Το σημείο επαφής σας… με την Ευρώπη

Το σημείο επαφής σας… με την Ευρώπη

Πρωινό Δευτέρας και κατηφορίζοντας προς την παλιά αγορά της πόλης, πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη μέσω του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΕUROPE DIRECT) που έχει την έδρα του στην οδό  Ζώη Καπλάνη 10 στα Ιωάννινα.

Αλήθεια τι είναι το ΕUROPE DIRECT, τι κάνει και με τι ασχολείται η Υπηρεσία αυτή; Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται το Κέντρο και με ποιους τρόπους υλοποιεί τις δράσεις του; Γνωρίζουν οι Γιαννιώτες και οι Ηπειρώτες το ΕUROPE DIRECT ή το ακούν μόνο όταν έρχονται οι Ευρωεκλογές; Ωφελήθηκε η χώρα μας από την ένταξή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και αλήθεια, πώς μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι; Και τελικά οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την Ευρώπη και σε ποιο βαθμό; Σε αυτά και σε πολλά άλλα ζητήματα προσπάθησε να τοποθετηθεί και να μας δώσει πειστικές απαντήσεις ο υπεύθυνος του Κέντρου κ. Δημήτρης Γκόλας, στη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του.    

 

Τι κάνει το Europe Direct;

To Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης λοιπόν καλύπτει όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου, έχει έδρα τα Ιωάννινα και βοηθάει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να βρουν απαντήσεις σε αιτήματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Υπηρεσία όπως και τα υπόλοιπα 440 κέντρα πανευρωπαϊκά υπάγονται, ελέγχονται και λογοδοτούν στην Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτελεί καθήκοντα υπό την εποπτεία του εκάστοτε Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σήμερα υπό την εποπτεία της Ursula von der Leyen) και έχει στόχο την ενημέρωση και επικοινωνία για θέματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Υπάρχουν 16 ΚΕΝΤΡΑ ΕUROPE DIRECT σε όλη τη χώρα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν περισσότερα του ενός. Στην Αθήνα υπάρχουν τρία, στη Θεσ/κη δύο και από ένα υπάρχει στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Τα κέντρα συνεργάζονται με το Δημόσιο στα πλαίσια οργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων ευρωπαϊκού και μόνο ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα Ευρωπαϊκές Ημέρες, πρόσκληση σε σχολεία και Πανεπιστήμια της χώρας για ενημέρωση.

Προς το τέλος κάθε χρόνου, μέσα στο μήνα Νοέμβριο, το κέντρο υποβάλλει ένα πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά, που βάσει των κατευθύνσεων και των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατευθύνει και τις δράσεις του. Υπάρχει ένας μικρός προϋπολογισμός ο οποίος διευκολύνει αυτές τις δράσεις και επίσης πρωτόκολλα συνεργασίας όπως για παράδειγμα εγκύκλιοι συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα με το Υπουργείο Παιδείας για εκδηλώσεις με τα σχολεία, όπως δήλωσε ο κ. Γκόλας.

Το Κέντρο ξεκίνησε πριν από το 2000 σαν Κέντρo Αγροτικής Πληροφόρησης, σαν σταυροδρόμι Αγροτικής Πληροφόρησης. Το 2005 συνενώθηκαν τα κέντρα που ήταν για τον αστικό πληθυσμό και έγιναν η πρώτη γενιά των Europe Direct. Συνεπώς η έναρξη της υπηρεσίας αυτής ξεκινά από το 2005 και μετά.

Το κέντρο έχει τη δυνατότητα να πληροφορήσει τον πολίτη για όλα τα Ευρωπαϊκά θέματα και να δώσει στον πολίτη (ή σε επαγγελματίες της νομικής επιστήμης αν παραστεί ανάγκη) τα πάντα από κανονισμούς, οδηγίες, αποφάσεις, προγράμματα που υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσημα φύλλα της Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προγράμματα για πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα για τις πράσινες πρωτεύουσες και τις Ευρωπαϊκές Ημέρες. Εκτός από την ενημέρωση αν χρειαστεί, κατευθύνει τον πολίτη για το που μπορεί να κάνει την καταγγελία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως π.χ. στην Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι δηλαδή ο σύνδεσμος, το σημείο επαφής του πολίτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.         

