Τριπλάσιο… αλλά ενιαίο το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο

Τριπλάσιο… αλλά ενιαίο το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο

Η ενιαία τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο προκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, στην πρώτη σημαντική απόφαση που έλαβε ο νεοσυσταθείς Φορέας.

Στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου που είχε αρκετή ένταση και μη αναμενόμενες αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές, όπως για παράδειγμα το θέμα των αντιμισθιών του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ (!), υπήρξαν αντίθετες φωνές ως προς την ενιαία τιμολογιακή πολιτική που θα αντιμετωπίζει πλέον την Ήπειρο, ως έναν και μόνο παραγωγό απορριμμάτων. Την εισήγηση αυτή έκανε η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ενώ απέναντι βρέθηκαν και πλευρές όπως ο Δήμος Ιωαννιτών ή ο Δήμαρχος Ζίτσας, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους.

Κατά ευρεία πλειοψηφία, η απόφαση ελήφθη για μοίρασμα δια 18, του συνολικού κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Με πρακτικά λόγια, και σε ό,τι αφορά τους πολίτες, η απόφαση που έλαβε το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ σημαίνει σχεδόν τριπλασιασμό του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς από τα 25 με 30 ευρώ που κατά περίπτωση στοίχιζε το θάψιμο ενός τόνου σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ, τώρα πηγαίνουμε σε ένα κόστος ανά τόνο που προσεγγίζει μαζί με το ΦΠΑ, τα 100 ευρώ.

Η μη λειτουργία των ΣΜΑ προκαλεί οικονομική «αιμορραγία» στους Δήμους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Νίκος Καλαντζής, το κόστος αυτό ωστόσο, ελπίζει πως θα αλλάξει με τη λειτουργία των ΣΜΑ ως το καλοκαίρι. (φύγαμε από το «θάψιμο» με τα 25-30 ευρώ, και πάμε στα 40 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ που είναι εργοστάσιο, συν 35 ευρώ η μεταφορά – συν το ΦΠΑ που δεν πληρώνεται). Η ΚΥΑ 930 δεσμεύει όλους τους Φορείς Διαχείρισης και η τιμολογιακή πολιτική είναι καθαρά θέμα μαθηματικό και logistics όπως ανέφερε.

Σε αυτό τον πρώτο προϋπολογισμό που εγκρίθηκε μαζί με τις άλλες αποφάσεις του ΔΣ την Τρίτη, το κόστος που έχουν να μοιραστούν οι Δήμοι της Ηπείρου ανέρχεται στα 4,517 εκατ., προϋπολογισμός που περιλαμβάνει τη λειτουργία των τριών ΧΥΤΑ, τη διοικητική λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και τις υφιστάμενες συμβάσεις, όπως τα ανέπτυξε κάνοντας την παρουσίαση, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου Νίκος Καλαντζής.

 

Η συνεδρίαση

Η περιφερειακότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων υποστηρίχθηκε με σχετική θέρμη από Δημάρχους όπως ο Γιάννης Λώλος που κάλεσε σε μια από τις πρώτες τοποθετήσεις της συνεδρίασης, τους συναδέλφους του να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης των σκουπιδιών, όπως όφειλαν να είχαν κάνει εδώ και χρόνια, όπως είπε.  «Αρκετά στηριχτήκαμε στις δυνάμεις άλλων, ως Δήμαρχος Ηγουμενίτσας δεν έχω τη διάθεση να συμμετέχω σε ένα όργανο μαριονέτα. Πρέπει να αναλάβουμε όλο το φορτίο, καλή η Περιφέρεια αλλά πρέπει να σταματήσει αυτή η συνεργασία…» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Διαφορετική πρόταση από την εισήγηση της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ κατέθεσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών Βαγγέλης Πήχας, και συγκεκριμένα πρότεινε να βγαίνει ενιαία τιμή ανά Νομό, ανά Διαχειριστική Ενότητα καθώς όπως εξήγησε πρέπει να δίνονται κίνητρα στους Δήμους που θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά της ανακύκλωσης. 

Από τις φωνές που στέκονται επικριτικά απέναντι στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, δείχνοντας πως για κάποιους οι εκλογές δεν τελείωσαν… είναι ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. Η άποψή του είναι ότι το κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων είναι υπέρογκα αυξημένο, δε λέει ωστόσο τι έκανε κατά την προηγούμενη θητεία του, όταν η εξέλιξη αυτή έρχονταν. Σήμερα του φταίνε οι αντιμισθίες του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΦΟΣΔΑ… και στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταψήφισε. 

Σαφή θέση μείωσης των εξόδων της διαχείρισης μέσα από τη λειτουργία του «Πράσινου Ταμείου», εξέφρασε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης ζητώντας από το κράτος την επιχορήγηση ενός μέρους του όλου κόστους. 

Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος χρησιμοποίησε λέξεις όπως «Γολγοθάς» και «ταφόπλακα» για να περιγράψει την προβλεπόμενη αύξηση κατά 300% του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε σύμφωνος με την εισήγηση της διοίκησης, αντιδρώντας στην πρόβλεψη για 1% ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο που φιλοξενεί το εργοστάσιο ΑΣΑ. Διαφώνησε επίσης και καυτηρίασε τη χρέωση του Δήμου Δωδώνης για τη λειτουργία των ΣΜΑ, ενώ ουσιαστικά δεν χρειάζεται να τους χρησιμοποιεί. 

Τη δέσμευση για μείωση του κόστους διαχείρισης από τον επόμενο προϋπολογισμό του ΦΟΔΣΑ επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος του Φορέα Θωμάς Μπέγκας.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ μίλησε για την πρώτη σημαντική απόφαση του Φορέα, διαπίστωσε καλό κλίμα στη λειτουργία του Φορέα και τόνισε πως είναι αδικία οι πολίτες που διαχειρίζονται καλά τα σκουπίδια τους να πληρώνουν περισσότερο από εκείνους που μέχρι σήμερα τα θάβουν. 

Show Buttons
Hide Buttons