Τσιόδρας – Χαρδαλιάς: Τα μηνύματα και οι ανησυχίες…

Τσιόδρας – Χαρδαλιάς: Τα μηνύματα και οι ανησυχίες…

Δυόμιση μήνες μετά, ένα χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 26 Μαΐου όταν για τελευταία φορά Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για την περιγραφή της τότε κατάστασης διάδοσης του κορωνοϊού, το δίδυμο που συνδέθηκε στη χώρα μας με τις δύσκολες μέρες της καραντίνας, επανεμφανίστηκε σήμερα, φορώντας μάσκα και στέλνοντας το μήνυμα ότι τα πράγματα στη χώρα μας σοβαρεύουν, μετά τις εκατοντάδες κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά.

Είχαν πει τότε, στην τελευταία τους συνέντευξη πως αν τους ξαναδούμε μαζί, δεν θα είναι αυτό καλό σημάδι… «Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά…» είναι σαφές…

Σήμερα τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ανέρχονται στα 121!

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δικαιολόγησε την παρουσία του σήμερα στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά ως κατ’ εξαίρεση, λόγω της αυξημένης καταγραφής κρουσμάτων στη χώρα μας και της ανησυχίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ότι αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας και για την αύξηση είπε πως έχει αρκετές αιτίες: αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και αύξηση κινητικότητας του πληθυσμού μας μετά την άρση του απαγορευτικού, όπως άλλωστε σε πολλές χώρες, αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού και σημαντικό εύρημα είναι η ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Σημαντικό μέρος των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά.

Από την επιδημική καμπύλη, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δεν είναι αυτό των εισαγομένων κρουσμάτων αλλά αντίθετα ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας αλλά χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση γιατί η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Σήμερα στην Ελλάδα κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο ένα κρούσμα και δε διαφαίνεται ότι το περίφημο Ρο μηδέν είναι μεγαλύτερο του 1, μεγάλος κίνδυνος όμως υπάρχει να ξεφύγει το Ρο.

Η χρήση μάσκας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέσο αποξένωσης αλλά αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας, τόνισε ο καθηγητής. Το μήνυμα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι με τη μάσκα προστατεύουμε τον εαυτό μας από τον άλλο αλλά και τον άλλον από εμάς…

Τα κρούσματα αφορούν τους νέους ανθρώπους ότι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και πρέπει να κατανοήσουν οι νέοι άνθρωποι ότι δε γνωρίζουμε το φάσμα των μακροχρόνιων συμπτωμάτων του ιού, τόνισε απευθυνόμενος στους νέους ανθρώπους.

«Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο» κατέληξε ο καθηγητής.

 

Νέα μέτρα

Σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, πέρα από τα σύνορα στην Κακαβιά, παρατείνεται το  όριο των 100 ατόμων για κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) έως τις 31 Αυγούστου.

Δρομολογούνται ακόμη εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων σε συνεργασία με τον υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του πλοίου, ενώ απαγορεύονται οι εκδηλώσεις σε πλοία.

Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να ανακοινώνει τον περιορισμό του ωραρίου κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, ανάλογα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον αριθμό των κρουσμάτων στην εκάστοτε περιοχή.

Show Buttons
Hide Buttons