 

Οι Έλληνες και η Ευρώπη

Στη συνέχεια της συνέντευξης όταν ο κ. Γκόλας ρωτήθηκε για το αν οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την Ευρώπη, απάντησε πως «ενδιαφέρονται όταν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποτέλεσμα» και ότι το ενδιαφέρον υπήρχε πιο έντονο πριν τα χρόνια της κρίσης, γιατί στα χρόνια της κρίσης υπήρχε κάμψη.

Αν το κέντρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κάποιο θέμα, το ερώτημα τίθεται στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και αν και η Αντιπροσωπεία δεν μπορεί να το λύσει το θέμα πηγαίνει στις Βρυξέλλες ή απευθείας στην Κεντρική Υπηρεσία του Europe Direct σε ένα τηλεφωνικό κέντρο (080067891011) που είναι για όλες τις χώρες και απαντά στη γλώσσα μας εντός τριών (3) ημερών.   

Στην ερώτηση για το αν η Ευρώπη πάει σε περισσότερη ένωση ή είναι σε φάση διάλυσης, ο κ. Γκόλας απάντησε ότι η Ευρώπη πάει σε περισσότερη ένωση και ότι η πιο πετυχημένη κατ’ αυτόν Προεδρία ήταν του Γιούνκερ, γιατί είχε απτά αποτελέσματα. Η χώρα μας όπως η Ιταλία και η Ισπανία ωφελήθηκε τα χρόνια της κρίσης. Επίσης ωφελήθηκαν και κράτη εκτός Ευρώπης, όπως Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Β. Μακεδονία.

Η Ευρώπη στηριζόμενη στους τρεις (3) πυλώνες της (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) κάνει βήματα σταθερά για την Εξωτερική Πολιτική, για την κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα, για τη Δίκαιη και Κοινωνική Ευρώπη. 

Τα στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέλικος αρχίζουν να εξαλείφονται και να καταρρίπτονται, γιατί υπάρχει η ενοποίηση της Ευρώπης μέσα από πολιτικές ομάδες και χώρους. Άλλωστε οι Ευρωπαίοι το μόνο που βλέπουν είναι τι πολιτικές περνάνε σε αυτούς, βλέπουν προγράμματα. Για παράδειγμα πως μπορεί ένας Ευρωπαίος νέος να βλέπει την χώρα μας όταν έρχεται για ταξίδι ή ένα συνταξιούχος όταν κάνει διακοπές;

Για το αν η χώρα μας ωφελήθηκε με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, ο κ. Γκόλας απάντησε ξεκάθαρα πως ήταν η πρώτη σωστότερη απόφαση που πήραμε, δεύτερη η ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ και τρίτη η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Πήραμε πολλά χρήματα» είπε χαρακτηριστικά, «πήραμε περισσότερα από όσα δώσαμε. Πήραμε τέσσερα Κοινοτικά πλαίσια στήριξης, μεσογειακά προγράμματα και πολλά άλλα ευεργετήματα».

Η Ε.Ε είναι η πιο δημοκρατική πλευρά πάνω στη γη. Έχουμε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών όπου με 1 εκατ. υπογραφές από 7 κράτη-μέλη οι πολίτες νομοθετούν και το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό (1η πρωτοβουλία πολιτών: η μη ιδιωτικοποίηση του νερού ), τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δεν τα έχουν άλλα κράτη και πάνω απ’ όλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έχει ενσωματωθεί κατά 80-85% στο Εθνικό μας Δίκαιο.

Τέλος ερωτηθείς τι θα γίνει μετά το Brexit, όσον αφορά τις σπουδές των Ελλήνων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας και τα δίδακτρα, ο κ. Γκόλας απάντησε: « δεν αφορά την Ευρώπη, επειδή τον τρόπο εισαγωγής στα Παν/μια της χώρας τον καθορίζουν οι ίδιοι. Το πρόβλημα είναι με τα προγράμματα ΕRASMUS των φοιτητών, δηλ. πως θα συνεργαστεί με την ανταλλαγή των φοιτητών η Μ. Βρετανία…».

Ελπίζουμε μετά από αυτή τη συνομιλία με τον κ. Γκόλα, να σας κάναμε λίγο σοφότερους και πιο… Ευρωπαίους!

Σταύρου Έλενα 

Φαρμάκης Γρηγόριος 

Show Buttons
Hide Buttons