμβουλίου

Το παρασκήνιο, οι εντάσεις, το σαρδάμ, η πρωτιά και τα παράδοξα ενός Περιφερειακού Συμβουλίου

Είναι πλέον γενικώς αποδεκτό ότι η ατμόσφαιρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου είναι τόσο ηλεκτρισμένη που οι εκρήξεις και τα ξεσπάσματα των αιρετών είναι συχνό φαινόμενο που τείνει να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου που έγινε το πρωί της Κυριακής 16 Μαΐου για την εκλογή νέου προέδρου και αντιπροέδρου το κλίμα βάρυνε με το καλημέρα.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Γιώργος Ζάψας, κατέθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ένσταση επί της διαδικασίας και κατά της προεδρεύουσας της αντιπεριφερειάρχου Αγνής Νάκου – Δασούλα.

Όπως τόνισε ο κ. Ζάψας η πρόσκληση του περιφερειακού συμβουλίου ενείχε στοιχεία ακυρότητας γιατί έπρεπε να υπογράφονταν από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου αφού η παραίτησή του τελεί υπό κρίση.

Αμέσως οι τόνοι ανέβηκαν με τον Βασίλη Γοργόλη, Αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητα τα θέματα αθλητισμού και απασχόλησης, να προσπαθεί να αποδείξει ότι το αίτημα του κ. Ζάψα είναι μη νόμιμο και κατ’ επέκταση απορριπτέο.

Η ένσταση του «Κοινού των Ηπειρωτών» δεν εξετάστηκε παρά την επιμονή Ζάψα και σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη θα παραπεμφθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας για να εξεταστεί η νομιμότητά της.

2 ή 4 τα θέματα της ημερήσιας διάταξης;

Τελικά πόσα ήταν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του σημερινού έκτακτου Περιφερειακού συμβουλίου; Δύο ή τέσσερα;

Εξαρτάται ποιος μετράει. Ο περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι δύο: α) Η αποδοχή της παραίτησης του προέδρου και η εκλογή νέου και β) η αποδοχή της παραίτησης του αντιπροέδρου και η εκλογή νέου.

Ο κ. Ζάψας και ο κ. Δημητρίου εκτιμούν ότι τα θέματα είναι τέσσερα: α) Η αποδοχή της παραίτησης του προέδρου, β) η εκλογή νέου προέδρου, γ) η αποδοχή της παραίτησης του αντιπροέδρου και γ) η εκλογή νέου αντιπροέδρου.

Ποιος έχει δίκιο; Ιδού η απορία.

Μυστική ψηφοφορία μέσω τηλεδιάσκεψης; Κι όμως γίνεται

Ο νόμος προβλέπει μυστική ψηφοφορία για την εκλογή των νέων μελών του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά εφόσον η συνεδρίαση της Κυριακής συγκλήθηκε με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, ο όρος μυστική παύει να ισχύει.

Ο Άρης Σπέγγος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» έθεσε το θέμα της απουσίας μυστικότητας της ψηφοφορίας, για το οποίο η προεδρεύουσα κ. Νάκου είπε πως η μοναδικότητα της υποψηφιότητας για το αξίωμα του προέδρου προεξοφλεί πως δεν χρειάζεται μυστική ψηφοφορία. 

Ο ίδιος ο κ. Καχριμάνης σε κουβέντα προς δημοσιογράφους, έξω από το γραφείο του, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δήλωσε πως «θα γίνει με ανάταση χειρός και άντε γεια!»… 

Αειφόρος ή Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου;

Η είδηση, εκτός από τη νέα πρόεδρο και το νέο αντιπρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, ήταν φυσικά η μετονομασία της παράταξης Καχριμάνη από «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» σε Αειφόρο Ανάπτυξη.

Προς στιγμήν θα μπορούσαμε να σκεφθούμε ότι κάτι θέλει να μας πει ο κ. Καχριμάνης ή ότι σχεδιάζει να ξαναβαφτίσει την παράταξη. Μπορεί να σχεδιάζει την αλλαγή σελίδας στο περιφερειακό συμβούλιο με τη νέα πρόεδρο και να δώσει περαιτέρω ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα σαρδάμ του περιφερειάρχη καθώς θυμήθηκε την παλιά του παράταξη επί εποχής νομαρχίας.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για την Περιφέρεια Ηπείρου. Εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου. Επιτέλους έσπασαν τα ταμπού και στην Ήπειρο. Το πιο θετικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πιτούλης και ο τέως πρόεδρος Παργανάς

Από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, παρακολούθησε τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση ο παραιτηθείς πρόεδρος Σταύρος Παργανάς. Παρακολούθησε όλη τη συνεδρίαση ως απλός θεατής και με την ιδιότητα πλέον του περιφερειακού συμβούλου. Μάλιστα ο κ. Παργανάς έκατσε για λίγο στην καρέκλα του κ. Πιτούλη για να απευθύνει το σύντομο χαιρετισμό του προς τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα πρόεδρο Στ. Παργανά για τη συνεργασία και δήλωσε: «Εγώ ευχαριστώ τον κ. Παργανά για ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσει να είναι μαζί μας ως περιφερειακός σύμβουλος».

Ο κ. Πιτούλης ψήφισε την πρόταση Ζάψα για αντιπρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου σχολιάζοντας ότι ρίχνει κλάδο ελιάς στον κ. Ζάψα με αφορμή παλαιότερες διαφωνίες που είχαν.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου απόντες διά της παρουσίας τους

Μετά την απόφαση της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες ηπείρου» να απέχουν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου του σώματος, δεν περιμέναμε να δούμε τους κυρίους Παππά και Γκαμπρέλα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Αμφότεροι έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να δικαιολογήσουν τη σημερινή τους παρουσία. Ο κ. Παππάς είπε ότι παρακολουθεί ως απλός θεατής, ενώ ο κ. Γκαμπρέλας είπε ότι παρίσταται λόγω του θεσμικού του ρόλου ως γραμματέας του σώματος. Και ως γραμματέας πήρε στην αρχή της συνεδρίασης και τις παρουσίες.

Μετά την εκλογή όπου φύγει φύγει

Και με το που τελείωσε η τηλεδιάσκεψη, όλοι οι συμμετέχοντες όπου φύγει φύγει πριν καν κλείσει η ζωντανή μετάδοση. Το πρωί της Κυριακής δεν ενδείκνυται για περιφερειακό συμβούλιο και τηλεδιάσκεψη. Λογικό!!!

Το τρίτο ημίχρονο

Το τρίτο ημίχρονο της συνεδρίασης θα δοθεί τη Δευτέρα το πρωί καθώς Ζάψας και Ριζόπουλος έχουν καλέσει σε Συνέντευξη Τύπου τους δημοσιογράφους. Οψόμεθα για τη συνέχεια.

Σιάμος Χρήστος

Show Buttons
Hide Buttons