Το debate του www.pbnews.gr για το Δήμο Ιωαννιτών: Οκτώ υποψήφιοι Δήμαρχοι απαντούν…

Το debate του www.pbnews.gr για το Δήμο Ιωαννιτών: Οκτώ υποψήφιοι Δήμαρχοι απαντούν…
Έξι συν μία ερωτήσεις, θέσαμε στους εννέα υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Ιωαννιτών και στο παρόν μακρύ κείμενο, θα διαβάσετε τις απαντήσεις των οκτώ υποψηφίων, για τα ίδια ακριβώς θέματα. Άλλος αναλυτικός, άλλος σύντομος… δίνουν με τις απαντήσεις τους το στίγμα των προθέσεών τους, ώστε να έχετε μια εικόνα για το τι πρεσβεύει ο καθένας τους, λίγες μέρες πριν σταθείτε μπροστά στην κάλπη των δημοτικών εκλογών.
Είναι το… debate του www.pbnews.gr για το Δήμο Ιωαννιτών… και οι απαντήσεις καταγράφονται με τους πρωταγωνιστές σε αλφαβητική σειρά κάτω από τον απερχόμενο Δήμαρχο.
Συνοπτικά:
Ο νυν Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας δεν θεωρεί πως η πόλη υστερεί στην καθημερινότητα, τα μεγάλα έργα έχουν δρομολογηθεί, ο Δήμος διοικείται δημοκρατικά, η παρελθούσα πενταετία δείχνει το δρόμο για τη συνεργασία, δείγματα της οποίας υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια.
Διαφάνεια – Αποτελεσματικότητα – Συμμετοχή είναι το τρίπτυχο της προγραμματικής συμφωνίας που θέτει ο Νίκος Γκόντας, υποψήφιος Δήμαρχος με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», για την επόμενη μέρα των εκλογών. Με την πάση θυσία «δημιουργία ευκαιριών επενδύσεων» μπορεί η πόλη να γίνει περισσότερο εξωστρεφής.
Να αποκτήσουν τα Γιάννενα μια διακριτή ταυτότητα χαρακτηρίζει ως το στόχο που λέμε «μεγάλο έργο», ο Μωυσής Ελισάφ, υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή». Δεύτερος μεγάλος στόχος της παράταξης είναι η «προγραμματισμένη εξωστρέφεια» του Δήμου Ιωαννιτών και στο πλαίσιο του ρεαλιστικού, η επιδίωξη αποκατάστασης της Παμβώτιδας.
Καθημερινότητα για το Βασίλη Καφαράκη, υποψήφιο Δήμαρχο με το «Μέτωπο Δράσης», είναι η μείωση των τελών, η λειτουργία του Δήμου με γνώμονα το όφελος των πολλών. Η εξωστρέφεια ακόμα, είναι όρος που μπορεί να αφορά τους Γιαννιώτες και όχι τους επισκέπτες…
«Όλοι στη διοίκηση και όλοι στην αντιπολίτευση» είναι το όραμα του Άρη Μπαρτζώκα, υποψήφιου Δημάρχου με το «Γιάννενα Τώρα». Το μεγαλύτερο έργο που φιλοδοξεί να αφήσει στην πόλη, είναι «να γίνουμε όλοι καλύτεροι Δημότες»… «Ευγενής Συνωμοσία των Γιαννιωτών» η συνταγή για περισσότερη εξωστρέφεια…
Νέα πρόσωπα στο τιμόνι του Δήμου Ιωαννιτών, τα οποία θα προκύψουν από τις εκλογές της Κυριακής, ζητά ο Λάζαρος Νάτσης, υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή». Θέλει στα Γιάννενα το μεγαλύτερο δημοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο στη ΒΔ Ελλάδα… με τον «Κλεισθένη», πρωταγωνιστές θα είναι οι πολλοί.
Αντίθετος με το αντιδραστικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης που δε διασφαλίζει Δημοκρατικότερο Δήμο, δηλώνει ο Χρήστος Πατσούρας, υποψήφιος Δήμαρχος με την «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» (ΑΡΠΙ). Με προτάσεις για τη Λίμνη και την ανάπτυξη…
Θέλετε «Δήμαρχο – υπηρέτη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου ή Δήμαρχο που να δουλεύει μαζί με το λαό της πόλης, από θέσεις διεκδίκησης – αντιπολίτευσης στους ισχυρούς;» ρωτάει τους δημότες των Ιωαννίνων ενόψει των εκλογών, η Όλυ Τσουμάνη, υποψήφια Δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στο διαδικτυακό debate του site www.pbnews.gr, δεν συμμετέχει η υποψήφια Δήμαρχος με την παράταξη «Ιωάννινα_2023», Τατιάνα Καλογιάννη. Οι ερωτήσεις εστάλησαν και στην παράταξη αυτή – με ομαδικό email – την Πέμπτη, 9 Μαΐου αλλά μία εβδομάδα αργότερα μας διαμηνύθηκε πως ο υπερβολικός φόρτος εργασίας δεν επέτρεψε στην κ. Καλογιάννη να βρει το χρόνο για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Η απόδειξη της αποστολής του σχετικού email είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αμφιβάλλει για τα παραπάνω… 
 
Η συν μία
Στους υποψήφιους Δημάρχους τέθηκε και η εξής προαιρετική πρόκληση: «Κάντε σε έναν ανθυποψήφιό σας μία οποιαδήποτε ερώτηση (η οποία, εννοείται, δεν θα απαντηθεί στην συγκεκριμένη συνέντευξη αλλά δεσμεύομαι να την υποβάλλω εγώ, αν μου δοθεί η δυνατότητα)».
Το δικαίωμα… χρησιμοποίησαν μόλις δύο:
Ο Λάζαρος Νάτσης απευθύνεται στο Μ. Ελισάφ και ρωτά: «Τι θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές;».
Ο Χρήστος Πατσούρας απευθύνεται στο Θ. Μπέγκα και ρωτά: «Ποια είναι η άποψη του κ. Μπέγκα για το χάρισμα εκατομμυρίων ευρώ προστίμων στις βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού της περιοχής μας, την οποία απόφαση πήρε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης; Την κρίνει σωστή την εν λόγω απόφαση;». 
 
Οι έξι ερωτήσεις
1. Τι πρέπει να αλλάξει στην καθημερινότητα της πόλης, αν θεωρείτε ότι πρέπει; Από που θα ξεκινήσετε αν είστε η επόμενη δημοτική αρχή;
 

Θ. Μπέγκας: Το κομμάτι της καθημερινότητας για μια Δημοτική Αρχή, ειδικά σε ένα Δήμο με τα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων, είναι ίσως το πιο δύσκολο, γιατί εξαρτάται άμεσα και από την καθημερινή συμπεριφορά των πολιτών. Εμείς το διαγνώσαμε έγκαιρα και σε αυτή τη θητεία κατευθύναμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ιδίων πόρων σε παρεμβάσεις αναβάθμισης της καθημερινότητας. Είτε αυτό αφορά ασφαλτοστρώσεις, είτε πεζοδρόμια, είτε ανάπλαση πάρκων, παιδικών χαρών, ή ακόμα και κατασκευής βασικών υποδομών που έλειπαν από ξεχασμένες για χρόνια περιοχές. Φυσικά οι παρεμβάσεις μας δεν έλυσαν όλα τα προβλήματα. Εκπονήσαμε όμως ένα συνολικό σχέδιο για όλη την έκταση του Δήμου, το οποίο ξεδιπλώθηκε και συνεχίζεται να ξεδιπλώνεται βήμα-βήμα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, ειδικά σε ότι αφορά το εργοτάξιο το οποίο είναι πλήρως αποδυναμωμένο από προσωπικό, λόγω γήρανσης του προσωπικού και των γνωστών μνημονιακών όρων για τις προσλήψεις.Δείξαμε όμως το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί και την επόμενη δημοτική περίοδο και δεσμευόμαστε ότι ως η νέα Δημοτική Αρχή θα τον ακολουθήσουμε πιστά.

Ν. Γκόντας: Η λέξη καθημερινότητα τα λέει όλα. Είναι αυτή που είναι το ζητούμενο που όμως όλο και απομακρύνεται από τον πολίτη. Νερό φθηνό και καθαρό, δρόμοι και πεζοδρόμια ασφαλή και προσιτά σε οδηγούς και πεζούς, φωτισμός σε όλες τις γειτονιές και προφανώς στις δημοτικές κοινότητες, οι οποίες είναι εντελώς ξεχασμένες από τότε που εντάχθηκαν στον «Καλλικράτη».

