Το σποτάκι και η πανδημία

Το σποτάκι και η πανδημία

Το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ με τα λεφτά που ρίχνει ο «Μωυσής» Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινωνιακά πέτυχε απόλυτα το στόχο του: πολύς κόσμος συζητά γι’ αυτό, από την καλή και την ανάποδη, όπως γίνεται πάντοτε όταν οι διαφημιστές κάνουν καλή δουλειά.

Ο πούρος «τραμπισμός» που κάνει πολιτική του εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά δεν με έκανε να εκπλαγώ ούτε μια στάλα, βλέποντας το σποτάκι.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επιστημονικές μελέτες και άρθρα που μιλούν για το λαϊκισμό στον 21ο αιώνα, φιγουράρει μαζί με ακροδεξιές και «ψεκασμένες» πολιτικές δυνάμεις παγκοσμίως ανάμεσα στα κόμματα που με το λαϊκισμό κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν ή να πάρουν την εξουσία. Τις ίδιες ακριβώς επιθέσεις εξαπολύει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του ο… – «διαβολικός αλλά για καλό σκοπό», όπως είπε κάποτε ο Αλ6 – Ντόναλντ Τραμπ, με την ίδια απαξιωτική συμπεριφορά αντιμετωπίζει την κριτική των ΜΜΕ της Βραζιλίας ο Μπολσονάρο για το «ναυάγιό» του στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού που στοίχισε ήδη τη ζωή σε χιλιάδες συμπατριώτες του, κατά των ΜΜΕ και της ελευθερίας του τύπου νομοθετούν ηγέτες όπως ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, θυμίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης πενταετίας που προσπάθησε να προσεταιριστεί μέσα, όπως ο ΔΟΛ – μάρτυρας γι’ αυτό η γνωστή… γάτα των Ιμαλαΐων – ή να κλείσει κανάλια, κάτι που κατάφερε με το Mega. 

Από το σποτάκι που κατηγορεί συλλήβδην όλους τους δημοσιογράφους ότι τα παίρνουν για να μην κάνουν κριτική στο Μητσοτάκη, μέχρι τον Πολλάκη που ονειρεύονταν να θάψει μερικούς δημοσιογράφους, πόση απόσταση άραγε βρίσκετε εσείς;

*******************************************

Το κόμμα με… «το ηθικό πλεονέκτημα και τους ανήθικους πλεονέκτες», όπως ευφυώς σκιτσάρισε ο Αρκάς κάποτε, δεν θα σοβαρευτεί ποτέ, αντίθετα το μόνο που ξέρει να κάνει, είναι η αντιπολίτευση του στυλ «όλοι οι δημοσιογράφοι τα παίρνουν, και δε μας παίζουν». 

Η παρότρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά τον τύπο ως τον αποδιοπομπαίο τράγο της κρίσης, γίνεται την ώρα που ο Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος. Καμία σχέση δηλαδή, με την περίοδο 2012-2014, όταν οι παραδοσιακές, συστημικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονταν σε αποδρομή και ο Έλληνας είχε πάρει την απόφαση για τη μεγάλη «αλλαγή». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως πρότυπο… αξιόπιστης και αξιόμαχης δημοσιογραφίας, τον Βαξεβάνη του Documento και τον Χριστοφορίδη του «Χωνιού» (για τον τελευταίο προσωπικά, αισθάνομαι και πάρα πολλές τύψεις…), θα πετύχει με τέτοια αντιπολίτευση και μηνύματα για το «Μωυσή», μόνο αν η χώρα τους επόμενους μήνες πάρει την κάτω βόλτα, αν η διαχείριση της κρίσης ξεφύγει από το Μητσοτάκη και αν η κυβέρνησή του τα κάνει «μούσκεμα», ενδεχόμενο που έχει αρκετές πιθανότητες. 

Αν η οικονομία πάει καλά τον επόμενο χρόνο, αν η ανεργία συγκρατηθεί σε λογικά επίπεδα, αν η τσέπη του Έλληνα έχει χρήματα, τα σποτάκια για το… «Μωυσή» θα… ερεθίζουν πολιτικά μόνο τους -Ζαίους και στις επόμενες εκλογές, με τη νέα νίκη της ΝΔ, θα έλθει και το πολιτικό τέλος του Αλ6.

Επειδή όμως, η πολιτική δε γίνεται με «αν»… ο καιρός θα δείξει.

*******************************************

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση από την επιχειρούμενη απονομιμοποίηση των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στη συνείδηση του Έλληνα. Ο συστημικός τύπος στη χώρα μας – τα mainstream media για να καταλαβαίνουν οι αγγλομαθείς – ήταν αυτά που τους τελευταίους μήνες έκαναν σωστά της δουλειά τους για να μη φτάσει η πλειοψηφία των Ελλήνων να πιστεύει σήμερα ότι όντως, όπως λέει η «Ελεύθερη Ώρα» και το «Μακελειό», ο covid19 είναι προϊόν μιας παγκόσμιας συνωμοσίας που περιλαμβάνει και το τσιπάρισμα των εγκεφάλων μας οσονούπω. Το ότι εμπιστευτήκαμε την ενημέρωση για την πανδημία στην επώνυμη και σοβαρή ειδησεογραφία, είχε το παραπάνω θετικό αποτέλεσμα.

Αν αύριο, έλθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα αναθέσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών έναντι του Sars-cov-2 στα… «εξωνημένα» ΜΜΕ που σήμερα κατηγορεί ή στα ανυπόγραφα blogs και στην… υπόγα της Κουμουνδούρου;

Από τα «Δήγματα» της Τρίτης, 23/6/2020

Show Buttons
Hide Buttons