Το «φάντασμα» της ΔΕΥΑΙ πάνω από το δημοτικό συμβούλιο…

Το «φάντασμα» της ΔΕΥΑΙ πάνω από το δημοτικό συμβούλιο…

Η ΔΕΥΑΙ με τα προβλήματά της είναι εδώ και με τη νέα δημοτική αρχή…

Αυτή τη φορά τα ερωτήματα τίθενται και απαντώνται αντιστρόφως. Έτσι κατά την μακρά εκτός ημερήσιας διάταξης κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ζήτησε ενημέρωση για τα έργα επέκτασης του βιολογικού και διαχείρισης της λυματολάσπης.

Του απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας πως ο φάκελος ετοιμάζεται και θα αποσταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο αμέσως μόλις ετοιμαστεί, ωστόσο είναι γνωστό πως υπάρχει και μια ένσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας από αθηναϊκή εταιρεία, με πιθανότητα ικανή να καθυστερήσει σημαντικά την συμβασιοποίηση του έργου.

Μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τον πρώην Δήμαρχο είχαν οι ερωτήσεις που έθεσε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας για τη ΔΕΥΑΙ…

Ως μέλος της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, ο κ. Γιωτίτσας αναφέρθηκε σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης: είχε θέματα για την ανάθεση σε ιδιώτη της σύνταξης φακέλου για αίτημα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της ενεργειακής αναβάθμισης αντλιοστασίων, καθώς και ανάθεση σε δικηγόρους δύο υποθέσεων η μια για τους πέντε της εθελούσιας εξόδου και η άλλη για την «εργασιακή ειρήνη»… μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων της επιχείρησης…

«Μπαίνει σε διαπραγμάτευση η ΔΕΥΑΙ για την τήρηση της νομιμότητας ενώ εκκρεμούν δίκες για τα μισθολογικά της ΔΕΥΑΙ;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιωτίτσας και ρώτησε ευθέως αν θα αποσυρθεί από τις δίκες η δημοτική αρχή, ενώ για το θέμα της εθελουσίας εξόδου κατηγόρησε τη διοίκηση πως παρέβλεψε έγγραφο από τα τέλη Οκτώβρη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που δεν υπογραφόταν από το Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΙ και το οποίο όριζε πως θα γίνει η επιστροφή των πέντε στη δουλειά τους, μετά την ακύρωση της προσφυγής τους στην Επιτροπή του άρθρου 152 (κι αυτό είναι ένα νέο…).

Τι απάντησε ο Άρης Μπαρτζώκας;

  • η υπηρεσία της ΔΕΥΑΙ είχε αδυναμία για την ετοιμασία του φακέλου για τα ενεργειακά
  • για την εθελούσια έξοδο των πέντε, υπήρχε απάντηση από τον ΟΑΕΔ τοπικά που εδήλωνε αναρμοδιότητα να απαντήσει τι πρέπει να γίνει μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης που ακύρωνε την εθελούσια έξοδό τους. «Όσες προσπάθειες έγιναν δεν κατέληξαν, δεν εστάλη στην Αθήνα γιατί περιμέναμε την καθαρογραφή της απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 152» απάντησε για το θέμα ο κ. Μπαρτζώκας. 

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απάντησε με σκληρότερο τρόπο, κατηγορώντας την προηγούμενη διοίκηση ότι εκτόξευσε τα κόστη νομικών υπηρεσιών και απέδωσε ευθύνες και στους ίδιους τους εργαζόμενους που συμφώνησαν να ενταχθούν στην εθελούσια έξοδο.

  • περί εργασιακής ειρήνης… ο κ. Μπαρτζώκας σημείωσε πως όταν εκκρεμούν 15 δίκες μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης, κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος… Επιδίωξη της διοίκησης είναι με δικηγόρο που θα αναλάβει την υπόθεση, να αναβληθούν οι δίκες του Δεκεμβρίου ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. «Ωστόσο δεν είπαμε πως θα ξεφύγουμε των νομίμων αλλά θέλουμε να δούμε που μπορούμε να φτάσουμε…» σημείωσε. «Δεν απεμπολεί δικαιώματά της η ΔΕΥΑΙ» τόνισε συμπληρώνοντας τον πρόεδρο και ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ.
Show Buttons
Hide Buttons