Τριπλάσιοι αριθμοί αφιξοαναχωρήσεων στην Ήπειρο αλλά ο Περιφερειάρχης δεν άκουσε, δεν είδε…

Τριπλάσιοι αριθμοί αφιξοαναχωρήσεων στην Ήπειρο αλλά ο Περιφερειάρχης δεν άκουσε, δεν είδε…

Τελωνειακοί και αστυνομικοί διαμαρτύρονται εδώ και πάνω από δέκα ημέρες πως από τα κλειστά υποτίθεται, σύνορα της ελληνοαλβανικής μεθορίου περνούν όσοι περνούσαν και πριν την καραντίνα, αριθμός τριπλάσιος από τους διερχόμενους από τα τελωνεία του Ελευθέριος Βενιζέλος και από τον Προμαχώνα.

Σήμερα μάλιστα έδωσαν στη δημοσιότητα και ακριβή στοιχεία για τις αφιξοαναχωρήσεις από τα τέσσερα τελωνεία της Ηπείρου, Κακαβιάς, Μέρτζανης, Κρυσταλλοπηγής και Μαυροματίου. Για την περασμένη εβδομάδα, πέρασαν από τα τέσσερα τελωνεία της Ηπείρου 37.314, την ώρα που πριν ανοίξουν οι πτήσεις εξωτερικού για τη χώρα μας, από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» πέρασαν κατά το ίδιο διάστημα 13.170 άνθρωποι και από το τελωνείο του Προμαχώνα 14.010.

Αυτό προφανώς και δε συνιστά «κλειστά» σύνορα όπως τονίζουν εδώ και μέρες τελωνειακοί και αστυνομικοί που επισημαίνουν τον κίνδυνο χωρίς τους προβλεπόμενους υγειονομικούς, έστω και δειγματοληπτικά ελέγχους από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, να περάσουν φορείς του ιού στη χώρα μας, προερχόμενοι από τη γειτονική Αλβανία που τις τελευταίες μέρες εμφανίζει έξαρση της νόσου.

Την ίδια ώρα όμως, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δηλώνει πως δεν έχει αντιληφθεί να υπάρχει πρόβλημα και όσοι περνούν, περνούν μάλλον όχι νορμάλ… όπως είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας πως περνούν παράνομα… Και αρκείται στο γεγονός ότι τα σύνορα υποτίθεται είναι κλειστά στην περιοχή μας… Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου δηλαδή…

Δηλώσεις από διαμαρτυρόμενους

Οι αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι της περιοχής μας προχώρησαν σήμερα σε δηλώσεις ζητώντας από την πολιτεία να σοβαρευτεί… και από τους τοπικούς παράγοντες να πιέσουν την πολιτεία να λειτουργήσει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σύνορα.

Ο Αλέξανδρος Βαγγελής, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού μας τόνισε σήμερα πως στην μεθοριακή γραμμή και δη στα τελωνεία Κακαβιάς και Μέρτζανης περνά το περίπου 80% αυτών που εξυπηρετούνταν στην εποχή της κανονικότητας καθημερινά. «Για μια ακόμα φορά τονίζουμε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά» σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως οι συναντήσεις με την ηγεσία της Περιφέρειας την προηγούμενη εβδομάδα, λανθασμένα δημιούργησε την εντύπωση πως το πρόβλημα με τον ΕΟΔΥ θα λυθεί. Οι είσοδοι χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα συνεχίζονται χωρίς χαρτογράφηση και ιχνηλάτηση μετά των ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δίνει την εντύπωση πως είτε δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που του μετέφεραν πριν από μια εβδομάδα οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί, είτε δεν θέλει να το καταλάβει. Ερωτηθείς για το θέμα σήμερα, είπε πως κακώς περνούν από τα σύνορα σήμερα, όσοι περνούν χωρίς να έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Δεν είναι μόνο αυτοί που έχουν ελληνική ταυτότητα αλλά και όσοι έχουν άδειας διαμονής και εργασίας, ωστόσο ο κ. Καχριμάνης δήλωσε πως κακώς τους αφήνουν να περνούν και πως «αυτή τη στιγμή όσοι έρχονται σίγουρα δεν έρχονται νορμάλ»… εννοώντας πιθανά πως κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους… Το πρόβλημα δήλωσε πως δεν το γνώριζε και δεσμεύτηκε να το διαβιβάσει αρμοδίως! 

O Πέτρος Λυκίδης από την πλευρά του, πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων, τόνισε πως η διέλευση στα συνοριακά τελωνεία είναι ελεύθερη εκτός από τους αλλοδαπούς τρίτων χωρών. Όλοι οι άλλοι σε ποσοστό 60-70% των πολιτών της Αλβανίας περνούν καθημερινά από την Κακαβιά κατά περίπου 2000 και από 500 περίπου σε Μέρτζανη και Μαυρομάτι. Όσοι μπαίνουν βγαίνουν κιόλας, τόνισε δηλώνοντας πως αποτελούν μια «μετακινούμενη υγειονομική βόμβα» και συνιστούν πρώτης τάξης κίνδυνο για αστυνομικούς και τελωνειακούς. 

Τέλος, ο Χρήστος Γρίβας, πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ μίλησε για κυβερνητικό αλαλούμ με… ανοιχτά – κλειστά σύνορα που συνεχίζεται, γεγονός που εκθέτει τη χώρα καθώς δεν είναι σύνορα ελληνοαλβανικά αλλά και ευρωπαϊκά. «Τα κλειστά σύνορα με την Αλβανία μεταφράζονται σε 38.000 αφιξοαναχωρήσεις από την Ήπειρο, την ώρα που είναι 13.000 στο Βενιζέλος και άλλοι τόσοι στον Προμαχώνα» σημείωσε. Στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η κατάσταση είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Ας αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση… σημείωσε. 

 

Πιο σημαντικά τα πάρκα

Ερωτηθείς τέλος για την απουσία της Περιφέρειας Ηπείρου από τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο αεροδρόμιο με τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως ήταν σοβαρότερα τα θέματα για τις ανεμογεννήτριες και τα πάρκα καινοτομίας που θέλει να φτιάξει η Περιφέρεια από τη συνάντηση με τον Υφυπουργό. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός με την Ήπειρο έχει την καλύτερη συνεργασία, επικαλέστηκε ο κ. Καχριμάνης. 

Show Buttons
Hide Buttons