Μ. Ελισάφ: Το κύριο πρόβλημα των συμπολιτών μας σε όλη την έκταση του Δήμου είναι τα προβλήματα καθημερινότητας που δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Προφανώς η προεκλογική αφύπνιση της απερχόμενης Δημοτικής αρχής αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Αντίθετα, απαιτείται σχεδιασμός και ιεράρχηση των προβλημάτων που υπάρχουν και προοδευτική αντιμετώπισή τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ζητήματα οδικού δικτύου, πεζοδρομίων, καθαριότητας, φωτισμού, κοινόχρηστοι χώροι και παιδικές χαρές.

Ως επόμενη Δημοτική αρχή θα ιεραρχήσουμε τα προβλήματα που προαναφέραμε και θα ξεκινήσουμε άμεσα και με σχεδιασμό την επίλυσή τους.

Β. Καφαράκης: Η παράταξή μας έχει αναφορά στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της νεολαίας, των Επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, των οποίων η καθημερινότητα είναι αντίξοη και σκληρή εξαιτίας των πολιτικών των μνημονίων και των συμφερόντων που εξυπηρετούσαν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Επόμενα, η αλλαγή της καθημερινότητας σημαίνει αλλαγή των υλικών όρων διαβίωσης. Δηλαδή: Μείωση δημοτικών τελών και φόρων. Κατάργησή τους για ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες ή απλήρωτους εργαζόμενους, χαμηλοσυνταξιούχους. Να πληρώνουν οι δημότες ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια. Δημοτικές υπηρεσίες, πλήρως στελεχωμένες από το απαραίτητο προσωπικό, που να λειτουργούν δημοκρατικά. Λειτουργία του Δήμου με αρχή την πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά και όχι την «ανταποδοτικότητα» και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κοινωνική πολιτική στην παιδεία και την υγεία. Δικαιώματα των ευπαθών ομάδων. Ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργίας. Υποστήριξη των πολιτιστικών επιλογών των πολιτών με ουσιαστική πρόσβαση όλων. Βελτίωση και προστασία του αστικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Ενοποίηση του κέντρου της πόλης με τις συνοικίες με συχνή και φτηνή δημοτική συγκοινωνία.

Αρ. Μπαρτζώκας: Όταν μιλάμε για βελτίωση της καθημερινότητας, εννοούμε να κάνουμε κάτι ώστε να διορθώσουμε αυτά που βλέπει ο πολίτης βγαίνοντας από το σπίτι του και τον ενοχλούν. Δεν θέλει πολλή σκέψη για να τα ιεραρχήσουμε: Το πρώτο, φυσικά, είναι η καθαριότητα. Ούτε η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται ικανοποιητικά, ούτε το πλύσιμο των κάδων γίνεται με την επιβαλλόμενη συχνότητα. Για τη λύση του προβλήματος αυτού έχουμε προτείνει επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε η πόλη να είναι καθαρή και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς φυσικά να χάσει τη δουλειά του κανένας από τους εργαζόμενους στο Δήμο. Το δεύτερο πιο σοβαρό θέμα είναι η επισκευή των πεζοδρομίων. Πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός ώστε κάθε μήνα να γνωρίζουν οι Δημότες σε ποια γειτονιά θα δουλεύουν τα αρμόδια συνεργεία. Έχουμε προτείνει, όπως γίνεται σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, ασφαλτόστρωση πεζοδρομίων, ώστε να αποφεύγεται η αντιαισθητική αλλά και επικίνδυνη αποκόλληση των πλακών. Τέλος, σε συνεργασία με την τροχαία, αλλά και με εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, θα πρέπει να συζητηθεί εξ αρχής το κυκλοφοριακό, ώστε να αποφεύγεται η αντικοινωνική οδήγηση (παρκάρισμα σε διαβάσεις, διπλοπαρκάρισμα κλπ.) και να απελευθερωθούν και οι δύο λωρίδες των κεντρικών οδικών αρτηριών.

Λ. Νάτσης: Σημαντική τομή θα αποτελέσει η εφαρμογή της πολιτικής θέσης που υποστηρίζουμε σθεναρά από το 2014. Ένα βήμα πίσω οι αιρετοί, ένα βήμα μπροστά οι υπηρεσίες. Τα εργαλεία ώστε να σπάσει η αδιαφάνεια και η πελατειακή διαχείριση υπάρχουν. Γι’ αυτό τη θέλουμε την «έξυπνη πόλη». Δεν την θέλουμε από επιστημονικό φετίχ. Για πιο αποτελεσματικές δημοτικές υπηρεσίες. Σημαντικό ρόλο επιφυλάσσουμε για το εργοτάξιο του Δήμου. Με πλήρη εκσυγχρονισμό του, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής περαιτέρω και μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ», με στόχο σταδιακά να μπορεί να καλύψει μέχρι και έργα οδοποιίας. Ένα αυτοδύναμο εργοτάξιο με γεωγραφική διασπορά δυνατοτήτων ώστε να βρίσκεται δίπλα σε όλα τα ζητήματα συντηρήσεων πόλης και περιφερειακών ενοτήτων. Καθημερινότητα είναι όμως και ο ελεύθερος χρόνος μας, για όλη την οικογένεια, για όλες τις ηλικίες. Για αυτό οι κοινωνικές και πολιτιστικές δομές θα ενισχυθούν και με νέες αθλητικές δομές, με λογική αποκέντρωσης και στόχο να μην μείνει κανείς και καμία ακάλυπτοι.

Χρ. Πατσούρας: Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου αποτελούν κρίσιμη πολιτική μάχη με μεγάλη σημασία για τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας και γενικά του γιαννιώτικου λαού. Η «έξοδος από την κρίση» βρίσκει την γιαννιώτικη κοινωνία, τους εργαζόμενους, την νεολαία δεμένους με τα δεσμά ενός ταξικού, αντεργατικού, μνημονιακού πλαισίου που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Τα χαμηλά μεροκάματα, η βαρβαρότητα στους χώρους δουλειάς, η ανεργία ειδικά στη νεολαία που συνοδεύεται με την μετανάστευση, η απληρωσιά, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, οι απανωτές ρυθμίσεις για να μπορέσει ο λαός να ανταποκριθεί στις πληρωμές του νερού και του ρεύματος, η έλλειψη ποιοτικής, φθηνής και με ασφάλεια δημοτικής συγκοινωνίας, η απουσία ελεύθερων χώρων αποτελούν για εμάς την καθημερινότητα που πρέπει να αλλάξει. Άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας, ώστε να συγκροτηθεί ένα μέτωπο ρήξης και ανατροπής ενάντια στο τοπικό κράτος. Η ΑΡΠΙ βρέθηκε και θα βρεθεί μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα στα Γιάννενα. Θα μεταφέρει την φωνή αντίστασης και της ανατροπής στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας.

Ολ. Τσουμάνη: Τα Γιάννενα χρειάζονται έναν Δήμαρχο που θα ελαφρύνει από τέλη και χαράτσια την πλειοψηφία των Δημοτών και όχι Δήμαρχο-υπηρέτη των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ΜΚΟ. Η αποκομιδή των σκουπιδιών, ο ηλεκτροφωτισμός, τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου και οι υπηρεσίες του Δήμου, προϋποθέτουν έναν Δήμαρχο ο οποίος θα δουλεύει για την καθημερινότητα του εργαζομένου και θα ελαφρύνει το λεηλατημένο του εισόδημα. Δήμος είναι οι εργαζόμενοί του. Με τη σημερινή υποστελέχωση, με την αξιοποίηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, τα 2μηνα και τα 8μηνα, είναι αυταπάτη να πιστεύει κάνεις ότι μπορείς να παράγεις ουσιαστικό έργο, χωρίς να χαρατσώνεις τους Δημότες. Γι’ αυτό είναι κεντρικό ζήτημα η ανασυγκρότηση των δομών του Δήμου με επαρκές προσωπικό, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν συγκρουστείς με τις σημερινές πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ και τις Κυβερνήσεις. Η ανατροπή που έχουν ανάγκη οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, η φτωχολογιά, στη ζωή τους θα έρθει από τα κάτω, με οργάνωση και αγώνα παντού. Χορτάσαμε στο Δήμο από σωτήρες, ικανά πρόσωπα και καινοτόμες ιδέες.

