Το σχέδιο «e» για τη διακυβέρνηση της Ηπείρου, παρουσίασε ο Σπ. Ριζόπουλος στην Αθήνα

Το σχέδιο «e» για τη διακυβέρνηση της Ηπείρου, παρουσίασε ο Σπ. Ριζόπουλος στην Αθήνα

Στην γεμάτη αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, μιλώντας σε φίλους της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», στην τυπικά θεωρούμενη εκδήλωση για τους ετεροδημότες, είχε τη δυνατότητα να αποδείξει το εύρος της αποδοχής του, σε ένα ακροατήριο που ξεπερνάει τα στενά όρια της Ηπείρου.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», παρουσίασε επισήμως το βράδυ της Δευτέρας το σχέδιο «e», όπως ονόμασε το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ηπείρου την τετραετία 2019 – 2014.

Στην εκδήλωση, τον ομιλητή χαιρέτισαν με θερμά και τιμητικά λόγια ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Grand Thornton Ελλάδος – πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Έλλις, διευθυντής στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», με τον οποίο συνδέεται ο κ. Ριζόπουλος από τα χρόνια που βρέθηκαν μαζί στις ΗΠΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Έλλις, «το πλεονέκτημα του Σπύρου είναι ότι έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική. Πρώτον, αν το δουλέψει νομίζω μπορεί να φέρει επενδύσεις στην Ήπειρο. Είναι άνθρωπος που μιλάει άπταιστα Αγγλικά, είναι άνθρωπος που γνωρίζει την Ουάσιγκτον και το Σικάγο, εκεί οπού χτυπάει η καρδιά της ομογένειας. Η Ουάσιγκτον που είναι το κέντρο έχει ιδρύματα, έχει ισχυρούς ομογενείς με τους οποίους είτε είχε είτε άνετα μπορεί να ξαναδημιουργήσει επαφή… Και επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις Βρυξέλλες νομίζω ότι είναι από τους λίγους ανθρώπους που θα μπορούσε να πάει και στις Βρυξέλλες και να μιλήσει με άλλη γλώσσα, πρακτική, ουσιαστική».

Ο κ. Καραμούζης από την πλευρά του, σημείωσε: «Ο Σπύρος έχει κατανόηση του διεθνούς και εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος, γνωρίζει τι απαιτείται για να προσελκύσεις σήμερα ιδιωτικές επενδύσεις, επίσης γνωρίζει τι απαιτείται για να εξασφαλίσεις κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους… Η Ήπειρος που είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδος χρειάζεται κάποιον σαν τον Σπύρο για να μπορέσει να κινητοποιήσει ανθρώπους, πόρους επενδύσεις, να ξεκλειδώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής…».

Παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων: ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, η πρώην υπουργός και βουλευτής Άντζελα Γκερέκου, η πρώην βουλευτής Μερόπη Καλδή, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Σοφία Εφραίμογλου. Αλλά και διακεκριμένοι Ηπειρώτες, μεταξύ των οποίων οι: Βασίλης Παπαϊωάννου, Κλέανδρος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Τσαντούλας, Ηλίας Κονοφάγος, Γιώργος Κούρτης, Μιχάλης Λουκάς, Γιάννης Ρέντζος, Βασίλης Λέτσιος.

 

Η ομιλία Ριζόπουλου

Ο Σπύρος Ριζόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επικεντρώθηκε στην Περιφερειακότητα και στους πέντε βασικούς άξονες ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στο πλαίσιο της Περιφερειακότητας, θέτει αρχικά τέσσερις προτεραιότητες που είναι υπόθεση των πολλών, όχι των λίγων, όπως είπε:

  • Την αύξηση του Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος, όρο που εισάγει για πρώτη φορά ως πολιτική πρόταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,
  • Τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό,
  • Την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών ώστε να λάβουν μέρος στο σχεδιασμό του μέλλοντος.
  • Την οικονομική διακυβέρνηση της Περιφέρειας με όρους απόλυτης διαφάνειας, εξάλειψης της σπατάλης και δίκαιης ισοκατανομής των πόρων και στους 4 νομούς της Ηπείρου.

Οι πέντε άξονες του προγράμματος των «Οριζόντων» είναι οι εξής:

  • Πρώτος Άξονας: Καταπολέμηση Ανεργίας
  • Δεύτερος Άξονας: Τουρισμός- Πολιτισμός- Αθλητισμός
  • Τρίτος Άξονας: Ανάπτυξη – Ενέργεια – Υποδομές
  • Τέταρτος Άξονας: Πρωτογενής Παραγωγή
  • Πέμπτος Άξονας: Νέο μοντέλο Περιφερειακής Διακυβέρνησης και άμεσος εξορθολογισμός των Οικονομικών της Περιφέρειας

Όπως επισήμανε ο κ. Ριζόπουλος: «Εμείς είμαστε απόψε εδώ να μιλήσουμε για το αύριο και όχι για το χθες. Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για λύσεις. Για λύσεις προς όφελος του πολίτη, όχι του Περιφερειάρχη. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα προνόμια της καρέκλας. Ούτε με ενδιαφέρει να χτίσω σύστημα εξουσίας που θα κρατάει ομήρους τους πολίτες για να τους μετατρέπει σε πελάτες. Αυτά ενδιαφέρουν αυτούς που έχω χαρακτηρίσει ως την κλίκα των ξεπεσμένων».

Για την κατάρτιση του προγράμματος, τόνισε πως το σχέδιο «e» για την αναγέννηση της Ηπείρου, είναι «το αποτέλεσμα μιας συστηματικής έρευνας, καταγραφής, διαβούλευσης και κατάρτισης του πρώτου και μόνου ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου της Ηπείρου από τον βούρκο, τον ξεπεσμό και την μιζέρια του σήμερα».

 

Η φυσιογνωμία της παράταξης

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ριζόπουλος στην πολιτική φυσιογνωμία της παράταξης. «Όλοι μπορούμε να έχουμε μια κομματική προτίμηση. Αλλά η Αυτοδιοίκηση, οφείλει να υπερβαίνει κάθε διαχωρισμό. Κομματικό, κοινωνικό, ή γεωγραφικό. Εμείς κομματικές ταμπέλες δεν έχουμε. Το χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών δεν μας νοιάζει. Ενδιαφέρει μόνο εκείνους που ξημεροβραδιάζονται στους κομματικούς διαδρόμους για να διοριστούν σε μια θέση. Το δικό μας χρώμα είναι το λευκό. Το λευκό της καθαρότητας. Το λευκό της ελπίδας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε την ομιλία του με την εξής δέσμευση: «Γι’ αυτό και θέλω να δηλώσω και να δεσμευτώ προσωπικά, πως αν οι Ηπειρώτες μας δώσουν την έγκρισή τους στο πρόγραμμα και το σχέδιο που παρουσιάζουμε, θα αναζητήσω, τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις, και συνεργασίες, προκειμένου το πρόγραμμα αυτό στο σύνολό του να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας».

Show Buttons
Hide Buttons