Τρεις οι νεκροί αργυροπελεκάνοι, λέει ο Φορέας της Λίμνης – Μάλλον, φυσικό φαινόμενο η αιτία

Τρεις οι νεκροί αργυροπελεκάνοι, λέει ο Φορέας της Λίμνης – Μάλλον, φυσικό φαινόμενο η αιτία

Τρία περιστατικά θανής αργυροπελεκάνων στη Λίμνη Παμβώτιδα επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, μετά τον τραυματισμό ενός τέτοιου πτηνού που ανέλαβε να αντιμετωπίσει η Animal Action Ioannina (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων).

Ο εν λόγω αργυροπελεκάνος εγκλωβίστηκε και τραυματίστηκε σε δίχτυα στη λίμνη Παμβώτιδα και ιδιώτης κτηνίατρος τον περιθάλπει αυτές της ώρες για να μεταφερθεί ακολούθως, στο Καταφύγιο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στην Αθήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της επιστημονικής συνεργάτιδας του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, Κατερίνας Χιωτέλη, τρία κρούσματα θανής έχουν καταγραφεί από τον Φορέα το τελευταίο διάστημα.

Ο αργυροπελεκάνος είναι ένα είδος που δεν υπήρχε παραδοσιακά στην περιοχή μας, αλλά την περίοδο που μας πέρασε έχουν καταγραφεί 8 άτομα.

Μετά το θάνατο τριών εξ αυτών, ο Φορέας έχει αποστείλει τα δύο για τοξικολογικές εξετάσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και αναμένει τα αποτελέσματα. Για το τρίτο πτώμα πτηνού, είναι σε αναμονή των πρώτων εξετάσεων.

Πιθανολογείται στην περίπτωση των τριών νεκρών πτηνών, ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο και όχι για τραυματισμό ή πυροβολισμό. Η κ. Χιωτέλη αναφέρθηκε στην πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από αλλαντίαση οι τρεις αργυροπελεκάνοι, νόσο που είτε μετέφεραν από άλλες λίμνες από όπου ταξίδεψαν ή που τους πρόσβαλε στην Παμβώτιδα, αυτή την εποχή που οι τοξίνες των νερών είναι σε έξαρση, λόγω του φαινομένου του ευτροφισμού.

Show Buttons
Hide Buttons