 

 
2. Τι σημαίνει «Δημοκρατία στη διοίκηση του Δήμου» και πως έχετε στο μυαλό σας το νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών, με τη συμμετοχή περισσότερων της μιας παρατάξεων, στη νέα δημοτική αρχή (τρόπος λήψης αποφάσεων σε επίπεδο δημοτικής αρχής, μοίρασμα θέσεων ευθύνης κτλ.);
 

Θ. Μπέγκας: Αρχικά να τονίσω πως αν κάτι πρόσθεσε στην πολιτική ζωή του τόπου η δική μας θητεία είναι μια διαφορετική αντίληψη στον τρόπο διοίκησης. Δεν είμαστε αλαζόνες, δεν είμαστε παντογνώστες και αναζητήσαμε όπου ήταν δυνατόν τη συναίνεση. Μπορώ να πω μάλιστα πως σε γενικές γραμμές και η αντιπολίτευση ανταποκρίθηκε σε αυτό, κάτι που είναι ευχάριστο και για την επόμενη μέρα. Ο «Κλεισθένης» εισάγει αναγκαστικά τις συνεργασίες κάτι που όμως εμείς κάναμε πράξη πριν από 5 χρόνια, εγκαινιάζοντας την κουλτούρα των συνεργασιών με τις δύο παρατάξεις που αποτέλεσαν τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Έχουμε λοιπόν αποδείξει, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και να είμαστε αποτελεσματικοί. Αναφέρω ενδεικτικά ότι, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι, δώσαμε τη δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εκπροσωπηθούν στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων του Δήμου, τόσο για να έχουν άμεση εικόνα όσο και για να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους. Έχουμε αποδείξει όμως, ότι επιζητούμε τη συνεργασία και με τους δημότες. Εισάγαμε τη δημόσια διαβούλευση στο Δήμο. Δεν τη φοβηθήκαμε, απεναντίας την επιζητήσαμε. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία να συμμετέχει σε τέτοιες διαδικασίες και ότι χρειάζεται χρόνος, εμείς όμως πιστεύουμε σε αυτό και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε σε αυτή τη κατεύθυνση.

Ν. Γκόντας: Εκ των πραγμάτων, ο νέος νόμος της απλής αναλογικής, μας οδηγεί σε συνεργασίες την επομένη των εκλογών. Επομένως, επιβάλλεται η συνεργασία αν θέλουμε να γίνουμε χρήσιμοι στον τόπο μας. Θα δοκιμαστούμε όλοι μαζί στη πράξη πλέον για το πόσο πιστεύουμε στην ιδέα της Δημοκρατίας και κυρίως πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε στη πράξη.

Μ. Ελισάφ: Δημοκρατία στη διοίκηση σημαίνει αφενός ορθολογική λειτουργία των υπηρεσιών, χωρίς μικροπολιτικές ή ρουσφετολογικές παρεμβάσεις των πολιτικών προϊσταμένων, ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη, αυστηρός καθορισμός αρμοδιοτήτων, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τοποθέτηση των κατάλληλων προσώπων σε θέσεις ευθύνης, ανάλογα με τις ικανότητες και δυνατότητές τους, ανεξάρτητα από την πολιτική παράταξη από την οποία προέρχονται.

Β. Καφαράκης: Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν μετατραπεί – πριν και μέσα από τον «Καλλικράτη» και ακόμα περισσότερο μέσω του «Κλεισθένη Ι» – σε τμήματα της διοίκησης τους κράτους, σε φορείς των προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης και αποσάθρωσης των κοινωνικών δομών, των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, μέσω των προγραμμάτων ΟΑΕΔ & ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ, το δανεισμό από τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εμείς θα ξεκινήσουμε από τις λαϊκές συνελεύσεις όλων των δημοτών που θα αποφασίζουν για τα καθημερινά τους προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουν. Οι αποφάσεις αυτών των συνελεύσεων θα είναι τα μέτρα που θα υλοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή, υπό τον άμεσο έλεγχό των. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ενός πολιτικού μετώπου των δυνάμεων εργατικής αναφοράς που θα υπερασπίζεται μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, τις ανάγκες των λαϊκών μαζών, ενάντια στην αστική πολιτική των μνημονίων. Μόνο με αυτό τον τρόπο λειτουργίας έχουμε αυτοδιοίκηση και όχι τοπική διοίκηση, όπως συμβαίνει σήμερα.

Αρ. Μπαρτζώκας: Με το νέο εκλογικό σύστημα εκτιμώ ότι θα απαιτηθεί η συνεργασία τουλάχιστον τεσσάρων παρατάξεων για να διοικηθεί ο Δήμος. Το δικό μου «όνειρο» όμως, είναι να συνεργαστούν όλες οι παρατάξεις, ώστε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να είναι και συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Όλοι αυτή την πόλη αγαπάμε και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Με καλοπροαίρετη συζήτηση μπορούμε να καταλήξουμε στις ορθές αποφάσεις. Όπως φάνηκε αυτή την πενταετία, όσες αποφάσεις ελήφθησαν από διαπαραταξιακές επιτροπές, ήταν ομολογουμένως οι καλύτερες. Δυστυχώς τέτοιες επιτροπές δεν συγκροτήθηκαν παρά λίγες φορές μόνο, στα «δύσκολα»! Στα «εύκολα» η Δημοτική Αρχή «απεφάσιζε και διέταζε». Πολύ σημαντικό είναι επίσης, όσοι θα εκλεγούν να είναι συνεπείς και υπεύθυνοι. Δεν νοείται να είναι κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος και να έχει συνεχείς αδικαιολόγητες απουσίες. Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος. Όποιος δεν θέλει να προσφέρει, να πάει σπίτι του και να αντικατασταθεί από άλλον με περισσότερη όρεξη για δουλειά. Τέλος, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν συμφωνώ με την έκφραση «μοίρασμα θέσεων». Μετά τις εκλογές, πρέπει να καθίσουμε όλοι γύρω από το τραπέζι, να συζητήσουμε και να δούμε ποιος έχει τα κατάλληλα προσόντα για την κάθε θέση ευθύνης, ώστε να έχει τη μέγιστη απόδοση. Έκαστος στο είδος του!

Λ. Νάτσης: Έχουμε αποδείξει από το 2014 τι εννοούμε δημοκρατική λειτουργία για το Δήμο Ιωαννιτών. Έχουμε εμπεδώσει πρώτοι από όλους την λειτουργία της απλής αναλογικής, όταν ακόμα αυτή δεν υπήρχε καν στο τραπέζι. Με δικιά μας πρωτοβουλία (σ.σ. ήταν κοινή πρόταση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για την ακρίβεια) όλες οι παρατάξεις κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ώστε να καταφέρουμε να φέρουμε ουσιαστικά ζητήματα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (π.χ. ΔΕΥΑΙ). Ο ρόλος του Δημάρχου πλέον δεν είναι αυτός του Πάπα, που διατηρεί το αλάθητο, που χτυπά το χέρι στο τραπέζι, που αποφασίζει και διατάζει. Θεωρούμε πως ο ρόλος μας για μια δημοκρατική λειτουργία, σε έναν προοδευτικό αυριανό Δήμο είναι καθοριστικός. Και να γίνει σαφές ότι εμείς δεν παζαρεύουμε καρέκλες αλλά εφαρμόσιμες πολιτικές. Γι’ αυτό και όποιες συμφωνίες προκύψουν θα είναι υπό συνεχή έλεγχο από την κοινωνία, άρα και υπό αίρεση. Η δημοκρατία απαιτεί συνεχή λογοδοσία. Το δημοτικό συμβούλιο την αυριανή ημέρα καλείται να γίνει ουσιαστικό πολιτικό όργανο. Με επιτελικό χαρακτήρα και αποφάσεις στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου. Δημοκρατία επίσης, σημαίνει προτάσεις και επιχειρήματα. Δεν αρκούν τα στείρα «όχι», τόσο από τις λοιπές δυνάμεις της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς. Το μοντέλο διοίκησης εν ολίγοις, περνάει από τον δημαρχοκεντρικό μοντέλο σε αυτό της συλλογικής διοίκησης.

Χρ. Πατσούρας: Ο «Κλεισθένης Ι» στην πραγματικότητα είναι ένα αντιδραστικό νομοθέτημα, επενδυμένο με ψευδεπίγραφο εκδημοκρατισμό. Από τη μια δίνει μεν την απλή αναλογική και τη δυνατότητα αναλογικής εκπροσώπησης στα όργανα, αλλά από την άλλη την παίρνει πίσω, διαμορφώνοντας ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο και μια πυραμίδα εξουσιών που απογυμνώνει την αυτοδιοίκηση τόσο από το πολιτικό περιεχόμενό της, όσο και από τη δυνατότητα να διεκδικεί. Οι αλλαγές που γίνονται προσδένουν τους Δήμους πλήρως στο άρμα εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η τοπική αυτοδιοίκηση μόνον αυτοδιοίκηση δεν είναι. Από αυτήν την άποψη η «Δημοκρατία στη διοίκηση του Δήμου» στην σημερινή κατάσταση, το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι είναι αυταπάτη. Για εμάς η «Δημοκρατία στη διοίκηση του Δήμου» είναι στενά συνδεδεμένη με μία πραγματική λαϊκή αυτοδιοίκηση που θα λογοδοτεί στους εργαζόμενους και την νεολαία, που θα συζητά και θα αποφασίζει για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, που θα έχει ανοιχτό μέτωπο στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στην κερδοσκοπία. Μία τέτοια αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να προκύψει μέσα από μία απλή εναλλαγή πολιτικών δυνάμεων στο Δήμο.

Ολ. Τσουμάνη: Η απλή αναλογική διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου. Από αυτή τη σκοπιά, τοποθετούμαστε θετικά στο συγκεκριμένο μέτρο. Επιδιώκουμε να υπάρξουν επιμέρους συγκλίσεις στο νέο δημοτικό συμβούλιο, με πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές του Δήμου που δίνουν μια ανάσα στο εισόδημα ή βελτιώνουν πλευρές της δύσκολης καθημερινότητας του κόσμου. Εάν οι Γιαννιώτες επιλέξουν να έχουν Κομμουνίστρια Δήμαρχο, θα εισηγηθούμε π.χ. την χωροθέτηση του ειδικού σχολείου Ιωαννίνων. Εκεί θα κριθεί η στάση του καθενός. Ποιος στηρίζει και ποιος στέκεται απέναντι. Εάν οι Γιαννιώτες μας τοποθετήσουν στην αντιπολίτευση, θα υπερψηφίσουμε οποιαδήποτε θετική πρόταση απ’ όπου και αν προέρχεται. Θα καταψηφίσουμε κάθε νέο αντιλαϊκό μετρό, όπως πράξαμε με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δημοκρατία σημαίνει να έχεις Δήμο δίκαιο και ανοιχτό σε όλους. Οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές, ιδιαίτερα η τελευταία, στάθηκαν απέναντι στους συλλογικούς αγώνες τον Δημοτών, του ταξικού κινήματος ιδιαίτερα. Εμπόδισαν τη λειτουργία των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στα σχολεία, προσπάθησαν να απαγορεύσουν την παραχώρηση δημόσιων χώρων σε σωματεία και συλλόγους της πόλης. Η Δημοκρατία είναι αδειανό πουκάμισο, χωρίς το δυνάμωμα του συλλογικού αγώνα πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι Δημότες συνολικά. Εκεί θα δώσουμε βάρος. Ο αγώνας αυτός σήμερα λοιδορείται, γιατί θέλουν το λαό στη γωνία.
 
 

3. Αναφέρατε τρεις από τους πρώτους όρους που θα θέσετε στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας με άλλες παρατάξεις, για τη συνδιοίκηση.

Θ. Μπέγκας: Ο Δήμος μας αξιολογήθηκε πρόσφατα από ένα ανεξάρτητο Φόρουμ, ως ο πιο αποτελεσματικός αστικός Δήμος σε θέματα διαφάνειας, οικονομικής διαχείρισης και παροχής υπηρεσιών προς τον δημότη. Αυτοί οι τρεις τομείς νομίζω ότι δείχνουν τη φιλοσοφία με την οποία εμείς διοικήσαμε το Δήμο. Έχοντας σαν βάση αυτή και γνωρίζοντας ότι όλες οι παρατάξεις θέλουν να προσφέρουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους για να πάει ο Δήμος μας μπροστά, νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε προγραμματικές συμφωνίες, ικανές να μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα.

Ν. Γκόντας: Δεν πιστεύω στους όρους, αλλά στην κατανόηση όλων όσων θα κληθούν να «συγκυβερνήσουμε» την επόμενη τετραετία. Θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος για να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου. Σε μία τέτοια συμπόρευση προϋπόθεση είναι να μείνουν έξω οι κομματικοί εναγκαλισμοί από την αυτοδιοίκηση, αν θέλουμε να εφαρμοστεί η Δημοκρατία στη πράξη. Όμως οι κοινοί στόχοι που πρέπει να υπάρχουν είναι: Διαφάνεια – Αποτελεσματικότητα – Συμμετοχή. Συγκεκριμένα: – Διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών. Όχι στη σπατάλη. – Αποτελεσματικότητα: Αξιολόγηση και αξιοποίηση προσωπικού. – Συμμετοχή – συνεργασία με τους πολίτες και εξυπηρέτησή τους σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου.

Μ. Ελισάφ: Οι βασικοί όροι συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις αφορούν στην προγραμματική σύγκλιση σε κομβικά σημεία διοίκησης του Δήμου, στην αξιοποίηση του καλύτερου δυναμικού, όπως προαναφέρθηκε και στη δημοκρατική λειτουργία της δημοτικής πλειοψηφίας.

Β. Καφαράκης: Οι δικοί μας όροι είναι οι εξής: Πάλη ενάντια στα μνημόνια και τους μνημονιακούς νόμους στην τοπική διοίκηση. Προϋπολογισμοί του Δήμου, με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι την ισχύουσα νομοθεσία. Η συμμετοχή των Δημοτών στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων.

Αρ. Μπαρτζώκας: Συνδιοίκηση για μένα σημαίνει σεβασμός σε όλες τις απόψεις και εξάντληση κάθε περιθωρίου σύγκλισης όλων των προτάσεων. Σημαίνει επίσης προγραμματική συνεργασία και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Για μας ο πρώτος «όρος» θα είναι να δείξει η Δημοτική Αρχή έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την προστασία και αναβάθμιση της λίμνης. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε κι εμείς, όπως όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, ότι οι λέξεις Ιωάννινα και Παμβώτις δεν είναι απλώς αλληλένδετες αλλά, κατ’ ουσίαν, ταυτίζονται. Πρέπει να αναληφθεί μια Πανγιαννιώτικη «εκστρατεία» για το σκοπό αυτό και σε μια εκστρατεία δεν μπορεί να είναι πολλοί οι στρατηγοί. Προτείνουμε να περάσουν όλες οι εξουσίες στο Φορέα της Λίμνης, στο Δ.Σ. του οποίου θα συμμετέχει ο Δήμος με Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο. Δεύτερος «όρος» θα είναι ο σεβασμός προς την άποψη του Δημότη με συνεχή αλληλεπίδραση μαζί του. Με τις νέες τεχνολογίες του διαδικτύου είναι πολύ εύκολο να έχουμε συνεχώς στη διάθεσή μας την άποψη του Δημότη, ώστε να μπορούμε να διορθώνουμε τη «ρότα» μας, όπου κρίνεται απαραίτητο. Τέλος, τρίτος «όρος» θα είναι η πραγματική ενοποίηση του Καλλικρατικού Δήμου. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε έναν Δήμο όπου θα υπάρχουν «Πατρίκιοι» και «Πληβείοι». Πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο σύγκλισης της τιμολογιακής πολιτικής από άκρου εις άκρον στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Λ. Νάτσης: Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, και δίνουμε έμφαση σε αυτό, ποια πρόσωπα θα εκλεγούν από κάθε παράταξη την επόμενη μέρα. Δεν έχουμε τυχαία σλόγκαν το #telostopalio Μια προγραμματική συμφωνίας υλοποιείται από πρόσωπα. Οι βασικοί κορμοί των παρατάξεων που διεκδικούν τη διαχείριση του Δήμου, αποτελούνται από φθαρμένα πρόσωπα, εκφραστές του παλιού που θέλουμε να αλλάξουμε. Τους έχουμε φωτογραφίσει επαρκώς τόσο την τελευταία 5ετία όσο και την προεκλογική περίοδο. Βασική προϋπόθεση για εμάς αποτελεί η ρητά διατυπωμένη θέση περί δημόσιας αποκλειστικής διαχείρισης των κομβικών ζητημάτων του Δήμου (νερό, απορρίμματα, ελεύθεροι χώροι). Καμία αποδοχή του όρου 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις προσωπικού που διατυμπανίζει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι δεξιές παρατάξεις στο Δήμο μας. Πολιτικά ισότιμη αντιμετώπιση των παρατάξεων που θα βρεθούν να συνδιαχειριστούν τις τύχες του Δήμου, με δημοκρατική λειτουργία των διοικήσεων των νομικών προσώπων του Δήμου και κυρίως της ΔΕΥΑΙ.

Χρ. Πατσούρας: Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο με την συναίνεση των κυρίαρχων παρατάξεων είτε ενεργά είτε σιωπηλά (δημοτική αρχή Μπέγκα, παρατάξεις Γκόντα, Μπαρτζώκα, Νάτση), αλλά και την πλήρη ανοχή των «νέων παρατάξεων» Καλογιάννη και Ελισάφ που δεν έχουν προκύψει από «παρθενογένεση», αλλά συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια στα Δημοτικά πράγματα, αποδέχθηκαν όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των Δήμων, αποδέχθηκαν όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις που πάρθηκαν και αφορούσαν την ζωή των εργαζομένων στην πόλη μας. Παρά τις επιμέρους δευτερεύουσες αντιθέσεις τους συγκροτούν ένα μέτωπο υποταγής της τοπικής αυτοδιοίκησης στις ευρωπαϊκές και μνημονιακές δεσμεύσεις. Με αυτές τις παρατάξεις η ΑΡΠΙ είναι απέναντι, είτε είναι προεκλογική περίοδος είτε μετεκλογική. Δεν συμμετέχουμε σε παζάρια για «θέσεις» ή «συναινέσεις». Η δικιά μας επιδίωξη είναι η πολιτική συνεργασία με όλες εκείνες τις δυνάμεις που στο κέντρο της προσοχής τους έχουν τα λαϊκά συμφέροντα και κυρίως την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και της νεολαίας για την διεκδίκηση των άμεσων προβλημάτων τους, αλλά και την μόνιμη ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους.

Ολ. Τσουμάνη: Δεν κρύψαμε ποτέ την πολιτική μας ταυτότητα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Δεν υπάρχουν ακηδεμόνευτα, απολιτίκ και αυτοδιοικητικά πρόσωπα. Υπάρχει μια κυρίαρχη πολιτική που ασκείται με την ευρεία συμφωνία των υπόλοιπων δυνάμεων. Για παράδειγμα, η αποδοχή της μείωσης των κεντρικών αυτοτελών πόρων, η δημοτική φορολογία, η ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, η συνεργασία με εργολάβους, η συρρίκνωση και η αλλοίωση των εργασιακών σχέσεων στο Δήμο. Και, φυσικά, η στήριξη της πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης που εν τέλει είναι ανάπτυξη για τους λίγους. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια ευρύτατη λαϊκή συμμαχία μέσα στην κοινωνία, να συμπορευτούν μαζί μας λαϊκές δυνάμεις που γυρίζουν την πλάτη στη μιζέρια. Πάμε κόντρα στην ευρεία σύμπραξη των άλλων, την οποία ο Δημότης εισπράττει σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του Δήμου. Επιλέγουμε να κάνουμε τη διαφορά. Το πραγματικό δίλημμα είναι: «Δήμαρχος-υπηρέτης των κυβερνήσεων του κεφαλαίου ή Δήμαρχος που δουλεύει μαζί με τους εργαζομένους, το λαό της πόλης, από θέσεις διεκδίκησης – αντιπολίτευσης στους ισχυρούς;».

 

4. Ποιο μεγάλο έργο θα δρομολογήσετε (άρα με ποιο μεγάλο έργο, θέλετε να συνδέσετε τη θητεία σας στο τιμόνι του Δήμου Ιωαννιτών), εφόσον εκλεγείτε ή μετέχετε στην επόμενη διοίκηση του Δήμου;

Θ. Μπέγκας: Αρχικά να τονίσω ως απάντηση στο «δρομολογήσετε» ότι η αυτή η Δημοτική Αρχή αφήνει παρακαταθήκη έργα με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις πάνω από 130 εκ. ευρώ, άρα για τα Γιάννενα το μέλλον συμβαίνει τώρα. Μέσα σε αυτά τα έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν στην επόμενη δημοτική περίοδο, περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα «μεγάλα». Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, γιατί η σημασία του καθενός ξεχωριστά είναι ιδιαίτερη. Ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης δίνει λύσεις σε ένα μείζον ζήτημα που είναι το κυκλοφοριακό και αναβαθμίζει μια μεγάλη περιοχή του Δήμου. Το έργο της ΔΕΥΑΙ με την επέκταση του βιολογικού και τα νέα δίκτυα αντιμετωπίζει τόσο την καθημερινότητα όσο και το μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα της προστασίας της Παμβώτιδας. Η αξιοποίηση του παλιού ασύλου ανιάτων στη καρδιά της πόλης δίνει άλλη πνοή στην περιοχή, την ίδια ώρα που δημιουργεί ένα πρότυπο κέντρο για το παιδί και τα ΑμεΑ. Το παραλίμνιο μέτωπο και η ανάπλασή του αλλάζει ριζικά την τουριστική μας «βιτρίνα» και φέροντας κοντά στη λίμνη τους πολίτες, καθιστώντας τους αμέσως και προστάτες της. Η νέα Κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων γίνεται μια πλατεία αντάξια της πόλης μας. Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω κι άλλα πολλά. Πιστεύω όμως ότι αυτά που ανέφερα και που επαναλαμβάνω, δεν είναι έργα στο μυαλό μας, αλλά με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που θα υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο, αφήνουν το ισχυρότερο αποτύπωμα «μεγάλων έργων» που άφησε ποτέ δημοτική αρχή σε αυτόν τον τόπο.

Ν. Γκόντας: Ολοκλήρωση έργων στη ΔΕΥΑΙ, ολοκλήρωση βιολογικού καθαρισμού. Αποκέντρωση. Εφαρμογή σχεδίου πόλης. Ένταξη κι άλλων περιοχών σε ολόκληρο τον Δήμο. Ανάπλαση παραλιμνίου περιοχής. Έργα υποδομής – σύγκλιση με την πόλη των περιφερειακών περιοχών.

Μ. Ελισάφ: Τα Γιάννενα έχουν ανάγκη να αποκτήσουν μία διακριτή ταυτότητα. Καταγράφεται στο πρόγραμμά μας αναλυτικά και θα αποτελέσει προτεραιότητά μας, προς αυτή την κατεύθυνση η δημιουργία διοικητικού- εμπορικού κέντρου ελεύθερου από αυτοκίνητα και η ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου. Αυτό σημαίνει δίκτυα πεζοδρόμων, αναβάθμιση της αστικής συγκοινωνίας, ποδηλατόδρομοι, καλύτερη ποιότητα ζωής. Κι ένα κέντρο ζωντανό που θα συνδυάζει το παρόν της πόλης, με την ιστορία της, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ιστορικό κέντρο και το Κάστρο.

Β. Καφαράκης: Δυστυχώς, η πόλη έχει ανάγκη από πολλά μεγάλα έργα, όπως η ανάπτυξη σε υποδομές (δρόμοι, πλατείες, πράσινο, πολιτιστικούς χώρους, σχολεία, συγκοινωνίες, αποχέτευση, δίκτυο ύδρευσης, νέες τεχνολογίες κ.λπ.), στις συνοικίες και στο κέντρο. Ανάδειξη επίσης, του φυσικού περιβάλλοντος και των ιστορικών μνημείων της πόλης. Για να γίνουν όλα αυτά τα έργα, η πολιτική και οικονομική κατεύθυνση του Δήμου, χρειάζεται να αλλάξει προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών και όχι υπέρ του τοπικού κεφαλαίου, όπως συμβαίνει σήμερα.

Αρ. Μπαρτζώκας: Για μένα, το πιο μεγάλο «έργο» θα είναι να καταφέρουμε να γίνουμε όλοι καλύτεροι Δημότες. Να αλλάξουμε δηλαδή νοοτροπία και συμπεριφορά στην καθημερινή μας ζωή, προς το καλύτερο. Συνήθως θαυμάζουμε τους κατοίκους πόλεων του εξωτερικού, οι οποίοι όταν είναι οδηγοί σταματάνε στις διαβάσεις να περάσουν οι πεζοί, δεν διπλοπαρκάρουν, δεν παρκάρουν επάνω στα πεζοδρόμια, δεν παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας και τους σηματοδότες, ενώ όταν είναι πεζοί, περνάνε μόνο από τις διαβάσεις, δεν πετάνε κάτω τα αποτσίγαρα κλπ. Γιατί αφού μπορούν αυτοί να μην μπορούμε κι εμείς; Δεν είναι δύσκολο, καλή θέληση χρειάζεται ώστε να μετατρέψουμε την πόλη μας στα Γιάννενα που μας αξίζουν, μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα αν αναληφθεί μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με κατάλληλα μηνύματα μέσω των τοπικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και με συνεχείς παραινέσεις προς τους μαθητές μας μέσω των δασκάλων τους, τροχονόμων και άλλων ειδικών. Τέλος, μια άλλη σημαντική παράμετρος για την επιτυχία της εκστρατείας αυτής, είναι η καθημερινή συμπεριφορά του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ηγεσία της πόλης πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Λ. Νάτσης: Η θητεία μας φιλοδοξούμε να συνδεθεί με τη δημιουργία του μεγαλύτερου δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην βορειοδυτική Ελλάδα. Με τη δημιουργία μιας ισχυρής Ενεργειακής Κοινότητας, στην οποία ο Δήμος Ιωαννιτών θα έχει τον καθοριστικό λόγο και θα οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα στην τσέπη χιλιάδων συμπολιτών μας.

Χρ. Πατσούρας: Για εμάς το σημαντικό είναι ο συνδυασμός ενός συνόλου έργων και πολιτικών που να ανακουφίζουν συνολικά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία της πόλης μας. Τέτοια έργα είναι η προσπάθεια σωτηρίας της λίμνης Παμβώτιδας, είναι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η επέκταση του βιολογικού της ΔΕΥΑΙ, είναι η δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων, είναι η δημιουργία ποιοτικής, φτηνής, με ασφάλεια δημοτικής συγκοινωνίας. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τα μεγάλα λεγόμενα έργα, υπάρχουν και μια σειρά από συγκεκριμένες πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να υπάρξει άμεση ανακούφιση στους εργαζόμενους και γενικά στον Γιαννιώτικο λαό. Τέτοιες πολιτικές είναι δραστική μείωση των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και γενικά των δημοτικών τελών, είναι η αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, της ΔΕΥΑΙ με στελέχωση μόνιμου εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Σε κάθε περίπτωση όλα τα προαναφερθέντα, στο σύνολο τους, μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της ανατροπής της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης, με την διεκδίκηση ενός γενναίου προγράμματος δημοσιών επενδύσεων και όχι με την παράδοση μιας σειράς μεγάλων έργων σε ιδιώτες, είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω άλλων μορφών άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης.

Ολ. Τσουμάνη: Πέρα από τα ζητήματα της καθημερινότητας και της ανακούφισης των Δημοτών από την λεηλασία του εισοδήματός τους, κεντρικό πολίτικο ζήτημα για εμάς, είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των Δημοτών από φυσικές καταστροφές και έκτακτα γεγονότα. Φτηνά τη γλυτώσαμε με το σεισμό τον Οκτώβριο του 2016. Όμως, αναδείχτηκε η ουσιαστική ανυπαρξία της πολιτικής προστασίας. Ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης δεν είναι να δίνουν οδηγίες προς ναυτιλομένους κατόπιν εορτής. Οι πλημμύρες του 2015 απέδειξαν την ανεπάρκεια θωράκισης ιδιαίτερα των περιοχών έξω από τον κύριο οικιστικό ιστό της πόλης. Ο εφιάλτης από τα γεγονότα στο Μάτι παραφυλάει σε κάθε γωνιά της χώρας. Πόσο δε μάλλον που δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας. Η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία και η πυροπροστασία του οικιστικού και δασικού πλούτου της πόλης, μπορεί να μην ενδείκνυται για φιγούρα, το κακό όμως μια φορά θα γίνει. Απαραίτητες υποδομές που δεν υλοποιούνται, γιατί πρώτα απ’ όλα δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η κατεύθυνση της ΕΕ για χρηματοδότηση υποδομών με κριτήριο κόστος –όφελος αφήνει στο έλεος του θεού τις λαϊκές γειτονιές, θέτει σε κίνδυνο την ζωή συμπολιτών μας. Αρκετά θύματα θρηνήσαμε ως χώρα.

 

5. Προσδιορίστε τα τρία πρώτα βήματα που θα υλοποιήσετε για την απορρύπανση και την ανάδειξη της Λίμνης Παμβώτιδας, αν είστε η επόμενη δημοτική αρχή.

Θ. Μπέγκας: Η προστασία της Παμβώτιδας όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αποτελεί για όλους μας προτεραιότητα. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων όμως, με κύριο αρμόδιο για το υδάτινο στοιχείο το κράτος, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Σε ό,τι μας αφορά – και σε επίπεδο αποκλειστικών αρμοδιοτήτων- η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ, καθώς κι άλλα έργα που αφορούν νέα δίκτυα ή άλλες παρεμβάσεις, είναι σίγουρα ένα πολύ μεγάλο βήμα για την προστασία της λίμνης. Από κει και πέρα, έχουμε ήδη έτοιμες προτάσεις και είμαστε σε συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τον Φορέα Διαχείρισης και το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες. Αναφορικά με την ανάδειξή της, θυμίζω ότι έχουμε ήδη παρουσιάσει δημόσια τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο παραλίμνιο μέτωπο, με τις οποίες, όπως ανέφερα και νωρίτερα, το πιο τουριστικό σημείο της πόλης θα αναβαθμιστεί πλήρως.

Ν. Γκόντας: Τα βήματα που σχεδιάζουμε και πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση και ανάδειξη της λίμνης μας είναι απλά και σαφή: Αποκλεισμός της λίμνης από κάθε ρυπογόνο επιβάρυνση και αποχέτευση περιμετρικά της λίμνης σε νεότερη φάση. Εκβάθυνση της λίμνης, η οποία δέχθηκε πολλά φορτία λάσπης από όλα τα σημεία.

Μ. Ελισάφ: Οι αρμοδιότητες του Δήμου για την λίμνη είναι συγκεκριμένες. Καλό λοιπόν είναι να μιλούμε για το εφικτό και όχι για το ιδεατό. Αυτά που προέχουν και μπορεί ο Δήμος να υλοποιήσει, είναι η ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων στο λεκανοπέδιο, ο αυστηρός έλεγχος των συνδέσεων αποχέτευσης και ομβρίων, ο καθαρισμός της παράκτιας περιοχής και η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης. Από κει και πέρα μπορεί να αναπτύξει συνέργειες είτε με την Περιφέρεια είτε με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης για άλλες παρεμβάσεις.

Β. Καφαράκης: Με βάσει τις προτάσεις των επιστημονικών φορέων, λέμε τα εξής: Όλες οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και κυρίως τα κτίσματα να μεταφερθούν σε απόσταση 300 μέτρων από τον αιγιαλό. Να μη γίνουν στην περιοχή της λίμνης τα τρία ξενοδοχεία που δρομολογούνται. Να αποκατασταθούν όλες οι βλαβερές παρεμβάσεις που γίναν μέχρι σήμερα (αποξήρανση της λίμνης Λαψίστας, αναχώματα, πίστα θαλασσίου σκι στον υγρότοπο Αμφιθέας της Παμβώτιδας). Να αποκατασταθεί το φυσικό σύστημα εκροής και απορροής των υδάτων στη λίμνη.

Αρ. Μπαρτζώκας: Για να αναστραφεί η πορεία της λίμνης και να φθάσει στα επίπεδα που θα θέλαμε, θα χρειαστεί επίσης πολύς χρόνος. Θα πρέπει όμως, επιτέλους, να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι. Προ 20-ετίας περίπου είχε εκπονηθεί μια μελέτη από το διάσημο Αυστραλό λιμνολόγο Imberger αλλά και αυτή έμεινε στα συρτάρια. Είχε προταθεί, κατά τους χειμερινούς μήνες, που οι βροχές είναι άφθονες, να υποβιβάζεται λίγο η στάθμη της ώστε να ανανεώνεται το νερό με καθαρό βρόχινο. Ούτε αυτό δεν δοκιμάσαμε να κάνουμε. Εκτός από αυτό όμως, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και σε άλλες τέσσερις δράσεις: Πρώτον, να γίνει λεπτομερής έλεγχος όλων των οικιών στην παραλίμνια περιοχή, αν έχουν συνδεθεί με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα. Δεύτερον, πρέπει να δημιουργηθούν λεκάνες απορροής στις περιοχές όπου μεγάλα ρέματα φθάνουν στη λίμνη, ώστε να κατακρατούνται πάσης φύσεως ανεπιθύμητα φερτά υλικά, νεκρά ζώα κλπ. Τρίτον, πρέπει, οπωσδήποτε, είτε με φυσική είτε με τεχνητή ροή, το νερό των πηγών Σεντινίκου, το οποίο σήμερα φεύγει, μέσω Περάματος, προς στον Καλαμά, να πέσει στη λίμνη. Τέλος σε συνεργασία με το ΤΕΕ πρέπει να αποφασισθεί ποια αναχώματα μπορούν να διατηρηθούν και ποια πρέπει να αρθούν.

Λ. Νάτσης: Ειδικό βάρος στην ταχύτητα υλοποίησης των έργων της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου και στην επέκταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού. Διεκδίκηση ουσιαστικής συμμετοχής του Δήμου Ιωαννιτών στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Καθορισμός δράσεων 15ετίας για την αποκατάσταση και ανάταξη του λιμναίου οικοσυστήματος. Η Λίμνη να έλθει στα φυσικά της όρια, σε επαφή με τις πηγές της (Σεντινίκου κ.λπ.), χωρίς αθλητικές δραστηριότητες στους καλαμιώνες.

Χρ. Πατσούρας: Πρέπει να υπάρχει εκείνη η πολιτική κατεύθυνση που θα σταματήσει τις εκπτώσεις στην προστασία της λίμνης. Πρέπει να υιοθετηθούν μια σειρά μέτρων προστασίας και ταυτόχρονα ανάδειξης της λίμνης. Κάποια από τα μέτρα αυτά είναι τα εξής: α) Το πρώτο που επιβάλλεται, είναι η τμήση των αναχωμάτων της Αμφιθέας και της Ανατολής – Κατσικάς εις τρόπο ώστε να αποδοθούν στη λίμνη τα αποκομμένα τμήματα και να επανέλθει στη φυσική της κατάσταση. Έτσι, η λίμνη θα αποκτήσει άμεσα την σύνδεσή της με τις πηγές του Μιτσικελίου από την πλευρά του Περάματος – Αμφιθέας και τις υγρολιβαδικές εκτάσεις από την πλευρά της Ανατολής. β) Να οριοθετηθεί ρητά το υδάτινο στοιχείο της λίμνης με βάση το υψόμετρο των 469,54 μέτρων με τέτοιο τρόπο ώστε να προσδιορισθούν οι δημόσιες εκτάσεις, να αποδοθούν στη λίμνη και να σταματήσουν οι επιχωματώσεις και οι ασφαλτοστρώσεις. γ) H ζώνη προστασίας της λίμνης πρέπει να ορισθεί αυστηρά στα 300 μ. Επίσης, πρέπει να γίνει εκβάθυνση του πυθμένα της λίμνης με την αφαίρεση της λυματολάσπης, έλεγχος των εισροών της λίμνης, διαχείριση του ιζήματος και του καλαμώνα, καθώς και αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

Ολ. Τσουμάνη: Απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου Ιωαννιτών και Ζίτσας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα μέτρα: α) Κατοχύρωση και διαμόρφωση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που απόμειναν και την αξιοποίησή τους, κατά κύριο λόγο, ως χώρων πρασίνου, για την αναψυχή και την ψυχαγωγία των Γιαννιωτών και των παιδιών τους. β) Μετεγκατάσταση του παραλίμνιου εργοταξίου του Δήμου. γ) Αντιπλημμυρική θωράκιση μέσω ολοκληρωμένης διαχείρισης των λεκανών απορροής, όχι μόνο με κλασικά τεχνικά έργα αλλά και με άλλες οικολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις (αναδασώσεις, μικροφράγματα κ.ά.). δ) Επίλυση του κυκλοφοριακού με άξονα την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με προτεραιότητα στα μέσα σταθερής τροχιάς, τύπου αντίστοιχου με το μέγεθος της πόλης. ε) Απομάκρυνση των τεχνητών αναχωμάτων Αμφιθέας, Ανατολής, Κατσικά για την αποκατάσταση του υπό κατάρρευση οικοσυστήματος της Παμβώτιδας. Επανασύνδεση της υδάτινης επιφάνειας της λίμνης με τις κύριες πηγές τροφοδοσίας της που βρίσκονται στον υγρότοπο Αμφιθέας. στ) Μεταστέγαση ρυπογόνων μονάδων που εδρεύουν στη ΒΙΠΕ και ευρύτερα το λεκανοπέδιο, διακοπή υπεράντλησης υδάτων από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης. Όλα τα παραπάνω απαιτούν και την ουσιαστική αναθεώρηση του ΠΔ για την λίμνη. Η προστασία της Λίμνης και η ανάδειξή της, είτε θα γίνει με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες, είτε θα θυσιαστεί στην κατεύθυνση νομιμοποίησης των υφιστάμενων χρήσεων που εντείνουν την εμπορευματοποίηση και την καπιταλιστική ανάπτυξη στην περιοχή. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

 

6. Μιλήστε για μια συγκεκριμένη πολιτική που θα υλοποιεί το στόχο της «εξωστρεφούς πόλης».

Θ. Μπέγκας: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μας Δημοτική αρχή ήταν αυτή που με την «διπλωματία των πόλεων» και τις κινήσεις εξωστρέφειας που έκανε, σε συνδυασμό με την έντονη πολιτική πίεση για την αναβάθμιση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, έχουν καταστήσει τον τόπο μας έναν κορυφαίο προορισμό. Βασιζόμενοι στο τρίπτυχο «τουρισμός – πολιτισμός-ποιοτικά τοπικά προϊόντα» καταφέραμε μέσα σε αυτά τα χρόνια, να κάνουμε τα Γιάννενα από μια άγνωστη πόλη στο εξωτερικό, έναν σημαντικό προορισμό και από μια ακόμη εναλλακτική, κορυφαία επιλογή στο εσωτερικό. Παράλληλα, οι δράσεις μας στον πολιτισμό τόσο μέσω του Πνευματικού Κέντρου, όσο και μέσω του ΔΗΠΕΘΕ, καθιέρωσαν τα Γιάννινα στην πολιτιστική σκηνή του τόπου. Τα μεγάλα μας Φεστιβάλ, αρχαίου δράματος Δωδώνης και Ιτς Καλέ στο Κάστρο, οι σπουδαίες παραγωγές μας, οι καλλιτεχνικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου αλλά και η δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν οι συνδημότες μας σε κάθε γωνιά του Δήμου, αποτυπώνουν αυτό που συμπυκνώσαμε στο σύνθημά μας «πολιτισμός για όλους». Με βάση λοιπόν την «διπλωματία των πόλεων», την παραγωγή και την προαγωγή του πολιτισμού και με έμφαση στην καινοτομία, σε έναν ακόμα τομέα που η Δημοτική Αρχή έχει δείξει δείγματα γραφής, πιστεύω ότι ο στόχος της «εξωστρεφούς πόλης» μπορεί να υπηρετηθεί με συνέπεια και με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.

Ν. Γκόντας: Πολιτική ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Τα Γιάννενα με τους δυο διεθνείς άξονες και με την ιστορία που έχουν, μπορούν να καταστούν ισχυρός τουριστικός προορισμός. Για εμάς η δημιουργία ευκαιριών επενδύσεων, αποτελεί άμεση προτεραιότητα και αυτό θα επιδιώξουμε πάση θυσία.

Μ. Ελισάφ: Η παράταξή μας έχει καταθέσει ως βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμά της την προγραμματισμένη εξωστρέφεια. Αυτό σημαίνει αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων της πόλης, συστράτευση όλου του ανθρώπινου δυναμικού περιλαμβανομένης της διασποράς, αξιοποίηση των «πρεσβευτών» που διαθέτουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου, ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης και της πολυκύμαντης ιστορίας της, συνεργασίες με όλους τους τοπικούς φορείς, όπως η Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, η Μητρόπολη, η Ένωση Ξενοδόχων, τα γραφεία συνεδρίων και τα τουριστικά γραφεία κλπ. Θέτουμε συγκεκριμένο στόχο και διαμορφώνουμε τα εργαλεία για να τον πετύχουμε.

Β. Καφαράκης: Ασαφής είναι ο όρος της «εξωστρεφούς πόλης». Εμείς πιστεύουμε ότι εξωστρέφεια είναι η δυνατότητα των δημοτών να χαίρονται την καθημερινή τους ζωή στην πόλη μας. Δηλαδή, να έχουν την οικονομική άνεση, το χρόνο και όλες εκείνες τις υποδομές που θα ζουν ικανοποιητικά. Προϋπόθεση απαραίτητη για όλα αυτά, είναι η ριζική αλλαγή πολιτικής και οικονομικής κατάστασης του τόπου μας.

Αρ. Μπαρτζώκας: Πρώτη αρχή για τη δημιουργία μιας εξωστρεφούς πόλης είναι η καθιέρωση του ονόματός της σε συνδυασμό με το προφίλ της, αυτό που αποκαλούμε «brand name», σε διεθνές επίπεδο. Αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και απαιτεί την συνεπή και συνεχή εφαρμογή προωθητικών τεχνικών, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματικών φορέων και των δημοτών στην προώθηση αυτού του προφίλ. Είναι, αυτό που αποκαλούμε, «Ευγενής Συνομωσία» όλων των Γιαννιωτών για την προώθηση της πόλης μας. Ένα δεύτερο στοιχείο των προτάσεών μας είναι η ανοιχτή ενημέρωση των σχετικών επιχειρήσεων για τα αποτελέσματα των συμμετοχών του Δήμου στις παντοειδείς εκθέσεις που συμμετέχει. Όλοι οι επαγγελματίες θα ενημερώνονται για τις επαφές, τα αποτελέσματά τους, τις προτάσεις συνεργασιών κλπ. από μια απολογιστική έκθεση που θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου. Σημαντικό στοιχείο επίσης θα αποτελέσει και η ενεργός συμμετοχή των αποδήμων Ηπειρωτών με την δραστηριοποίησή τους στην προώθηση γεγονότων, ειδήσεων, δράσεων, προσφορών, προτάσεων κλπ. τόσο των επιχειρηματιών της πόλης μας όσο και του Δήμου, στα μέλη τους. Τέλος, σημειώστε ότι, η «Εξωστρεφής Πόλη» δεν αφορά μόνο τον τουρισμό αλλά και την καθιέρωσή της ως πόλης φιλόξενης προς τις επιχειρηματικές επενδύσεις χαμηλής όχλησης και παροχής υπηρεσιών. Η δημιουργία και προώθηση ενός τέτοιου προφίλ, θα φέρει ακόμη περισσότερο πλούτο και ανάπτυξη στο Δήμο μας.

Λ. Νάτσης: Θα επιδιώξουμε μπροστάρης σε αυτή τη διαδικασία να γίνει το Πανεπιστήμιο, καθώς και οι πολιτιστικές και αθλητικές δομές της πόλης. Μόνιμη διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων (μετά και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚΙ), τουλάχιστον ένα μεγάλο πολιτιστικό φεστιβάλ με δικές μας δυνάμεις, ουσιαστική διάδραση τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας πρωτίστως με την υπόλοιπη χώρα και στη συνέχεια με το εξωτερικό (όχι μόνο στενή ακαδημαϊκή συνεργασία). Η διαδικασία της «εξωστρέφειας» για μας, δεν είναι δουλειά των ελίτ, αλλά υπόθεση των πολλών. Δεν μπορείς να είσαι εξωστρεφής αλά καρτ. Μόνο για τον τουρίστα. Δυστυχώς οι περισσότερες παρατάξεις έτσι βλέπουν την εξωστρέφεια. Για μας «εξωστρέφεια» είναι και η αποδοχή και ουσιαστική ενσωμάτωση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο Δήμο μας. Να κάνουμε βίωμα την χαμένη πολυπολιτισμικότητα της πόλης (Χριστιανοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι) που όλο λέμε τι ωραία ήταν αλλά σήμερα λοξοκοιτάμε. Έτσι να ανοιχτούμε στην υπόλοιπη χώρα και στα Βαλκάνια. Ως μια πόλη υπόδειγμα ανεκτικότητας που θα μπορεί να υποδεχθεί τον κάθε έναν και την κάθε μία πολίτη του κόσμου. Μια πόλη ανοικτή σε νέες ιδέες, στη νεολαία, στη διαφορετικότητα, στον πολιτισμό και τις επιστήμες. Εξωστρεφής πόλη είναι η πόλη που ο επισκέπτης θέλει να ζήσει σε αυτή και όχι απλά να την επισκεφτεί.

Χρ. Πατσούρας: Αν «εξωστρεφής πόλη» είναι η πόλη που τα δίνει όλα για την ανάπτυξη, όπως λέμε του τουρισμού και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι μία μικρή μερίδα επιχειρηματιών του τουρισμού, ενώ δεκάρα δε δίνουν για τους αποικιακούς όρους εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις, για την απληρωσία και τις απολύσεις… Αν «εξωστρεφής πόλη» είναι η πόλη που γκετοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα «camps», αντί να τους εντάξει στην πόλη και στις γειτονιές μας και αφήνει την κάλυψη των αναγκών τους στις ΜΚΟ… Αν «εξωστρεφής πόλη» είναι η πόλη που αφήνει να παραδοθούν τεράστιες εκτάσεις σε μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους για την έρευνα – εξόρυξη των υδρογονανθράκων… Αν «εξωστρεφής πόλη» είναι να επικροτούμε την τακτική των εργοδοτών να κλείνουν τις επιχειρήσεις, να αφήνουν στο δρόμο τους εργαζόμενους απλήρωτους και με θαλασσοδάνεια να συνεχίζουν την επιχείρηση σε άλλη χώρα… Αν «εξωστρεφής πόλη» είναι η νομιμοποίηση των παρανομιών και η εξυπηρέτηση οικιστικών συμφερόντων γύρω από τη λίμνη, καθώς και η περαιτέρω τσιμεντοποίηση μέχρι την άκρη της λίμνης… Τότε η ΑΡΠΙ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για να σταματήσει τέτοιες εγκληματικές ενέργειες και πολιτικές ενάντια στην πόλη μας.

Ολ. Τσουμάνη: Εάν με την «εξωστρέφεια» εννοεί κάνεις την ανάπτυξη υποδομών φιλικών στην επιχειρηματικότητα, το marketing της πόλης, την απόκτηση ισχυρού brand name για την προσέλκυση επενδύσεων, τότε δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει τις μεγαλουπόλεις του κόσμου για να δει τα αποτελέσματα. Ο πλούτος και η επίδειξη χλιδής συνυπάρχουν με τη φτώχεια και την εγκατάλειψη των λαϊκών στρωμάτων. «Δίκαιη ανάπτυξη» δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα άδικο σύστημα. Αυτά είναι οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ο λαός τα πληρώνει ακριβά. Καμία τοπική πολιτική δεν μπορεί να μειώσει τη φτώχεια και την ανεργία της πόλης μας, όσο η γενική πολιτική της χώρας έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Το ερώτημα είναι: ανάπτυξη από ποιον και με τι στόχο; Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Θέλουμε να κάνουμε την ανατροπή. Είμαστε ρεαλιστές. Μπορούμε να κάνουμε πολλά, δεν μπορούμε όμως με ένα μαγικό ραβδί, να λύσουμε τα προβλήματα εξ ονόματος του λαού. Στις 26 Μάη αυτό που κρίνεται είναι αν ο λαός θα αποδεχτεί τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής που μόνο βάσανα και δυστυχία του γεννά ή θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές, με προοπτική να γίνει αφέντης στον τόπο του.

Show Buttons
Hide Buttons